Felhívás!

Csak óvatosan a bulikkal!

Akár hatezer lejes bírság is kiszabható azokra, akik ismételten csendháborítást követnek el például azáltal, hogy privát partin hangosan bőgetik a zenét, és ezzel zavarják a környéken élők nyugalmát. A helyi rendőrség azt mondja: a bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, hogyha a kihágást rendőr konstatálta.

A január 26-án érvénybe lépett jogszabály 500-1500 lejről, 2000-3000 lejre, visszaeső esetében 6000 lejre növeli a kiszabható bírságot. Hadnagy István szerint „ideje volt” a bírság emelésének, mert a 100 lej körüli büntetés „nem igazán bírt elrettentő hatással”. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség parancsnoka azt mondja: nem kell semmilyen bonyolult eszköz a hangerő megállapításához.

– A kihágást a rendőrnek személyesen kell konstatálnia, nem elég az, hogy valaki azt mondja, hogy a szomszéd hangosan engedte a zenét. Másfelől viszont, ha a rendőr kiszállt, a kihágást egyszerűen megállapítja, neki semmilyen mérőműszerre vagy egyéb fizikai eszközre nincs szüksége – magyarázza a parancsnok.

Nyilván előfordulhat, hogy a bepanaszolt utólag cáfolni próbálja, hogy kihágást követett el, de „akármit meg lehet fellebbezni”. Hadnagy azt mondja: nincs „kaptafa”, minden a helyszínen, az adott helyzetben dől el. Ha valaki este tízkor egy professzionális fúróval „szétfúrja a blokkot”, akkor nehezen állíthatja, hogy nem zavarta a csendet (csendóra 13–14, 22–8 óra között), ha viszont éjfélkor a szomszéd gyerek lever egy kristályvázát, az nem számít csendháborításnak – példálózik.

A vendéglátóipari egységeknél a szabály még ennél is egyszerűbb: a zene nem szabad hallatszódjon, sem halkan sem hangosan, a legközelebb lévő lakásban. Mint a fentiekből látszik: a kihágást jelenteni a tett elkövetésekor érdemes. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.