Felhívás!

„A tenni akarás fűtött”

„A tenni akarás fűtött” Kovászna megye

A csernátoni Rákosi Árpád a szeptember 27-ei polgármester-választáson független jelöltként győzte le az RMDSZ színeiben induló Fábián Sándor addigi megbízott elöljárót. A szerdán beiktatott polgármesterrel az új tisztségben eltöltött első munkanapon beszélgettünk terveiről.

– Kérem, mutatkozzon be röviden!

– 1967 márciusában születtem Csernátonban egy négygyerekes, keresztyén, istenfélő család legkisebb sarjaként. Erre büszke vagyok, hiszen, Orbán Viktor miniszterelnököt idézve „Isten őrizzen attól a politikustól, aki nem féli az Istent!” Tanulmányaim elvégzése után 1991-ig szakmámban, szabóként dolgoztam a kézdivásárhelyi kisipari szövetkezetnél, majd egy svájci mezőgazdasági tanfolyam elvégzését követően a szüleimtől, nagyszüleim által visszakapott földeken gazdálkodtam mostanáig. Saját pénzből dolgoztam, amit kerestem, azt fektettem be valami újba. 1997-ben nősültem, feleségemmel nyolc évig a megyeszékhelyen laktunk, ám a 2005-ös visszaköltözés óta itt élünk.

– Milyen indíttatásból vett részt a polgármester-választáson?

– A döntés közel három éve született meg, amikor Bölöni Dávid akkori elöljárót felfüggesztették. Barátok, falusfelek biztatása hatására sokat gondolkoztam a dolgon, végül úgy éreztem, teljes békesség van bennem. Nem hatalomvágy, meggazdagodás vagy a polgármesteri székkel járó pozíció, hanem a tenni akarás fűtött. Tudom, nem vagyok erre felkészülve, de hiszem, hogy lehet és kell tanulni. Munkámban tanácsadóként Bartók Csaba nyugalmazott jegyző segít.

– A választásokat megelőzően mondhatni, nem kampányolt, továbbá kizárólag polgármesterjelöltként indult. Ennyire biztos volt a győzelemben?

– Sokan feltették már ezt a kérdést. Ayrton Senna néhai Formula 1-es versenyző szavaival élve: „Azért jöttem, hogy győzzek, nem azért, hogy második, vagy harmadik legyek.” Bár a helyi Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetősége felkért, hogy a választásokon az ő színeikben induljak, ezt visszautasítottam, hiszen nem szeretném, ha 1–2 év múlva bárki azt mondhatná, „mi juttattunk oda, ahol vagy, az alárendeltünk, a mi emberünk vagy!” Függetlenként vállaltam a megmérettetést, és azon leszek, hogy a többségi RMDSZ-es (8 tanácsos), illetve az EMSZ-es (5 tanácsos) tanácsosokkal is jó munkaviszonyom legyen. Remélem, mindenki megérti, hogy a pártszíneken túl a közösségért kell dolgoznunk!

– Mivel magyarázza a győzelmét?

– Amint említettem, istenfélő ember vagyok. Istent úgy képzelem el, hogy mindenben jelen van, szeret bennünket, és ha kérjük, segít nekünk. Azt, hogy teljes békességem volt, Neki tulajdonítom, ahogy a győzelmemet is, a választópolgárok mellett. Azonban, ahogy azt valaki mondta, a győzelmet nem kell magyarázni, az magáért beszél.

– Melyek a tervei polgármesterként, illetve mit változtatna a jövőben?

– Folytatnám az elkezdett beruházásokat. Ugyanakkor óriási gond a faluban a vezetékes víz minősége. Ennek megoldására fektetném a legnagyobb hangsúlyt, emellett a helyi önkormányzat alkalmazottainak a lakossággal szembeni magatartása, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások minősége is javításra szorul. Úgy vélem, jóindulaton kívül semmibe sem kerül kedvesen bánni egy falusféllel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 23., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Sok sikert Árpi.
  A víz minősége valóban gyatra, de ennél sokkal nagyobb probléma a víz mennyisége, ami ugye esőfüggő. Csak fordított értelemben, ha esett az eső, nincs víz, mert ki kell kötni a patakot a vízgyűjtő hálózatból.
  Erre kellene megoldás.

 • User
  Dátum: 2020. október 23., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha Isten feladatot biz egy emberre, az erőt is megadja hozzà. Hajrà, “ha Isten velünk, kicsoda ellenünk” ige adjon erőt a minden napokhoz.

 • User
  Dátum: 2020. október 23., 21:56
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Sok sikert kívánunk! Nagy reményeket fűzünk a munkájához és reménykedünk abban, hogy tényleg lényeges változások lesznek községünkben és az ön új munkahelyén is! Csernáton adófizetői több odafigyelést és egy minőségibb ,,kiszolgálást” érdemelnek. A búza a konkollyal nem lehet együtt! ,,Az aratni való sok, de a munkás kevés!” Bízunk az Ön által vezetett csapatban ÉS MÉG EGYSZER SOK SIKERT!

 • User
  Dátum: 2020. október 23., 22:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Gratulálok!
  Igen nyert a választásokon, mert a tiszta szívű
  Felsőcsernaton szellemében nőtt fel. Nyert, mert bízott magában tudta, tudja mire képes. Aki emberségből tízes az itt is fog bizonyítani. Sok sikert kívánok.

 • User
  Dátum: 2020. október 25., 23:48
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Gratulalok 🙏
  Remejuk hogy sok ev igergetesel most mar onek sikerul kiaszfaltoztatni a muzeum ucat is mivel az elozo 2 nek nemsikerult csak meglessz az is hamarosan es evek ota ez megy

 • User
  Dátum: 2021. február 7., 21:02
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hülye kérdések, hülye válaszok. Azt se tudja eszik avagy isszák a polgármesterséget, de azt igen, hogy OV-t követni kell, akár a pokolba is. Erre mondják, ha szarva lenne, döfni tudna.