Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nagy felfordulásnak idén vége lehet Sepsiszentgyörgyön

A nagy felfordulásnak idén vége lehet Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Remélhetőleg könnyebb lesz a közlekedés Sepsiszentgyörgy fontos útvonalain, miután több forgalmasabb utcában pár hónapon belül befejeződnek a javítási munkálatok.

Hirdetés
Hirdetés

A város fenntartható mobilitási tervében szereplő, tömegközlekedéssel is rendelkező utcák – N.Iorga, Grigore Bălan, Csíki, Stadion, Gyár utca – felújítása európai uniós támogatásból zajlott tavaly, ezeket a munkálatokat idén be kell fejezni. Úgy néz ki, hogy ez sikerül is, hiszen a az említett utcákon már nagyrészt az utolsó simítások vannak hátra: az útfestések, gyalogosátjárók felfestése, a közlekedési táblák kihelyezése, a zöldövezetek kialakítása, illetve esetenként a kivitelező által elkövetett hibák kijavíttatása – tudtuk meg Czimbalmos Csaba sepsiszentgyörgyi városmenedzsertől.

A Iorga utcáról már csak a smink (útfestés) hiányzik. Fotó: Tuchiluș Alex

A Gyár utca a kivétel, mivel ott a közművek és a villanyvállalat vezetékcseréi igencsak kitolódtak, így hátráltatták az aszfaltozást. Az utca Olt-folyó felé eső részén azonban már csak a kopóréteget kell leteríteni, és tavasszal nekifognak a város felőli részen is az aszfalt elterítésének. Ezekben az utcákban a bicikliutak is részei a terveknek, a környezetbarát közlekedés bátorítása végett a város tizenhét pontján kerékpárkölcsönzőket szereltetett fel az önkormányzat, melyeket nyár elejétől lehet majd használni. A fenntartható közlekedést célzó tervekben szerepelt tizenkét elektromos busz beszerzése is, ezek egy része (többek között az említett utcákon) már közlekednek, nagyon népszerűek az utasok körében.

Fotó: Tuchiluș Alex

További hat utca – Új, Kút, Irinyi János, Gát, Malomgát, Bárányka – esetében a város már leszerződtette a kivitelezőt, és hamarosan a munkálatok is megkezdődnek. Az Akác és Vasutasok utcákra vonatkozóan most következik a versenytárgyalás meghirdetése. Jelenleg folyamatban van a műszaki tervek elkészítése a Dohány, Jókai Mór, Esthajnalcsillag, Zefir, Kis, József Attila utca 3. szakaszára és a Textilesek sétányára. Amennyiben nem lesz fellebbezés a liciteken, illetve komoly kivitelező kerül, akkor a második félévben ezen utcák esetében is esély van a munkakezdési parancs kiadására.

A Csíki utcán is jelzőtáblákat kell kitenni, útfestést végezni, zöldövezeteket kialakítani. Fotó: Tuchiluș Alex

Ennél kezdetlegesebb fázisban van, azaz még csak a megvalósíthatósági tanulmány van elkészítve a Cigaretta, Oltmező, Pais David, Farm és Szegfű utcák esetében, a következő lépésben szerződnek majd a műszaki terv elkészítésére. Végül a megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki tervet egy csomagban hirdetik meg közbeszerzésen a Mikes Kelemen, Arany János, Lázár Mihály és Millennium utcák esetében – tájékoztatta a Székelyhont Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

A Csíki utca – hosszas vajúdás után jutottak idáig. Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások