Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától Kovászna megye

Elbúcsúztatták a ballagó nyolcadikosokat a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjából pénteken délután Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

Hirdetés
Hirdetés

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja 2020-ban indult Sepsiszentgyörgyön egy ötödik osztályos csoporttal. Azóta Csíkszeredában, Szatmárnémetiben, Kolozsváron és Nagyváradon is működik hasonló. Az úttörő huszonöt diák közül ma huszonegy nyolcadikos ballagott el.

Az ünnepségen Zsigmond Laura, az MCC Hargita és Kovászna megyei képviseleteinek vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója Sepsiszentgyörgynek a tettek mezején való elsőségét hangsúlyozta.

Antal Árpád polgármester, aki annak idején meghívta az MCC-programot Sepsiszentgyörgyre, arról az útravalóról beszélt, amelyet az ő generációja (az X generáció) kapott a szülőktől: csak a tudást nem lehet elvenni tőlük, valamint hogy erdélyi magyarként kétszer annyit kell tanulni és dolgozni az érvényesülésért, mint egy többséginek. Utóbbi tanítás már érvényét vesztette, a világban bárhol lehet érvényesülni az itt kapott tudással – emelte ki. A városvezető köszönetet mondott a magyar kormánynak is az MCC sepsiszentgyörgyi programjainak elindulásához nyújtott segítségért.

Fotó: Bodor Tünde

Nem volt egyszerű a kezdet – mondta dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai és oktatási igazgatója. Sok adminisztratív akadályt kellett legyőzni, ezért akkor a FIT-program mottójának, a „kaland, közösség, kihívásnak” az utolsó tételét tapasztalták meg leginkább, de végül volt az előbbi kettőből is, hiszen a robotépítés, csirkeboncolás, drónröptetés elég izgalmat tartogatott a közösségnek, a táborok és cserelátogatások pedig sok élményt.

A FIT-programban végző nyolcadikosokat meghívta az MCC középiskolai tehetséggondozó programjába, amelyet Kolozsváron egyetemi szinten is folytathatnak – hívta fel a figyelmet Constantinovits Milán.

A ballagó nyolcadikosok nevében Kádár Brigitta mondott beszédet, aztán Virág Nimród versmondása után Csáki Barbara évfolyamvezető búcsúzott el diákjaitól, akikben megtalálta az „ambiciózus, humoros, tisztelettudó, hálás társaságot”. Majd Kátai Boróka énekelte el gitárkísérettel két saját dalát, végül minden végzős társult hozzá.

Az MCC-nek jelenleg három általános iskolai, felső tagozatos évfolyama van Sepsiszentgyörgyön, illetve egy összevont középiskolás csoport is működik a városban. Az ősszel induló ötödik osztályos csoportba június 30-ig jelentkezhettek a negyediket végzett gyermekek.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük