Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Baktériummal fertőzött lazac

Baktériummal fertőzött lazac Kovászna megye

A háromszéki hatóságok is mozgásba lendültek a Listeria baktériummal fertőzött lazacok ügyben. Itt egyelőre ilyet nem találtak a kereskedelmi forgalomban, és értesítést sem kaptak arról, hogy a megyébe érkezett volna az országos szinten nagy port kavaró termékből.

Hirdetés
Hirdetés

Listeria baktériummal fertőzött, füstölt lazacot vont vissza a kereskedelmi forgalomból az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, egyben Kovászna megyei egységüket is riasztották. Kiderült, hogy a Negro 2000 nevű cég által forgalmazott füstölt lazacról van szó (Lot 51C/DCL 2019.01.04,), az illetékesek ezúton is arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy ne fogyasszák el, ha ilyent kapnak, vásároltak.

– Kollegáim csütörtökön, illetve pénteken is ellenőrzéseket végeztek. Hozzánk a megyébe nem érkezett még ebből a Listeria-fertőzött halból, legalábbis nem kaptunk eddig értesítést róla. Nincs felfújva a hír: az említett baktérium valóban mérget termelhet. Persze, a megbetegedés súlyossága függ attól, hogy mennyire fertőzött a termék, mennyit fogyaszt belőle az ember, és sorolhatnánk – részletezte dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Véleménye szerint a halból még azelőtt kimutatták a fertőzést a hatóságok, mielőtt valaki megbetegedett volna, hiszen az importárut mindig bevizsgálják. Az országos média arról számolt be, hogy a fertőzött terméket a Carrefour üzletlánc polcain találták, ahonnan amúgy legutóbb októberben vontak vissza terméket (hagymás ikrasalátát) ugyancsak Listeria baktériummal való fertőzés miatt: a megvásárolt lazac árát nyugta nélkül is visszafizetik az áruházban. A Listeria baktérium okozta liszteriózis tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez (láz, hányinger, hányás, emésztőrendszeri és izomfájdalmak).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 28., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Akkor most honnet tudja valaki,hogy Listeria-ja van-e,vagy influenzaja?! Hat van ebben az orszagban minden,ami csak nem kell ! Jo fizetesek helyett van itt influenza ! Jo nyugdijak helyett van itt Listeria ! Aztan inyencebbeknek,van disznopestis ! Es ha mindez nem eleg,akkor meg importalnak be egyebeket is. Bo valasztek van arra,hogy kivalasszatok magatoknak,hogy mibe is szeternetek meghalni!

 • User
  Dátum: 2019. január 28., 12:50
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Aki ilyen árut vásárol Székelyföldön , várhatja a következményeket.Tele vagyunk pisztrángossal,akkor aki megkívánja a halat az frissen,biztos helyről vegye meg.Ez a lazac tenyészett norvég lazac,amit hajóra tesznek,elviszik Vietnámba/de feldolgozzák útközben is/,mert ott vagy 20x olcsóbb a munkaerő ,majd onnan terítik szét a világban.Akkor ne csodálkozzunk ,hogy ilyen meg olyan betegséget okoz.A Lidl-ben meg a K kapható fóliázott/ fagyasztott pisztráng törökországi akvakultúrából származik ,amit Afumati-on dolgoznak fel,azután kerül a boltokban a fóliázott/vákuumos kb 7 nap lejáratta! Na az aztán a friss hal!Amikor felbontod hanyatt esel tőle!