Hirdetés
Hirdetés

Elhanyagolt épületek

Elhanyagolt épületek Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön az egykori Csacsa-bár épülete az ékes példája annak, hogy miként mehet tönkre egy – amúgy történelmileg is beazonosítható, érdekes múlttal rendelkező – ingatlan az évek során. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a városvezetés milyen lépéseket tud tenni a hasonló épületek megőrzése, felújítása érdekében.

Nem kevés azon ingatlanok száma Sepsiszentgyörgyön, amelyek szemmel láthatóan elhanyagoltak, betört ablakokkal éktelenkednek, netán udvarukat már olyan mértékben nőtte be a gaz, hogy horrorfilmek forgatására is alkalmasak lennének.

Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok kérdéseinkre elmondta, a téma kapcsán kétfajta ingatlant kell megkülönböztetni, a magántulajdonban lévő, ám elhagyottat, illetve a város gondozásában lévő, visszaigényelt épületeket, ilyen az egykori Csacsa-bár, vagy a vele szembeni utcasarkon lévő épület.

Hirdetés
Hirdetés

– Jelenleg összesen három visszaigényelt, ám meg nem oldott sorsú épület van a város kezelésében. Az egykori Csacsa-bár körül sem rendezett a helyzet, itt éppen felméréseket végzünk. Az ezzel szemben található, utcasarki épület esetében viszont hetek kérdése, és elkezdődhetnek végre a javítások. Itt eddig csupán préselt lemezzel tudtuk helyettesíteni a kitört ablakokat, hiszen annak ellenére, hogy eddig is a gondozásunkban volt, nem tehettünk vele semmit, amíg a visszaigénylési per le nem járt. Minden leszármazottat fel kell keresni ilyenkor, és a törvény nem szab elévülési időt – magyarázta Czimbalmos.

A magántulajdonban levő romos házakat többnyire idős, tehetetlen személyek birtokolják, az esetükben pluszadót róhat ki a városháza, de ez nem ösztönözi a ház feljavítását, csak megterheli az amúgy is a tulajdonosokat, akik utólag nem tudják kifizetni az adókat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük