Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A tavaszvárás dísze

A tavaszvárás dísze Kovászna megye

Március elseje, ha nem is a tavasz első naptári napja, de mégis az új évszak kezdete, ezt jelzi a márciuska is. A román népszokást átvették egyes magyarok is, többen hordják a kis jelképet kabátjukon.

Hirdetés
Hirdetés

A márciuska a tavasz érkezését hirdeti, piros és fehér cérnával díszített kis kitűzőt ajándékoznak ilyenkor a férfiak a nőknek, amit aztán ruhára tűzve hordanak. A virágárusoknál már kapható a kis medál, de néhány éve már az ékszerészek is készítenek – külön erre az alkalomra – kitűzőket.

Míg az első márciuskák pénzérméből és fehér-piros zsinegből álltak, ma már többféle formában, színben, alakban kaphatóak. A legnépszerűbbek továbbra is a szerencsét hozó lóhere és lópatkó, de a tavaszi virágok is keresettek: hóvirág, ibolya.

A virágárusok már elkezdték kínálni a márciuskákat, ezek ára néhány bani és több tíz lej között váltakozik, attól függően, hogy miből készült, mekkora, illetve mivel díszítették. A legnépszerűbb darabok ára 0,50 és 3 lej között mozog, ezek egyszerű kivitelezésűek, az égetett kerámiából vagy fából készültek ára már 5 lejnél kezdődik. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük