Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elbúcsúztatták a Kanta Szakképző Központ első évfolyamát

Elbúcsúztatták a Kanta Szakképző Központ első évfolyamát Kovászna megye

Négy szakma 59 hallgatójának oktatása ért véget június kezdetével, a turizmus-vendéglátás szak végzősei ünnepélyes diplomaosztón vették át bizonyítványaikat hétfőn délben. A szentmisét követő ceremónián Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere és Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át a tavaly ősszel indult képzési központ első végzős hallgatóinak.

Hirdetés
Hirdetés

A különleges ünnepségen ugyan Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrált volna, betegség miatt helyét Urbán Erik, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke vette át, aki a kantai Szentháromság római katolikus templomban tartott szentmisén a végzősöknek hitet és erőt kívánt.

„Legyen jó kapcsolat köztetek, ami erőt ad, és lássátok meg az elvégzett munkátok utáni gyümölcsöt, ami örömöt ad” – szólt a szerzetes a padokban ülő, ünnepi ruhába és népviseletbe öltözött turizmus-vendéglátás szak első évfolyamához.

Fotó: Tuchiluș Alex

Világszínvonalú képzés

A Kanta Szakképző központ tavaly szeptemberben nyitotta meg a kapuit az egykori minorita rendházban, amelyet hosszú évek munkája árán sikerült teljeskörűen felújítani a magyar kormány támogatásával. A Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésében álló épület új rendeltetése szerint Székelyföld legjobb szakképző központjának otthona, immár kilenc hónapja.

„Ez az iskola az egyik példája annak, hogy hogy lehet a pénzt jó helyre tenni, azért hogy minél többek előtt szélesre nyíljon az élet ajtaja” – fogalmazott Csák János miniszter az eseményen.

Fotó: Tuchiluș Alex

Elhangzott továbbá, hogy a magyar szakképzési rendszer igazoltan magas minőséget diktál, ehhez igazodva a Kézdivásárhelyre elhozott tanfolyamok is világszínvonalon működnek. „A Kanta nem csak egy épület, ez egy tudásplatform. Aki ide jön, az gazdagabban tud távozni” – fűzte hozzá a gondolatsorhoz az anyaországi elöljáró.

Emlékeztetett továbbá, hogy rövidesen a Trianonra emlékezünk, az értékteremtés, a tudás megszerzése és továbbadása a nemzeti összetartozás fényében még nagyobb jelentőséggel bír.

Fotó: Tuchiluș Alex

Büszkék az eredményekre

A négy szakmára – pincér-vendégtéri szakember, szakács, panzió-fogadós és turisztikai szervező – eredetileg 82 főt iskoláztak, ebből 59-en vettek részt a képzésen és vizsgáztak sikeresen, őket ünnepelték hétfőn.

A következő évben az eddigieket kiegészítve cukrász tanfolyamot is indítanak. A céhes városban működő szakképzéseket magyarországi tanárok tartják, a jelentkezők száma a remények szerint még nagyobb növekedést fog elérni a következő tanévben.

Fotó: Tuchiluș Alex

Nem csak a kezdeményezők, de a hallgatók is büszkén jelentek meg az ünnepségen. Csibi József, a szakács szak hallgatója szólt társai nevében, köszönetet mondva Mayer Gyulának, aki turisztikai szakember és tanár egyben, menedzsere a kézdivásárhelyi szakképző iskolának. Az őt üdvözlő hangos tapsot követően sor került a diplomaosztóra, amelyet Csák János, Pölöskei Gáborné és Mayer Gyula együtt adtak át a résztvevőknek.

Az eseményen beszédet mondott Tamás Sándor megyetanács-elnök és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor is, emlékezve arról, hogy milyen utat is kellet bejárni ahhoz, hogy mára ilyen impozáns épületben ilyen minőségű oktatást biztosíthassanak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások