Felhívás!

A legtöbb páciens jól van

A legtöbb páciens jól van Kovászna megye

Túlnyomórészt aszimptomatikusak a COVID-19-cel kezelt betegek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a vezetőség. Beutalták ugyanakkor az első pozitív nőgyógyászati esetet.

A vezetőség online sajtótájékoztatón ismertette a legfrissebb számadatokat a koronavírus gyanújával vagy pozitív teszttel beutalt betegekkel kapcsolatosan. András-Nagy Róbert igazgató elmondta: 7 gyanús eset van a kórházban, gyermek nincs közöttük.

A pozitív esetszám pénteken 13 órakor 51 volt, május 5–8. között négy beteget nyilvánítottak gyógyultnak, és engedtek haza. A pozitív betegek közül 41-en a COVID-osztályon fekszenek, köztük négy 4 év alatti gyermek, 8-an Brassóból kerültek át, az intenzíven pedig két páciens van kritikus állapotban.
Sajnálatos módon két haláleset is történt. Elhunyt egy 73 és egy 88 éves páciens, mindketten Brassóból kerültek át kritikus állapotban, súlyos társpatológiákkal – mondta Roșu Mátyás orvosigazgató, hangsúlyozva: mindkét eset a Brassó megye közegészségügy jelentésében szerepel majd, mivel nem szentgyörgyi páciensekről van szó.

A betegek állapotával kapcsolatban az orvos elmondta: az intenzíven lévők állapota súlyos, de nincsenek lélegeztetőgépen, a legtöbb páciens tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutatnak. Mintegy 7–8 eset nevezhető középsúlyosnak, náluk tüdőgyulladást okozott a vírus. A nőgyógyászatra új pozitív esetet vettek fel, egy 57 éves nőről van szó, aki, bár Kovászna megyei, de a brassói kórházból került át, ugyanis ott jelentkezett sürgősségi ellátásra.

A kórházigazgató ismételten felhívta a lakosság figyelmét, hogy jelentkezzenek a kórházakban, amennyiben sürgős ellátásra szorulnak, ugyanis a halogatás miatt súlyosbodhat a betegek állapota. Mint mondta, a sepsiszentgyörgyi kórház feladata a COVID–19 gyanús és pozitív esetek ellátása, így másokat nem utalhatnak be a kórházba, viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs sürgősségi ellátás.

– A sürgősségre meghatározott útvonalon lehet bejutni, a kapunál járványtriázs van, így, ha valaki infarktus gyanújával megy be, ellátják, majd úgy küldik tovább a háttérkórházak valamelyikébe – magyarázta az igazgató. Hozzátette: amikor a betegek a 112-es segélyhívó számon kérnek segítséget, a mentőszolgálat munkatársai már tudják, kit hová kell szállítani, így nem merülhet fel probléma. Amiatt, hogy úgymond „hordozzák” a betegeket, nem valószínű, hogy van járulékos áldozat, inkább amiatt, ha otthon maradnak a sürgős ellátásra szorulók – fogalmazott András-Nagy Róbert.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások