Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Betelt a hely, bővíteni kell a szépmezői ipari parkot

Betelt a hely, bővíteni kell a szépmezői ipari parkot Kovászna megye

A szépmezői ipari park növeléséhez szükséges területbővítésről is szavaztak a sepsiszentgyörgyi képviselők idei utolsó ülésükön. Az önkormányzat a tanács jóváhagyásával összesen 132.900 négyzetméternyi telek megvásárlására köt adásvételi előszerződést, tényleges vásárlásra viszont csak jövő nyáron kerülhet sor.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi unitárius, valamint két református parókia telkeit tervezi bekebelezni a helyi önkormányzat az ipari park növeléséhez. A határozattervezetet Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester terjesztette elő . Kihangsúlyozta, a jelenleg megkötött szerződés egy hivatalos formában tett ígéret a későbbi vásárlásra. Kiemelte továbbá, hogy hat hónap szükséges a városrendezési tervek kidolgozásához, ezután adásvétel tárgyát képezhetik a területek, amelyek négyzetméterenkénti ára 7,4 lej, így a beruházás összesen 983.460 lejbe fog kerülni.

Az ipari park jelenleg 32 hektáron fekszik, és a nagyja már foglalt. De amint az üzlet megköttetik, 45 hektárra nő a terület, ahova újabb cégek telepedhetnek meg a jelenlegi 15 vállalkozó mellett. Időről időre sikerül bevonzani újabb cégeket, tavaly például a magyarországi Eurotrade Group döntött úgy, hogy Szépmezőn hozza létre újabb erdélyi telephelyét. Az avatóra idén júliusban került sor, az ünnepségen Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor kovásznai megyeitanács-elnök egyetértettek abban, hogy az ipari park befektetői nagy mértékben hozzájárulnak Székelyföld gazdasági fejlődéséhez. Kovászna megye 5 millió lej célirányos támogatást kap a jövő évi állami költségvetésből, ebből 750 ezer lejt kifejezetten a szépmezői ipari park bővítésére szánnak.

Ami Sepsiszentgyörgy önkormányzatának 2023-as költségvetését illeti, Antal Árpád polgármester ismertette az ülésen, hogy jóváhagyásakor több mint 261 millió lejjel számoltak, ezt az év során körülbelül 109 millió lejjel egészítették ki, így november 30-áig körülbelül 370 millió lejre kerekedett a helyi költségvetés. Az előre behatárolt bevételi összeg 60 százalékát sikerült csak begyűjteni, és nagyjából ugyanilyen arányban fordítottak a kiadásokra is.

Fotó: Sepsi Ipari Park/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások