Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A medve nem plüssmaci

A medve nem plüssmaci Kovászna megye

Az utóbbi időben két megoldási lehetőség is felmerült a lassan mindennapi gondot okozó, túlszaporodott medveállomány ügyében. Az egyik – rövidebb távon ható – szerint egy medveparkot hoznának létre Brassó környékén, a másik – hosszabb távú megoldást ígérő – szerint a medve lekerülne az egyáltalán nem vadászható állatok listájáról.

Fodor István, sepsibodoki polgármester nem hisz az első megoldás életképességében. Szerinte ez nem olyan, mintha „plüssmacikat tennénk egy dobozba”, s ha van még hely, akkor utólag még teszünk néhányat.

– Minden medvének meg kell hogy legyen a saját szabad mozgástere. A medvetársadalom szigorú, hierarchikus szabályok szerint él. A domináns hímek még az erdőben is megölik a bocsokat, esetleg még a nőstényeket is, ha területükre merészkednek. Ha nem tudnak mozogni, összevissza fognak párosodni, egy csomó torzonborz bocs születik. Azok az egyedek, amelyek legelőször kerülnek oda, meghatározzák a saját helyüket, és azt meg fogják védeni. Ha egy másik medve kerül utólag oda, azzal összeverekednek. Lehet, hogy nem az győz, amelyik korábban ott volt, de hogy közülük csak egyik fog megmaradni, az egészen biztos. Itt olyan állati ösztönökről beszélünk, amiket nem lehet kormányrendelettel módosítani – szögezte le Fodor István.

Az elöljáró szerint ezt támasztja alá a balánbányai medvemenhely gyakorlata is. Ide is csak bocsokat fogadnak be, és csak egy bizonyos életkorig őrzik, mert később veszélyessé válnak egymásra nézve. Ide került egyébként az a három bocs is, amelyek anyját nemrég Bodoktól északra gázolta el a vonat, a harmadikat nemrég fogták be a falu határában.

Hirdetés
Hirdetés

A második megoldás – bár kissé megkésett – életszerűbb. Tánczos Barna RMDSZ-szenátor javaslatára a barnamedve lekerülne a szigorúan védett állatfajok listájáról, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt, és visszaállítsa az egyensúlyt. A jogszabálytervezet szerint nem lenne beavatkozási kvóta, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján, egyszerűbben és hatékonyan lehetne szabályozni.

– Erről beszél évek óta minden normális állatszerető ember. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lesz medve, mindössze arról van szó, hogy visszaáll az egyensúly. A medvék elszaporodása ugyanis nem „csak” oda vezetett, hogy a falusi ember, ha hazafelé nem találkozott a nagyvaddal, fél a házba bemenni, hogy bent lesz a medve, hanem azt is, hogy kiveszés fenyegeti az erdélyi hegyek gyöngyszemét, a kárpáti szarvast. Lassan szenzációszámba megy, ha egy szarvasnak borja van, mert a medvék elpusztítják a kicsiket. A szarvasok nem férnek hozzá a vagonszám kihordott ételhez, hisz három-négy medve trónol a murokhegyeken – mondja Fodor István.

A bodoki vadásztársaság területén csak az elmúlt egy hétben kilenc medvekárról állítottak össze kárpótlási dossziét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 2., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Senki nem mondta, hogy ez nem igy volna, ahogyan on itt elmondja ,Fodor ur. Valoban nem lehetseges a medveket egy kissebb zart teruletre ,Medveparkba osszetomoriteni. A medveknek hatalmas teruletek kellenek. De ezek a teruletek megvoltak 1990 elott. Miert kellett az erdoket ily barbar modon kiirtani?! Hiszen a turizmusbol jobban meg lehetett volna elni. Miert kellet a Schweighoffert beengedni Romaniaba?! Habar ezt a kerdest inkabb a PSD-nek kene foltenni, hiszen Adrian Nastase akkori miniszter engedte be oket es engedelyezte az ilyen fajta erdoirtasokat. A baj csak az uraim, hogy az utana kovetkezok PNL, PD, UDMR sem tettek semmit, hogy ezt megfekezzek ! Sot egyesek a PSD csatlosai voltak es a mai napig is azok maradtak. De teszek en onoknek egy javaslatot. Mi volna ha a Karpatok osszes teruletet egy hatalmas nemzeti parkka nyilvanitanak (peldaul Europa Yellowstone parkja lehetne !),ahol azonnal letiltanak az erdoirtast es ahol egyszer csak lehetseges, azonnal elkezdenek az erdok ujjaulteteset. Ami pediglen a medvevadaszatot illeti, a kvotavadaszat helyett csak specialis engedellyel szabadna medvere vadaszni ,aminek kivaltasi ara 500.000 es 1.000.0000 (otszazezet es egymillio) euro kozt mozogna, kulfoldi allampolgarok eseteben ,es 300.000 es 350.000 (haromszaz es haromszazotvenezer) euro kozt, belfoldi allampolgarok eseteben. Es azt is megszabnak, hogy egy evben 50 egyednel tobbet nem vadaszhatnak le. Igy a bukszajuk is tele volna es a medvepopulacio sem pusztulna ki, sot a meg meglevo erdoket is megmentenek a pusztulastol, uraim. Miert kell mindeg ily kicsinyesen gondolkodni es apropenzert minden kulfoldi es belfoldi jottmentnek megengedni, hogy a semmiert tovabb pusztitsa orszagunkat es szulofoldunket ?! Nekem nem jon,hogy elhiggyem, hogy normalis ep eszu emberek ilyen dolgokat kepesek tenni sajat szulohazajuk ellen ! Az ilyen ember, vagy idegen ,vagy idegenek csicskaja, vagy bolond, vagy szuletett hazaarulo !

 • User
  Dátum: 2019. október 2., 17:13
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sok sz*házi, telepítsétek vissza áz erdőket, amiket kiirtottatok, ez a hosszú távú megoldás! Tánczos meg ragasszon cekkeresedet a határa és járkáljon úgy, -gá már ennyire odavan a vadászokért!