Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Disznótetemek a tóban, etetőnél

Disznótetemek a tóban, etetőnél Kovászna megye

A megyei rendőrség segítségét is kérte a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság, miután Erdővidéken kedden és szerdán is disznótetemeket találtak: előbb két, egyenként több mint száz kilós disznóra akadtak egy Vargyas melletti tóban, illetve egy süldő cafatjait is megtalálták a Kormos vadászterületen.

Hirdetés
Hirdetés

Kedden két disznó tetemére bukkantak egy Vargyas melletti tóban: dr. Sikó-Barabási Sándor, megyei főállatorvos a médiának kifejtette, hogy aznap délután riasztották őket, a helyszínen pedig a tűzoltóság segítségével emelték ki a közel 130 kilogrammos disznókat a tóból. A jószágok farkát levágták, ez arra utal, hogy tenyészetben nevelték őket. Fülszámokat nem találtak rajtuk. Az ügyben nyomozás indult, illetve a kormánybiztost is értesítették a sertéspestises tiltások áthágásáról, a törvénysértésről, továbbá a tetemekből – amelyeket utólag szakszerűen elástak – mintát vettek, ezeket elküldték a prahovai laborba, hogy kiderítsék, fertőzöttek voltak-e a sertések.

Dr. Sikó megyei főállatorvos tegnap délután tájékoztatta a médiát arról, hogy a prahovai labor nem igazolta a sertéspestis-fertőzést a tóban talált disznótetemeknél, örömben üröm viszont, hogy szerdán újabb incidens történt.

Lapunk érdeklődésére a szakember hangsúlyozta, hogy a készenléti állapot tovább tart Háromszéken, ugyanis tegnap a – Hargita megyével határos, erdővidéki – Kormos 3-as számú vadászterületről riasztották az állategészségügyi igazgatóságot, miután a vaddisznóetetőnél egy süldő friss maradványaira találtak. A rendőrség ezt az ügyet is vizsgálja.

Az a gyanú is felmerült, hogy valaki szándékosan riogat, netán ijedtében iparkodik megszabadulni az elpusztult disznótetemeitől. A vaddisznóetetőnél lévő tetemet annyira szétmarcangolták a vadak, hogy ebből már nem lehetett mintát venni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások