Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bizottsági elnök lett Grüman

Bizottsági elnök lett Grüman Kovászna megye

Az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnökévé választották Grüman Róbertet. A megyei tanács alelnöke ezzel igen fontos pozícióba jutott, amely lehetőséget teremt az erdélyi magyarság helyzetének és követeléseinek ismertetésére.

Tamás Sándor megyetanácselnök egy pénteki sajtóértekezleten elmondta: a tisztség azért fontos, mert így „nemcsak részt veszünk a munkálatokon, hanem hallatjuk a hangunk”. Erre jó kezdet volt az idei, az anyanyelvhasználat témájában szervezett nemzetközi konferencia, amelynek „sikeréhez” hozzájárult a Dan Tanasă szolgálatos jelentgető által csinált ingyen cirkusz.

– Visszavonom azon kijelenté­sem, hogy nem érdemelte meg a zsoldját, igenis megérdemelte, hisz agresszív magatartásával felhívta a figyelmet az eseményre – mondta Tamás Sándor.

Grüman Róbert éppen azt az önkormányzati bizottságot vezeti, amely Bálványoson ülésezett, és amely a nyelvhasználatról készít jelentést. Bizottsági elnökként hivatalból tagja lett a Regionális Önkormányzatok Kongresszusa vezetőségi bürójának.

Hirdetés
Hirdetés

A kongresszusban időszakosan jelentést készítenek minden tagállam esetében a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának betartásáról, és ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre Romániába látogató monitoring bizottságot ki vezeti, és milyen információkkal látja el.

– Az elkövetkező időszakban elkészítünk egy részletes árnyékjelentést az Önkormányzati Charta érvényesüléséről, mert nem lehet szőnyeg alá seperni azokat a jogsértéseket, amelyeket a székelyföldi és erdélyi önkormányzatok elszenvednek. Ugyancsak fontos, hogy bekerüljenek a jelentésbe azok az esetek, amelyek egyértelműen megmutatják: Romániában kettős mércét alkalmaznak az önkormányzati ügyeink államigazgatási és bírósági megítélésénél, jó példa erre a helyi és regionális zászlók kérdése – mondta el Tamás Sándor.

A sajtóértekezletbe telefonon bekapcsolódó Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, az ET Önkormányzati Kongresszusának újra megválasztott alelnöke gratulált Grümannak, és a magyar pozíció megerősítéseként értékelte az alelnök előrelépését, hisz – mint fogalmazott – egy meg egy, ebben az esetben, több, mint kettő.
Az újdonsült alelnök „mentorának” nevezte Magyar Annát, és úgy vélte: feladat van bőven, hisz a bizottság egyes tagjai még ott tartanak, hogy „miért költözött ennyi magyar Romániába”, tehát „jó alulról kell kezdeni az építkezést”.

Hirdetés
Hirdetés

Grüman Róbert beszámolt arról, hogy az önkormányzati szakbizottság novemberi ülésén elfogadták a bálványosi kihelyezett bizottsági ülés kiértékelését is.
– A kiértékelőhöz csatolták Teodor Meleșcanu külügyminiszter levelét, amelyben amellett, hogy elmondja a megszokott panelt, mely szerint Románia a kisebbségi kérdések tekintetében példaként szolgálhat más tagállamok számára, elismeri azt is, hogy a kisebbségi kérdéseket szabályzó törvénykezést folyamatosan igazítani kell a napi változáshoz. Ez egy új megnyilvánulás a román kormány részéről – állapította meg Grüman.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások