Felhívás!

Autópályát, de milyen áron?

Autópályát, de milyen áron? Kovászna megye

Kedden néhány, Szentkatolna községben munkálkodó mezőgazdász várta a sajtó képviselőit, hogy elmondhassák véleményüket a tervezett autópályáról. Mint kifejtették, a község majdnem minden lakóját hátrányosan fogja érinteni annak megépítése. Habár túlzott reményeket nem fűznek hozzá, petíció elindításáról gondolkodnak, hiszen szerintük lehetne találni olyan nyomvonalat, amely nem érintené ennyire károsan a mezőgazdaságot.

Tusa Levente polgármester kezdte a beszélgetést, mint mondta, mindennap megkeresik a lakosok azzal a kérdéssel, hogy mit tudott ő a tervezett pálya nyomvonaláról, mi a véleménye a kialakult helyzetről.
– A nyomvonal legutolsó változata előtt minket, helyi önkormányzatokat már nem kérdeztek meg – fejtette ki a polgármester. – Habár egyik változat sem lett volna tökéletes a községnek, ez az utolsó a legrosszabb. Az embereknek tudomást kell venniük azonban arról, hogy ez nem a polgármesteri hivataltól függött. Szerintem ezen a nyomvonalon változtatni már nem lehet, de ha arrébb tudnánk tenni 100 méterrel, akkor sem érnénk el semmit, hiszen akkor másokat érintene. Az autópálya kell, de községszinten inkább veszteséget okoz. Több mint 90 százaléka a lakosoknak mezőgazdaságból él, rengeteg földet elvág majd a pálya, sok gond lesz.

A mezőgazdászok közül elsőként Papp Lóránt, akinek Hatolykán vannak termőföldjei, adott hangot nemtetszésének.

– Ha megnézzük a nyomvonalat, nincs még egy olyan község, amelyik annyit adna a pályának kilométerben kifejezve, mint Szentkatolna. Nem beszélve arról, hogy első osztályú termőföldekről van szó. Autópálya kell, de nem mindenáron, tönkre téve ennyi mezőgazdasági területet. Idáig 5 perc alatt kimentünk földjeinkre, ezután akár órákba is beletelik majd. Pluszköltségbe, traktorba, alkalmazottba kerül ez. Mindent teljesen újra kell szervezni. Van olyan ember is, aki az egész földjét elveszíti. De ha belegondolunk, nem csak arról van szó, hogy a pálya miatt elvesznek területeket, de amíg megépül, addig a szomszédos földeket is tönkreteszik.

Fejér Levente Torján él, de Hatolykán is gazdálkodik egy 4 hektár 74 áras parcellán, amelyet a terv szerint át fog szelni az autópálya.

– 100 méter széles a föld, 470 méter hosszú, a pálya átlósan átszeli 45 méter szélességben. Gyakorlatilag megsemmisül a földünk, marad esetleg két pici fecskefarok, de a rajz szerint lesz ott egy átjáró – fakadt ki. – Az autópálya szükségességével sem értek egyet, mivel meg vagyok győződve arról, hogy több kárt okoz a környéknek, mint amennyi hasznot hoz. Az átutazók most vásárolnak mezőgazdasági terményeket az út szélén, kürtőskalácsot. Minimum 100 család ebből él. A nyomvonallal azért vannak kifogásaim, mert nálunk nem nagygazdaság folyik, hanem kis kultú-rákat termesztünk, gyümölcsöket, zöldségeket. Kisebb területen, de sokkal több munkát igénylő terményeket. Szerintem olyan helyre kellett volna tervezni, ahol kevesebb kárt okoz: megműveletlen területekre, közelebb a patakokhoz, ahol kaszálók vannak, kevesebb jövedelemmel.

A jelenlevők egyöntetűen hangsúlyozták, az autópálya így vagy úgy, mindenkire rossz hatással lesz. Vagy a földjét veszíti el, vagy kevesebb bért kap majd a kiadott területre, lévén, hogy a bérlőnek többet kell majd ráköltenie (hosszabb távok, több üzemanyag, több alkalmazott). Aláírásgyűjtésben gondolkodnak, illetve támogatnának minden ilyen kezdeményezést. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 16., 8:29
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Igen, most erzodik draga partunk es kormanyunk mennyit foglalkozik a helyi emberekkel, termelokkel elveszik azt a kicsi jo foldet is az egesz megyebol Kokos, Uzon, Szepmezo,Dalnok, Szentkatolna es tovabb a megye legjobb foldjein viszik a palyat es nem is egyeztetnek senkivel draga RMDSZ vezetoink ezert sok iskolat kell vegezni hogy ezt meglehessen csinalni ennyi sok szekely balfasszal. Nem lehetett volna valahol a dombok labanal nem a legjobb termofoldek kozepen elvinni ezt a szaros autopalyat? Szekelyfoldet szegenyitik, hogy a moldvaiak legyen ahol haza menjenek! Idiota banda, lessz meg szavazo kampany draga elvtarsak!

 • User
  Dátum: 2022. február 16., 8:09
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Értem az álláspontjukat, talán én is így tiltakoznék, ha hasonló helyzetben lennék. Viszont vegyék azt is figyelmbe, hogy pályázatokból támogatásokból teszik el a pénzt, amiből keveset fordítanak a köz javára. Most biztos nagy áldozat nekik, de gondolják úgy, hogy most vissza adnak valamennyit a köz javára. Nagyon leegyszerűsítve ez a véleményem.

  • User
   Dátum: 2022. február 16., 13:40
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Érdekes a szentkatolnai polgármester nem tudót az útvonalról és nemis tehet semmit anak a megváltoztatásáról de a Maksa Dálnok Csernátoni polgármesterek tudtak teni azért hogy az útvonalat megváltoztassák mert ot ment volna a pálya.

   • User
    Dátum: 2022. február 16., 18:38
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Kezdiszentleleken ugy veszem eszre hogy itt minden ok,szerintem itt is ugyan ez a helyzet, az elso osztalyu foldekenn fog athaladni,igy alnak a politikus urak a nep mellett.

  • User
   Dátum: 2022. február 16., 11:32
   ÉRTÉKELÉS: 13

   Olyan nincs, hogy mindenkinek megfeleljen. MINDIG lesz gazda akinek a földjén átmegy BÁRMILYEN újonnan épített út, vasút, gázvezeték, villanyhálózat. Néha el kell fogadni, hogy erre szükség van. Ezért vannak a kisajátítási törvények.

 • User
  Dátum: 2022. február 16., 14:21
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Egyet nem ertek. Tamas Sandor ur azt nyilatkozta hogy mielott kialitottak az engedelyeket egyeztettek az erintett polgarmesterekkel. Most pedig a falutarsak elott a polgarmesterek ,, elegedetlenek ,, az utvonallal . Most mikor mondanak igazat, vagy egyik helyen rabolintnak mindenre es otthon ,, szineszkednek,,

 • User
  Dátum: 2022. február 16., 23:21
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.
  Amúgy ezeket a földeket az állam jó áron fogja kisajátítani.
  Na de ezt a nyomvonalat hol lehet megtekinteni?