Felhívás!

Befejeződött az aratás

Befejeződött az aratás Kovászna megye

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tegnap jelentette a minisztériumnak, hogy Háromszéken véget ért a betakarítás. A termés „jó közepesnek” számít.

Mind az őszi, mind a tavaszi „mindenféle gabona” raktáron van – mondta el megkeresésünkre Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője hozzátette: valamivel jobb lett a termés, mint egy évvel korábban.

– A búza, a rozs és a tritikálé átlaghozama 4-5 százalékkal jobbnak tűnik, az előzetes adatok szerint, mint tavaly. Nincs szó rekordtermésről, de közepesen jónak mondható a hektáronkénti átlaghozam. Ehhez hozzájárul az is, hogy bár az eső miatt egy egész hétre fel kellett függeszteni az aratást, a jégeső szerencsésen elkerülte a vidéket, és ezt követően igazi cséplőidő lett, így a learatott gabona nedvességtartalma sehol sem haladja meg a 10-12 százalékot, ami kifejezetten jónak tekinthető. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a gabona tárolásra alkalmas, nem fog sem „bemelegedni”, sem kicsirázni – magyarázza a szakember.

Kovászna megyében idén mintegy 28 ezer hektáron arattak gabonát.

Az igazgató szerint az emberek már „nekiestek a krumplinak”, és jelen állás szerint úgy tűnik, hogy – a gazdák szempontjából – rendben van az ár is és a ritmus is.

– Most már biztos, hogy 35-40 banis árról szó sem lehet, a gazdák akár a föld végén is megkapják az 1-1,20 lejt egy kilogramm pityókáért. Nagyon fontos az, hogy két egymást követő évben nem csak jó termés lesz, hanem azt tisztességes áron el is lehet adni, mert az időjárásnak (is) még mindig kiszolgáltatott mezőgazdaságban ez nem mindig történik meg – mondja Könczei.

A szakember a „mindenféle választások közeledtével” magyarázza azt a botrányt, ami a tavalyi gabonaterméssel kapcsolatban kirobbant annak kapcsán, hogy – állítólag – a román szakminisztérium „felpumpált” adatokat közölt volna az Európai Bizottsággal.

– Ki van zárva, hogy 20 százalékos különbségek lennének. A minisztérium egyszerűen összeadja a megyékből érkező adatokat és továbbítja az Eurostatnak. Márpedig, a megyékben legalább három adatsort vetünk össze: amit a gazda mond, amit a polgármesteri hivatal gazdareferense állít össze, és amit a mi szakembereink mérnek a terepen. Persze, ebből valóban nem lehet kéttizedes pontossággal megadni a reális termést, de 2-3 százalékos eltérésnél nagyobbról szó sem lehet – mondja Könczei.      

A témából múlt héten lett országos botrány, mert az Európai Bizottság a 2018-as terméshozam „felülvizsgálatára” szólította fel a román mezőgazdasági minisztériumot. Az ellenzéki pártok ezt úgy értelmezték, hogy a szakminiszter nemes egyszerűséggel „hazudott” a Bizottságnak, és „felpumpálta” az adatokat (a minisztérium 18 millió tonnát jelentett, míg egy független amerikai cég tanulmányában 14 millió tonnára becsülték a termést). Könczei szerint 4 millió tonna gabona „erősen sok”, ezt már csak azért sem lehet „lehazudni”, mert ekkora mennyiség esetleges hiánya teljesen másképpen alakította a volna a piaci árakat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.