Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyetlen hajléktalan sem maradt fedél nélkül Sepsiszentgyörgyön

Egyetlen hajléktalan sem maradt fedél nélkül Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A város minden otthontalanjának menedéket biztosít a téli hidegben a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló. Ebben az időszakban nemcsak a biztonságos környezet megteremtésére és a meleg étkeztetésre összpontosít az intézmény, hanem a lakók egészségére is odafigyelnek.

Hirdetés
Hirdetés

„Sepsiszentgyörgyön nincs az utcán hajléktalan, mert mindenki itt van nálunk”– jelentette ki Székely Róbert, a „Sing-Sing” néven ismert szálló működtetője, aki egyúttal a Máltai Szeretetszolgálat képviselője is. Mint kiderült, télen átlagosan 25-30 otthontalan keresett éjszakai menedéket náluk, akik közül legtöbben az intézmény által kínált nappali foglalkozásokon is rendszerint részt vesznek. Az esti program 18 órakor szokott kezdődni és reggel 8 órakor ér véget;  a nappali tevékenységek reggel 9-kor kezdődnek és 16 óráig tartanak. A vezető szerint a programok közti két óra éppen megfelel egy egészséges sétára, ami után a kedvezményezettek visszatérhetnek az épületbe.  

Kérdésünkre kifejtette, napközben fejlesztő tevékenységeket szoktak szervezni a hajléktalanok számára, hogy segítsék a társadalmi beilleszkedést és a talpra állást. „Az a cél, hogy mindenkinek megtaláljuk az erősségeit, és azokat próbáljuk csiszolni, előbbre hozni, kiemelni. Nagyon sok közösségi tevékenység van, amikor olyan programokat szervezünk, amiket nem igazán kaphatnak meg máshol” – sorolta Székely Róbert. Hozzátette, hogy éppen ezért rendszeresen hívnak meg a szállóra pszichológusokat, függőségre specializálódott szakembereket, életmódtanácsadókat, orvosokat, de még sportolókat is azért, hogy minél több ismerettel gazdagodjanak a résztvevők a hátrányos helyzetük ellenére is.

Elkerülte őket a meghűlés

Az is kiderült, hogy a lakók jó egészségnek örvendenek, nem fogott ki rajtuk a téli influenzaszezon. A vezető elmondta, hogy a megelőzésre koncentrálnak leginkább, és szerencsések, mert egy támogatónak köszönhetően a kedvezményezettek napi 2-3 különböző vitaminnal is erősíthetik az immunrendszerüket. „Fontos, hogy ez egy zárt közösség, és biztosítanunk kell a védelmet, mert ha egyvalaki megbetegszik, mindenki elkapja” – fogalmazott. A lakók között van 24 és 74 éves is, de mindenki ugyanolyan egészségügyi ellátásban részesül, hetente legalább háromszor látogat el a szállásra orvos. Azoknak, akiknek saját gyógyszeres kezelésre van szüksége, a szállón dolgozók segítenek megszerezni és beosztani azokat. Székely Róbert kiemelte, nagyon fontosnak tartják követni mindegyikük egészségi állapotát, főként a jelenlegi helyzetben, amikor különböző járványok terjednek.

A hajléktalanok 2012 óta lelhetnek menedékre a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett épületben, ahova szigorú szabályok betartásával ugyan, de minden rászorulót szívesen befogadnak. Így például a szállóra tilos alkohol vagy egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt belépni, és az ott tartózkodás alatt is tiltott ezeknek a fogyasztása. Amennyiben ezt tiszteletben tartják, a lakóknak lehetőségük van meleg szobában, tiszta ágyban aludni, enni, zuhanyozni és ruhát mosni is.  

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük