Felhívás!

Átestek a koronavíruson, de még betegek

Átestek a koronavíruson, de még betegek Kovászna megye

Sokan szenvednek a koronavírus utóhatásaitól úgy is, hogy már több hónapja vagy akár egy éve átestek a megbetegedésen. A poszt-Covid-tünetek sokszor hasonlítanak a koronavírus tüneteihez, de van, hogy más, új szimptómák jelennek meg.

A fertőzésen átesettek közül nagyon sokan szenvednek poszt-Covid szindrómában, vannak, akik tüneteket produkálnak újra és újra, míg másoknál maradandó sérülések alakultak ki a tüdőben.

Háromszéken is akadnak olyanok, akik orvoshoz fordultak koronavírus utáni tünetekkel, de olyanok is, akik meggyógyultak, majd hónapok múlva ismét tüneteik lettek, holott nem voltak fertőzöttek. A panaszok koronavírus utáni tünetekre utaltak, és különböző társbetegségek is kialakultak. A páciensek legtöbbször fáradékonyságra, légszomjra és köhögésre panaszkodnak, ezen tünetek miatt fordultak orvoshoz.

Dr. Rosu Mátyás, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosa korábban elmondta: a koronavíruson átesett, már gyógyultnak nyilvánított személyek panaszkodnak poszt-Covid-tünetekre, ezek többsége idővel elmúlik. Ugyanakkor, a súlyosabb esetekben hónapokkal a betegség után is látni a tüdő röntgenfelvételén a különböző elváltozásokat, a tüdőgyulladás nyomait. Sajnos lehetnek olyan részek, amelyek nem gyógyulnak be teljesen, viszont a tüdő kapacitása nagy, és teljes gyógyulás esetén nem okoz gondot a koronavírus utáni állapot a normális életvitelben.

A már meggyógyult személyek egyébként olyan tünetekről is panaszkodtak, hogy hetekkel a gyógyulást követően ismét eltűnt az ízlelésük és a szaglásuk, de ez is természetes az orvosok szerint, bár nem árt ilyenkor tesztelni, hogy nem tért-e vissza a kór.

Fokozódó vagy hosszan tartó panaszok esetén fel kell keresni az orvost, mert a poszt-Covid-tünetek életveszélyes állapothoz is vezethetnek (légszomj, nehézlégzés), amikor oxigénpótlásra lehet szükség.

Nehezen kapjuk vissza a régi önmagunkat

Még az enyhébb, átlagosan 5 napos kórházi kezelést igénylő páciensek is elhúzódó panaszokról számolnak be – derült ki a Michigan Egyetem kutatóinak felméréséből. A vizsgálatban, a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején (2020 vége és 2021 eleje) közötti időszakban, az Egyesült Államokban kezelt 253, többségében fiatalabb, 60 év alatti, a koronavírus-fertőzést megelőzően egészséges, alapbetegség nélküli személy adatait összesítették. Fáradtság, tüdő- és szívpanaszok is lehet long-Covid-tünet. Az eredményekből kiderül, hogy habár a fertőzés nem okozott súlyos tüneteket náluk, a betegek 85%-a még egy hónappal később sem nyerte vissza korábbi egészségi állapotát. Valójában a résztvevők felénél jelentkezett legalább egy olyan új egészségügyi probléma, ami jelentősen befolyásolta a mindennapjaikat és a munkavégzésüket. Sokan számoltak be valamilyen szív- és tüdőeredetű panaszról: köhögésről, légzési problémákról, mellkasi fájdalomról és szabálytalan, szapora pulzusról. Emellett az elhúzódó fáradtságérzet és a memória- és koncentrációzavarral járó agyi ködnek nevezett állapot volt jellemző.

A long-Covid kialakulása, vagy­is az, hogy miért okoz egyeseknél elhúzódó tüneteket a koronavírus-fertőzés, máig nem tisztázott a szakemberek előtt. A szindróma a fertőzés következtében a szervezetben fellépő gyulladásos elváltozáshoz kapcsolódik, ám előre nem lehet tudni, hogy ez kinél fog jelentkezni, ki hogyan reagál majd a fertőzésre.

Ezért javasolják a szakemberek a koronavírus elleni védőoltás beadását, amellyel a súlyos kórházi kezelést igénylő állapot mellett az elhúzódó tüneteket is meg lehet előzni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 25., 6:07
    ÉRTÉKELÉS: 6

    a szakemberek javasolhatnak akarmit ha a felelosegteljeben a jasaknal vegzett asszisztensek perfuzioznak sajat szakalra haromszek falvaiban be nem jelentett betegek szazait,,,,, nesze neked poszt covid mi lessz meg,,,,,,