Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy falu eltűnt

Egy falu eltűnt Kovászna megye

Benedek-Huszár János, Barót polgármestere minap egy demográfiai statisztikát tett közzé közösségi oldalán, melyben Barót és a hozzá tartozó falvak lakosságának számbeli alakulását taglalja, visszatekintve a legutóbbi népszámlálás óta eltelt időszakra. Előrebocsátjuk: a helyzet nem rózsás, és erre rávilágít a polgármester is. „Nézzünk szembe minden szépítés nélkül közösségünk gondjaival!” – hívja fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

A 2011 óta eltelt időszakban Barót és a hozzá tartozó falvak demográfiai vesztesége 544 fő – írja a polgármester, vagyis egy falunyi népet elveszített a közösség. Ennyi volt a különbség, természetesen mínuszban az elhalálozások és a születések között. Vagyis ez a szám csak a természetes szaporulat negatív mérlegéből adódó veszteség, ezen kívül ki tudja, mennyien hagyták el a vidéket, hogy egyebeket ne is említsünk.

Az okokat nem tisztünk nekünk elemezni, de jól tudja minden háromszéki: elsősorban a gazdaság mélyrepülését kellene megakadályozni ahhoz, hogy valami változzon, mert hát ki az a fiatal, aki letelepedik ott, ahol nincs munkahely, nincs lakhatási lehetőség, a gyermekvállalásról nem is beszélve. Nagyon beszédes az a tény is, hogy a baróti szülészeten tavaly egész évben öt baróti gyerek született. Öt! Azt mondják, jó, hát vannak, akik elmennek Sepsiszentgyörgyre vagy Székelyudvarhelyre szülni, tehát nem mérvadó ez a szám. Igen, csak akkor feltevődik egy másik kérdés: miért pumpálunk annyi pénzt a baróti kórházba, ha mégsem tudunk ott egyes helybélieknek szüléshez megfelelő körülményeket teremteni?

Más kérdések is feltevődnek. Ilyen demográfiai mutatók mellett kinek építjük a baróti új iskolát, vagy kinek fogjuk építeni a bölcsődét? Óriási összegű beruházások ezek, melyek sok pénzt darálnak fel a helyi költségvetésből is), tehát nem lenne szabad elmenni a gond mellett. Benedek-Huszár polgármester optimista hangnemben zár: „azon kell dolgoznunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk fiataljaink számára, amelyek itthonmaradásra, hazaköltözésre, gyermekvállalásra ösztönzik őket, amellyel lassítjuk, megállítjuk, majd megfordítjuk a közösségünk elsorvadását előre vetítő tendenciákat. Nincs nálunk a megoldás receptje, de gondolkodjunk együtt rajta, és ha megvan, tegyünk érte!”

Mi sem tudjuk, hol van a megoldás receptje, annyi viszont bizonyos, hogy az elmúlt években gyakorlattá vált „boldoguljon ki, ahogy tud” háromszéki receptet ideje sutba vágni, helyette pedig konkrét, a fiatalokat segítő programokat kell életbe ültetni, mind megyei, mind helyi szinten, melyek valós megoldásokat kínálnának a jelenleg kilátások nélküli fiataloknak. Különben az utolsó hamarosan becsukhatja maga mögött az ajtót. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 10., 6:53
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A recept biztos nem az amit 31 eve hasznalnak, talan ideje lenni az atlag ember cipojebe lepni es akkor biztos meglatnak hol hibaztak 31 even at. Igeret van, tele a padlas, hogy igy, meg ugy csinaljuk a kovetkezo 4-5 valasztasi idoszakban, de valahogy a megvalositas kesik. Felkernem a politikusainkat, hogy minimum egy honapig csereljek el eletuket, jovedelmuket egy atlag csalados ember eletevel, jovedelmevel es akkor majd hirtelen „megtaltosodnak”.

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Barótnak egy nagyon jó polgármestere van, a következő időszakban bizonyíthat is a népnek, hogy erre is talál megoldást, mert szakmai képessége megvan hozzá. És tényleg képes arra hogy otthon tartsa a fiatalságot és jobb életszinvonalat teremtsen az ott lakó közösségnek.

  • User
   Dátum: 2022. február 10., 20:48
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Igen, folyamatosan ezt próbálja elhitetni a néppel, hogy ő milyen talpraesett, naprakész polgármester. Valóban az, és még sok minden: munkaidő alatt saját pályázatiro cégének dolgozó, anyagiak miatt iskolaosszevono, minden áron feleségét székbe ültető. A feltétel nélküli hívei vegyek csak le a szemüveget egy percre.

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 11:05
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Hülye lennék haza menni 1500- 2000 lejes fizetésért a semmibe!!! , azt nézve hogy a kiskirályok milyen jól élnek mig a pornép tengödik🤣😂😂 hajrá UDMRE💩💩

  • User
   Dátum: 2022. február 11., 9:52
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Tulajdonkeppen egy klikk el jol ebben a varosban, beleertve politikat, kulturat, tanugyet, stb., es ez a massza osszefonodik mindenben, ok szerepelnek mindenhol, meghataroznak minden lenyegeset, onreklamot gyakorolnak az ugyancsak hu mediajukban. Hol van mar a 10-15 evvel ezelotti Haromszek cimu „fuggetlen napilap”, ahol nyomjak a sok semmitmondo vezercikket az orszagos dolgokrol, amit mar reg letudtunk a tv-ben, de egy biralo szo nincs a helybeli dolgokrol. Akkor mi ertelme egy helyi lapnak? Ja , hat fennebb irtam, bocs….

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 13:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Megmondjam,miert nem szulnek Baroton? Mert a kedves drno(Huszar ),mindenkit elkuld.Mert nincs nogyogyasz ugyeletes csak egy honapban otszor.Mert a tobbi orvos nem vallal szulest.Mert a terhesek inkabb startbol elmennek szulni mashova(en is elmennek,minthogy mentovel kuldjenek amikor mar vajudok).Mert a szuleszet a 19 szazad szintjen van,ugy felszerelesbol,mint mentallitasbol.Mert nincs csaszarmetszesre lehetoseg(nincs altatoorvos).Mert a polgarmester bedugja a fejet a homokba mint a strucc es projektezik,de a napi valosagot nem latja..Mert a korhaz vezetosege semmit nem tesz,hogy valtozzanak a dolgok.Inkabb hoznak meg 2 belgyogyaszt…Szulesek akkor lesznek,amikor a szuleszet a 21 -ik szazadba kerul,mindenfelekeppen!!!!!

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hova van pumpalva az a sok penz a baroti korhazba?Mirol van szo? Igeretek,projektek,szoveg,duma…ezek mind ingyen vannak.A varos nem tud fenntartani egy egeszsegugyi intezmenyt,ez a valosag! De ez sem baj,zarjak be,lakatot rea,majd lassuk hova mennek a szaldobosi es agostonfalvi testverek cirkuszolni ingyen kivizsgalasert!A baroti ember nem szamit,o inkabb elmegy 50 km-re,hogy megfelelo orvosi ellatast kapjon.Szegyen!

  • User
   Dátum: 2022. február 10., 23:09
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Van, higyje el. Barót és Erdővidék öt községének tanácsa évek óta elég nagy pénzekkel segíti az intézményt a helyi költségvetésekből. Véleményem szerint nem látszik rajta, legalábbis kivülről biztos nem.

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 14:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nagyon jó polgármester csak a száját tudja mosni. Felvitte az adókat, ez is csak a bőrt húzza le rólunk. Szájkaratézni tud semmiről napokig beszélni.

  • User
   Dátum: 2022. február 10., 18:24
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Szomorúan olvasom a hozzászólásokat!
   1. Végre megnevezve és kimondva az ok
   2. Már a megoldás is!
   3. Azt hogy az országunk így működik, nem a polgármester tehet róla. Max köveket tehet le, hogy rálépve partra érjünk ez ország működési rendszeréből.
   És kettőn áll egy vásár a kórház esetében! Beruházás, fejlesztés, szakemberek – ehhez projekt kell, és fenntartáshoz is egy minimális tőke. Ha új szakember akkor új működési elv és gyakorlat. Megbízhatóvá kell tenni és akkor a beteg nem megy máshova.

   Láncreakció és hatások! Minden összefügg, sok más aprósággal, amit jó is hogy mi nem tudunk.

   Támogatom az elképzelést, és örülök, hogy megnevezve/ kimondva!

 • User
  Dátum: 2022. február 10., 18:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha ilyen szar a helyzet az adókat is le kellene csökkenteni,nem csak lehúzni a népről még azt a kicsit is. Pl.a Petőfi Utca lakói kell saját költségre bevezettesse a vizet a fővezéréktől azért ,hogy azután fizethesse a drága vizet aminek a minőségéről ne is beszéljünk.7 éve van feltúrva az az utca,nevetséges és szégyen ami végbemegy.Megértem nincs pénz,de akkor nem fogjuk felszedni az egész aszfaltot.Ész semmi.Van sok probléma még amiről lehetne írni.,de hiába ha olyan eszetlen rmdsz-es zsebüket tömő kiskirályok es baráti köre élősködnek Baróton.Amikor ilyen alapvető gondok vannak akkor ne is várjuk el,hogy fiatalok itthon telepednek le.Tanárok nincsenek,orvosok nincsenek,minek is jönnének ide?

 • User
  Dátum: 2022. február 11., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szegény feleségének biztosan rekompenzálni akar a korábbi „félrekacsingatásaiért”. Az ő gyerekei sem kell búsúlják hova menjenek dolgozni. Annyit szerepel az újságban, szeret középpontban lenni. Függetlenként megígért fűt, fát, majd összeült választások után politikai párttal. A nagy adók mellé pályáz más pénzeket is, hogy legyen miért vakon újraválasztani. Előbbi kéne az alacsony legyen azon dolgozzon. Más polgármester meg le kell mondjon, ha korábban vállalkozása volt. Akkor a pályázatíráshoz neki mindig kerül valami munkája.

 • User
  Dátum: 2022. február 12., 13:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Itt lenne az idő, hogy végre mi is össze fogjunk, ki álljunk saját magunkért!!! Úgy Sepsiszentgyörgyön, Kezdivásárhelyen, Kovásznán, Baroton.
  Minden egyes városba tiltakozást kéne csináljunk, le zárva mindent, mint Kanada és egy – egy Európai városokba!
  Ki harcolva a változást, ma hónap oda jutunk amit egy hónapba keresünk nem lessz elég semmire se… Ez élet?! Még drágitanak, napról napra mindent, suttyonba!
  Adókat tudnak emelni, pénzeket elsikkasztani, de ha valamit kéne csinálni 20 év kell vagy még több!
  RMDSZ ide vagy oda, meg a többi párttal együtt (román) ezeket úgy meg kéne futtatni, hogy egyse maradjon meg.
  Csak hát egy gyáva nép vagyunk. Erdélyt szét lopták, el adtak mindent ezek a politikusok, a sok gyárakat tönkre tették, azokat is el loptak, munka helyek van ahol van, de más helyt semmi… stb stb. Ahol van is, a semmiért kell dolgozni. Írhatnék nagyon sok mindent. De egy szó, mint száz Petőfiék is meg írták, hogy „Itt az idő, most vagy soha”…
  Jó lenne ha mi is össze tudnánk fogni és nem mástól /másoktól várnánk a változást! Hanem tennénk is érte.