Hirdetés
Hirdetés

Egyelőre nem jogerős az ítélet

A Kovászna Megyei Törvényszék február 4-én ítéletet hirdetett a két rendőr és két gépkocsivezetői oktató ügyében, akiknek háromszéki visszaéléseiről, korrupciós bűncselekményeiről már korábban megjelentek sajtóhírek. Az ítélet fellebbezhető, de a nyomozók és bírák már számos terhelő bizonyítékot (videók, lehallgatások, vallomások stb.) bemutattak, a felmentésnek nem sok esélye mutatkozik, noha igaz: a végleges ítélet kihirdetéséig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Az érintett személyek és büntetésük:

Costel Adrian Anton rendőr 2 év 9 hónap és 10 nap felfüggesztett szabadságvesztés 4 éves megfigyelési időszakkal, 2 évre szóló jogkorlátozással, emellett 90 nap közmunka, 4235 lej és 1100 euró elkobzása, továbbá 7605 lej perköltség kifizetése.

Ilie Cristian Filip rendőr 2 év felfüggesztett szabadságvesztés, 60 nap közmunka, továbbá 3135 lej és 500 euró elkobzása, 7100 lej perköltség kifizetése.

Koter Gábor autóvezetői oktató 1 év 4 hónap felfüggesztett szabadságvesztés.

Gál Elemér László autóvezetői oktató 1 év 7 hónap és 16 nap felfüggesztett szabadságvesztés.

Az elítéltek között szerepel hat olyan személy is, akik büntetése 10 hónaptól másfél évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztés, mert csúszópénz és egyéb felajánlások révén szereztek vagy próbáltak hajtási jogosítványt szerezni, a vizsgáikat elcsalni. A háromszéki törvényszék elrendelte 14 hajtási jogosítvány visszavonását, megsemmisítését.

A két rendőr 100 lej és 1000 euró közötti pénzösszegeket, valamint egyéb juttatásokat kért, illetve kapott a vizsgára jelentkező személyektől. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) brassói területi irodájának közleménye szerint Costel Adrian Anton rendőr (akit társához hasonlóan Neamț megyéből helyeztek át a gépjárművek forgalomba jegyzéséért és a hajtási jogosítványok kibocsátásáért felelős sepsiszentgyörgyi hivatalhoz) a jogtalan anyagi haszonszerzés mellett szexuális ellenszolgáltatásokért is felajánlotta segítségét a sofőrvizsgákon.

A vádirat konkrét esetet is részletez, eszerint C. A. A. egy benzinkútnál, az egyik oktató cinkosságával szervezett véletlennek tűnő találkát egy vizsgázni készülő hölggyel, akit kiszemelt, mert megtetszett neki. Akkor egy „puszikát” kért a fiatal hölgytől, aki elutasította a közeledést. Nemsokára a sofőrvizsga elméleti tesztjénél (“szála”) találkoztak, ahol C. A. A. a vizsgáztató testület tagjaként volt jelen. Tétlenül nézte, amint a hölgy elbukja a tesztet, és sejtelmesen megjegyezte, ha a múltkor adott volna „puszikát”, az eredmény más lehetne…

A következő vizsgán C. A. A. viszont súgott, készséggel segített a hölgynek kitölteni a kérdőívet, és elérni a kellő 22 pontot. A hölgy ugyanis időközben beleegyezett a szexuális kapcsolatba, és a DNA jegyzőkönyveinek értelmében valószínűleg nem csak egy „randi” történt” a 2016. március-április időszakban. A nyomozati anyagban az is szerepel, a főnöke telefonon figyelmeztette C. A. A.-t, ne legyen vadember, mint szokott, a férjezett hölgyeket hagyja békén, nehogy vadászpuska-sörét vagy bicska kerüljön a hátába.

A DNA vádiratában az is szerepel, 2016. április 7-én C. A. A. egy vizsgázó személy aktáit ellenőrizte, amikor a papírok között egy borítékban 400 lejt talált. A következő vizsgázónak azt mondta, ha van valami a részére, tegye a borítékba, mindenkinek meg kell élni, ilyen az élet…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások