Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ajándék a méhészeknek

Ajándék a méhészeknek Kovászna megye

Május 20-án, azaz éppen a méhek világnapján „ajándékkal” kedveskedett a román parlament a hazai méhészeknek: a képviselőház döntő házként elfogadta a fontos kiegészítésekkel és módosításokkal feljavított 2013/383-as méhészeti törvényt. Eszerint ezután kötelező lesz feltüntetni a mézesüvegek címkéin a származási országot, keverékek esetén pedig minden országot, amelyből méz kerül az üvegbe. Évtizedes kérésük teljesült ezzel a méhészeknek.

Az eddigi gyakorlat szerint az üzletekben árult méz címkéjén csak az állt, hogy EU-s vagy nem EU-s országból származik a méz, azaz a vásárló nem tudhatta pontosan, hogy kínai vagy dél-amerikai, kisebb vagy nagyobb részben műmézet vagy esetleg hazai származású valódi mézet vásárol. Ezért a piacon nagy fölénnyel jelenlevő, túlnyomórészt kínai, emellett ukrán és dél-amerikai méz leverte a hazai termelők árait.

Hirdetés
Hirdetés

– Az biztos, ha mi a mézünket azon az áron árulnánk, veszteséges lenne az előállítása – mondta Deák Mihály, a Kovászna Megyei Mé­hész­egyesület elnöke. – Ezentúl azt, hogy román termék és „méz” az üvegre csak akkor lehet ráírni, ha az valódi, kizárólag méhek által itthon gyűjtött virágpor és nektár méhek általi feldolgozásából származó, hozzáadott cukortól, bármi más adaléktól mentes élelmiszert tartalmaz, ugyanis a méz meghatározását is tartalmazza a törvény.

A törvény ugyanakkor védi a hazai őshonos méhfajokat, 5000-től 20 ezer lejig terjedő büntetést ír elő az idegen fajok behozatalát szabályozó előírások megszegéséért, illetve 30 ezertől 40 ezer lejig terjedő büntetést, ha valaki tudatosan megszegi az előírásokat, amelyek az új fajok tenyésztését szabályozzák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 27., 8:54
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nevetséges! Aki mézet hamisít attól vonjanak vissza minden támogatást és többet ne árulhasson senkinek a mocskából!😉 Normális az,h a vegyes méz amit akkor melegített fel(meleg volt vásárláskor a befőttes üveg!) 1 hét után megcukrosodjon?!