Felhívás!

Bizottsági elnök lett Grüman

Bizottsági elnök lett Grüman Kovászna megye

Az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnökévé választották Grüman Róbertet. A megyei tanács alelnöke ezzel igen fontos pozícióba jutott, amely lehetőséget teremt az erdélyi magyarság helyzetének és követeléseinek ismertetésére.

Tamás Sándor megyetanácselnök egy pénteki sajtóértekezleten elmondta: a tisztség azért fontos, mert így „nemcsak részt veszünk a munkálatokon, hanem hallatjuk a hangunk”. Erre jó kezdet volt az idei, az anyanyelvhasználat témájában szervezett nemzetközi konferencia, amelynek „sikeréhez” hozzájárult a Dan Tanasă szolgálatos jelentgető által csinált ingyen cirkusz.

– Visszavonom azon kijelenté­sem, hogy nem érdemelte meg a zsoldját, igenis megérdemelte, hisz agresszív magatartásával felhívta a figyelmet az eseményre – mondta Tamás Sándor.

Grüman Róbert éppen azt az önkormányzati bizottságot vezeti, amely Bálványoson ülésezett, és amely a nyelvhasználatról készít jelentést. Bizottsági elnökként hivatalból tagja lett a Regionális Önkormányzatok Kongresszusa vezetőségi bürójának.

A kongresszusban időszakosan jelentést készítenek minden tagállam esetében a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának betartásáról, és ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre Romániába látogató monitoring bizottságot ki vezeti, és milyen információkkal látja el.

– Az elkövetkező időszakban elkészítünk egy részletes árnyékjelentést az Önkormányzati Charta érvényesüléséről, mert nem lehet szőnyeg alá seperni azokat a jogsértéseket, amelyeket a székelyföldi és erdélyi önkormányzatok elszenvednek. Ugyancsak fontos, hogy bekerüljenek a jelentésbe azok az esetek, amelyek egyértelműen megmutatják: Romániában kettős mércét alkalmaznak az önkormányzati ügyeink államigazgatási és bírósági megítélésénél, jó példa erre a helyi és regionális zászlók kérdése – mondta el Tamás Sándor.

A sajtóértekezletbe telefonon bekapcsolódó Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, az ET Önkormányzati Kongresszusának újra megválasztott alelnöke gratulált Grümannak, és a magyar pozíció megerősítéseként értékelte az alelnök előrelépését, hisz – mint fogalmazott – egy meg egy, ebben az esetben, több, mint kettő.
Az újdonsült alelnök „mentorának” nevezte Magyar Annát, és úgy vélte: feladat van bőven, hisz a bizottság egyes tagjai még ott tartanak, hogy „miért költözött ennyi magyar Romániába”, tehát „jó alulról kell kezdeni az építkezést”.

Grüman Róbert beszámolt arról, hogy az önkormányzati szakbizottság novemberi ülésén elfogadták a bálványosi kihelyezett bizottsági ülés kiértékelését is.
– A kiértékelőhöz csatolták Teodor Meleșcanu külügyminiszter levelét, amelyben amellett, hogy elmondja a megszokott panelt, mely szerint Románia a kisebbségi kérdések tekintetében példaként szolgálhat más tagállamok számára, elismeri azt is, hogy a kisebbségi kérdéseket szabályzó törvénykezést folyamatosan igazítani kell a napi változáshoz. Ez egy új megnyilvánulás a román kormány részéről – állapította meg Grüman.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások