Felhívás!

Divat a zsarolás

Divat a zsarolás Kovászna megye

Egy hét leforgása alatt több olvasónk is internetes átverés miatt kereste fel szerkesztőségünket, a panaszosokat – habár más-más szövegű elektronikus levelet kaptak, de – hasonló módon próbálták megzsarolni. A megyei rendőrségen érdeklődtünk a jelenségről.

„Hahó! Sajnos rossz hírem van önnek. Tudom, hogy több alkalommal pornóoldalakat nézett, továbbá egy program segítségével hozzáfértem az eszközei kamerájához, és rögzítettem, amint élvezkedik. Ha nem fizet 1200 eurót az alább feltüntetett bankszámlámra, akkor ezeket a filmecskéket közzéteszem” – áll az egyik olvasónk által szerkesztőségünkhöz eljuttatott zsarolólevélben. Egy másik levélben a panaszos családtagja került volna bajba, ha a férfi nem fizet határidőn belül.

Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője lapunk megkeresésére, munkatársai segítségével több héten át tartó munkával visszanézte a feljelentéseket, és kiderült, hogy Háromszéken csupán egyetlenegy alkalommal jelentettek hasonló törvénysértést, habár elképzelhető (ha csupán szerkesztőségünkhöz ilyen rövid idő alatt ennyi jelzés érkezett), hogy sokkal több személynél próbálkoztak be a csalók. Az egyenruhások válaszleveléből kiderült, hogy az említett feljelentésre jelenleg is ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás adathalászatszerű, online zsarolás vádjával.

A rendőrök hangsúlyozták, ilyen esetekben nagyon fontos, hogy ne válaszoljunk az üzenetre, és semmiféleképpen ne küldjünk pénzt idegeneknek, inkább jelezzük a rendőrségen a csalást, hiszen különféle módszerekkel le lehet nyomozni, és felelősségre lehet vonni az elkövetőket.

Fotó: gdprinformer.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 14., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 6

  És kéne kicsi általános műveltség és kultúra, hogy minden hülye levélnek bedőljenek. Na de akik még postán is hajlandóak voltak ki tudja hány levelet körbeküldeni, csak hogy szerencséjük legyen, azoktól mit lehet várni?

 • User
  Dátum: 2022. február 14., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez mondjuk nem a csalokat minositi, hanem az “olvasokat”, akik minden hulyesegnek bedolnek. Mondjuk mit varunk, egy olyan megyetol, ahol az is riadalmat es “cimlapsztorit” valt, ki, hogy par eve pake felett elszallt egy repulo, vagy angyaloson helikoptert lattak 🙂 Kutyafarka a mozambiki oslakosok