Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Alternatíva? A biomassza

A tűzifa árának emelkedésével egyre jobb piaca lesz az energiafűzből előállítható biomasszának. A salix, vagyis az energiafűz valós alternatívát jelenthet a klasszikus mezőgazdasági terményekre, véli Vajda Lajos.

A Green Energy biomassza-klaszter elnöke emlékeztetett, hogy Kovászna megye országos szinten úttörőnek számít a biomassza előállítása és energianövények termesztése terén. Az elmúlt hat év alatt nálunk 90 hektáron alakítottak ki energiafűz-ültetvényeket, ennek nagy része a kézdiszentkereszti Domokos Árpád tulajdona. Az energiafűz termesztése nagy lehetőség a parlagon lévő, vagy klasszikus kultúrákkal művelésre alkalmatlan területek hasznosítására. A növényt az első három évben kell gondozni, 25-30 éven keresztül értékes biomassza-, illetve jövedelemforrásként szolgál.
A gazdák még nincsenek meggyőződve, hogy az energiafűz alternatívát jelenthet a mezőgazdaságban, holott sok lehetőség rejlik ebben a növényben: biomasszaként jól értékesíthető tüzelő gyanánt magánszemélyeknek vagy intézményeknek, de akár a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének is eladható, a kozmetikai és gyógyszeriparban is hasznosítható, így hosszú évekre biztos jövedelmet jelenthet.
Telepítése hektáronként 2500–3000 euróba kerül, csak az első években igényel csekély gondozást, két év után lehet először learatni, és egy hektárnyi salix feldolgozása 15–18 tonna száraz fűtőanyagot jelent. Jelenleg egy tonna biomasszát 65–70 euróért lehet értékesíteni, tehát hektáronként 900–1000 eurós bevételt hoz.
Vajda Lajos elmondta: szorgalmazzák, hogy az energiafűz-ültetvényekre is terjesszék ki az állami támogatási rendszert, így vonzóbbá válhat a salix termesztése, annak fényében is, hogy megemelkedett a tűzifa ára, így minden fával fűtő család 1000–1500 lejjel többet fog fizetni a téli tüzelőért, mint eddig.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. március 2., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Igen, lehetőleg ne élelmszert állítsunk elő a termőföldjeinken, hanem ültessünk fűzfát. Aztán az “élelmet” megvesszük a Kauflandban… Ez a székely jövő.

 • User
  Dátum: 2017. március 2., 20:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A gazdák legtöbbjének szerencsére még helyén az esze, így nem kezdenek fűzfát termeszteni. Sajnos, tartok tőle, hogy nem mindig lesz ez így. Az emelkedő tűzifaárakről: sürgősen hatékony állami beavatkozás szükséges, hogy a fa ára nemhogy ne emelkedjen tovább, hanem visszaálljon a 2-3 évvel ezelőtti szintre. Létkérdés ez sokak számára! Várjuk az RMDSZ intézkedéseit!

 • User
  Dátum: 2017. március 2., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mert az idén nem panaszkodnak egyfolytában a tüzifabeszerzés nehézségei és ára miatt, ugye? Tehát erre ne is keressen senki megoldást, minek is az?….