Felhívás!

Egy hét alatt 19 halott

Egy hét alatt 19 halott Kovászna megye

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége sajtóértekezleten ismertette a heti koronavírussal kapcsolatos esetszámokat, de a kórház más tevékenységéről is beszámoltak, kiemelve, hogy az egészségügyi intézmény működik, bárki mehet a sürgősségre vagy a járóbeteg-rendelőbe.

András-Nagy Róbert igazgató elmondta: jelenleg 61 pozitív koronavírusos páciens van kórházban, illetve tíz gyanús esetet ápolnak, köztük két kiskorút. A fertőzőosztályra 44 pácienst utaltak be, közülük négyen a nefrológián vannak, a sebészeten pedig 7 beteg van ellátás alatt, közülük négyen Brassóból kerültek át. Az intenzív osztályon hét kritikus állapotban lévő beteg van, illetve három másik páciens, intubálva. Az elmúlt héten, december 2–9. között 69 pácienst engedtek haza a kórházból, és 19 haláleset történt, három Brassó megyei páciens is elhunyt a megyei kórházban.

Roșu Mátyás orvosigazgató az elhunyt személyekkel kapcsolatban elmondta: átlagéletkoruk 49 és 90 év között volt. A legfiatalabb, egy 49 éves férfi november 23-án került a kórházba az intenzívre, súlyos állapotban, ötven százalékos szaturációszinttel, állapota enyhe javulás után hirtelen romlani kezdett, majd december 6-án elhunyt.
A kórházban ápolt koronavírusos betegek állapota súlyos vagy középsúlyos, Roșu egy 9 éves gyermekről is beszámolt, akit először a gyermekpszichiátriára utaltak be nagyon agitált állapotban, alultápláltan, majd pozitív teszt után került át a Covid-fertőzőre. A gyermek állapota és nyugtalansága miatt állandó felügyeletet igényelt. A koronavírussal küzdő betegek mellett az elmúlt héten közlekedési balesetek áldozatai is kerültek kórházba súlyos állapotban, illetve a Covid19-en átesett páciensek is bekerültek post-covid tünetekkel, maradandó sérülésekkel, légzési elégtelenséggel.

A kórház novemberi tevékenységi beszámolójából kiderült: 1895 esetet láttak el a sürgősségen, ebből 174 gyereket, de elkezdődött a trombolízis-ellátás is, amelynél nagyon fontos az időfaktor a különböző agyi és érrendszeri betegségek esetében. A járóbeteg-rendelőben 5264 pácienst vizsgáltak meg, 206 személyt telemedicina segítségével, a kórház különböző osztályaira 990 beteget utaltak be, az egynapos ellátások száma 244 volt. A közel ezer beutalt esetnél 168 páciensnél sebészeti beavatkozást is kellett végezni – részletezte az igazgató.
A kórházban 70 szülés történt és 71 baba született novemberben, egy ikerszülés is volt. Az intenzív osztályon szintén ezen időszakban 122 esetet láttak el, ebből 60 volt Covid19-cel kapcsolatos trauma. Az intenzíven nőtt az esetszám, októberben száz személyt kezeltek itt. A megyei kórházban 1840 PCR-tesztet végeztek el szintén az elmúlt hónapban.

A vezetőség kiemelte, a kórház tevékenységének mindössze 25 százalékát érinti a Covid-tevékenység, az osztályok működnek, ha nem is teljes befogadóképességgel, de mindenkit beutalnak, ha szükségesnek vélik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 10., 13:53
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igen ,ha szükségesnek vélik..
  Miért üresek a kórházi ágyak ,ért nem számol be senki.Nem rég voltam az urológian ,csupa 2 beteg volt.Jo hogy eltudtak látni. Teljes szemejzett.

  • User
   Dátum: 2020. december 10., 17:35
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Sajnos a korhazba az en fiu tesveremrol van szo,de miert nem mondjak az igazat sajnos az utolso ,irasaiban anyit irt hogy vigyetek inen mert ez halot gyar,sz ejel 5 haltqk meg ,kiabal az orvos nagyon ,4 _5 oran magukra voltak a betegek,es utoljara anyit irt ,Vege .sajnos a doktorul bealtata es tobbet nem tert magahoz.

 • User
  Dátum: 2020. december 11., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Értem a fájdalmát, de szedje össze magát, mert szinte semmit nem lehet megérteni az írásából. Mi ami nem igazság, vagyis hazugság? Mit jelent az, hogy bealtatta? Kivel kiabál az orvos? Melyik orvos? Milyen problémával került a testvére a kórházba? Milyen állapotban? Mi volt az elhalálozás oka?