Felhívás!

Alakul a dollárpiac

Alakul a dollárpiac Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön elkezdődött az úgynevezett dollárpiac felújítása. Az átalakítás során parkolóhelyeket létesítenek, de az árusok helye is megmarad – így mindenki elégedett lehetne, a városlakók azonban nem teljesen így látják a helyzetet.

A dollárpiacként ismert Szemerja negyedi létesítmény az önkormányzat tervei szerint úgy bővül, hogy piac szerepe is megmarad, de szervezettebb formában működik tovább, és az árusok száma sem csökken. A munkálatokat már elkezdték, a piactéren kialakították a parkolókat, a hátsó bódékat bezárták, míg a piac első részében található virágárus, zöldséges és biobolt megmaradtak. Az árusok jelenleg három asztalnál kínálják portékáikat, a két megmaradt zöldség- és gyümölcsbódé mellett. Az önkormányzat azért döntött a piac átalakítása mellett, mert az asztalok és a tér kihasználatlan volt, kereskedelmi tevékenységet főként a butikosok végeznek, így a fenntartása veszteséggel járt. Az árusokat átmenetileg a piac oldalsó részére költöztették, így tovább árulhatnak. Most húsz parkolóhelyet alakítottak ki, melyek hamarosan használatba vehetőek bérleti szerződéssel.
Korábban a városlakók több mint ezer aláírást gyűjtöttek a piac felszámolása ellen, de a most hozott intézkedéssel sem maradéktalanul elégedettek.
Kósa László a piac mellett lakik, és minden nap ott vásárol. Mint mondta, igaz, hogy azért kapta a dollárpiac nevet, mert minden drágább, mint a központi piacon, de az itt lakók megszokták, ismerik már az árusokat, így alkudni is lehet tőlük. Szerinte most a legnagyobb gond a parkoló autókkal van, a létesítmény elveszítette piacjellegét, és csak néhány stand maradt. Bár a lakók többsége ennek is örül, mert tavasszal még úgy gondolták, a létesítményt teljesen felszámolják.
Călin Doboș évek óta árul zöldséget és gyümölcsöt a piacon. Amikor megtudta, hogy bezárhatják, arra gondolt, a központi nagypiacra költözik, de most nagyon örül, hogy erre nem lesz szükség. Mint mondta, minden nap, még hétvégén is kijön, és reggeltől estig árul, ismeri már a vevőit, családias hangulata van a vásárlásoknak, így nem szívesen hagyná el, vagy költöztetné máshová az asztalát. Véleménye szerint háttérbe szorulnak a parkolók miatt, lehet, hogy a vásárlók száma is csökken majd, mert zavaró lesz az állandó benzingőz és jövés-menés, de mindenképp örül, hogy megmaradt a hely, és tovább árusíthat.
A piacrendezés nemsokára véget ér, az önkormányzat úgy alakította át a teret, hogy egyaránt szolgálja a kiskereskedők, árusok és környékbeli lakosok érdekét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 22., 13:47
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Esztétikailag, egészségügyileg egyaránt káros, hogy ne mondjam, hogy idétlen intézkedésnek tartom a most kialakított arculatát a “létesítménynek”. Parkírozó helyekre valóban nagy szükség van, de miért nem létesítenek az erre kimondottan megfelelő, kellő nagyságú területre a piaccal szembeni oldalra, ami évek óta rendezetlen, szemetes, eső után sártenger. Régen gyerek-játszótér volt, ma már egy gondozatlan, elhanyagolt parkírozó.