Hirdetés
Hirdetés

Beke és Szőcs hazatért!

Beke és Szőcs hazatért! Kovászna megye

Tegnap örömteli hírt kaptak a Beke és a Szőcs családok: a bíróság nem adott helyt az ügyészség fellebbezésének, így Beke István és Szőcs Zoltán büntetésük lejárta előtt elhagyhatta a feketehalmi börtönt.

Megtörtént a csoda, amiben a folyamatos elutasítások után már szinte senki sem reménykedett: szabadlábra helyezték a „székelyföldi terrorvádként” elhíresült ügy két szenvedő alanyát, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A nap piros betűs ünnep a magyarság számára, hiszen az erdélyiek zöme úgy értékelte: a két kézdivásárhelyi ellen indított jogi hercehurca, az azt követő példátlan büntetés nem is az érintettek, hanem a magyar közösség ellen irányul, a hatalom gyakorlatilag példát statuált. Ezt erősítheti az is, hogy első ízben „csak” annyi börtönbüntetést kaptak, amit a vizsgálati fogságban letöltöttek, majd nagy meglepetésre megtoldották még négy évvel.

Hirdetés
Hirdetés

De elevenítsük fel az előzményeket. A székelyföldi terrorváddal kapcsolatos események 2015. november 30-án kezdődtek, egy nappal Románia nemzeti ünnepe előtt. Beke István lakásán a terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) maszkásai jelentek meg, feldúlva a négytagú család otthonát, bomba után kutatva. Az ügyészek azt feltételezték: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai december elsején bombát akartak volna robbantani a céhes város főterén, mint később kiderült, a lefoglalt kétmaroknyi petárdában találták meg az igazolást arra nézve, hogy a „füles” helyesnek bizonyult. Beke Istvánt akkor letartóztatták, rá egy hónapra Szőcs Zoltán otthonában is lezajlott a procedúra, aki azért „úszta” meg addig a kálváriát, mert külföldön tartózkodott.

A gépezet beindult, az ügyészek olyan dossziét gyártottak néhány petárda, airsoft játékfegyver és pár Wass Albert-könyvből, hogy azt bármelyik sci-fi író megirigyelhette volna: benne volt az orosz „kapcsolat”, gázvezeték felrobbantása és sok más olyan, amiről akkoriban is hüledezve írtunk. A két férfi 11, illetve tíz hónap börtönbüntetést kapott a „nyomozás” lejárta után, napra pontosan annyit, amennyit a fogdában töltöttek. Az ítéletet muszáj volt megfellebbezniük, mert várható volt, hogy az ügyészség hasonló lépést tesz. Mindenki abban bízott, hogy marad az alapfokon hozott döntés, de ehelyett következett a hideg zuhany: az alig egy évre rásóztak még négyet, öt év börtönbüntetésre ítélve őket.

A gondot az jelentette, hogy szabadon bocsátási kérelmet is csak egy bizonyos idő eltelte után tudtak benyújtani: ezt hiába hagyta jóvá a bíróság, az ügyészség mindig fellebbezett, és azt rendre jóvá is hagyták egészen tegnapig, így Beke és Szőcs a csíkszeredai és a feketehalmi börtönben kényszerült raboskodni.
Ma egyébként a székely terrorvád szabadlábra helyezett elítéltjei, Beke István és Szőcs Zoltán, valamint Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő közös sajtótájékoztatót tartanak, így a történtekre szerdai lapszámunkban visszatérünk. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások