Felhívás!

A közösségi összefogás ereje

A közösségi összefogás ereje Kovászna megye

Újabb jelentős elismerést tudhat magáénak a céhes város: a paksi önkormányzat által meghirdetett Örökségünk mozgalom –Történetek a ládafiából című videofilm-pályázaton a Bod Péter Tanítóképző pályamunkáját I. díjban részesítették. Ez az eredmény egész Háromszéket, mindazok munkáját dicséri, akik hittek benne, időt és energiát áldoztak rá. A projekt szívét-lelkét, a programfelelős és rendező Kis Emesét kérdeztük.

– Miben foglalható össze a pályázat lényege?

– Az elmúlt öt évben a Bod Péter Tanítóképző diákjaival és pedagógusaival nagyszabású projektet bonyolítottunk le Kovászna Megye Tanácsának és iskolánk egyesületének támogatásával, amelynek keretében felleltároztuk és emléktáblával megjelöltük a térség emlékfáit. Idén ennek folytatására jó alkalom adódott: a Történetek a ládafiából pályázati kiírás, amelyben videofilmen keresztül mutathattuk be a fenti kezdeményezés eredményeit, valamint a történelmi jelentőségű emlékfákon és adatközlőkön keresztül ismertettük meg megyénk három régiójának ezen értékeit. A projekt oroszlánrészét a Háromszéki Közösségi Alapítvány támogatta, Kovászna Megye Tanácsa jelentős összeggel, míg Kézdivásárhely önkormányzata lehetőségeihez mérten járult hozzá, amit ezúttal is szeretnék mindhárom intézménynek megköszönni.

– Mi volt a nem kevés munka hozadéka, tapasztalata?

– Számomra önmagában jutalom és elégtétel a megszólított közösségek hozzáállása. Teljes mellszélességgel támogattak, hozzájárultak a megvalósításhoz. Hálásan köszönöm az együttműködő iskolák, református egyházak, különböző egyesületek, intézmények közreműködését, az adatközlők: Haszmann Pál (Csernáton), Czibak László (Márkosfalva), Nagy Ella (Papolc), dr. Nagy Lajos (Sepsiszentgyörgy), Kovács Márta (Nagyborosnyó), Dimény András (Vargyas), Péter Géza (Nagyajta), Balog Irma (Magyarhermány) segítségnyújtását.

– Hogyan zajlott a tényleges munka?

– Iskolánk diákjaival és a helyi közösségekkel sikerült megalkotni azt a háromrészes videoklipet, amiben teljesen egyedi módon jelenítettük meg Háromszék értékeit. Köszönhetően a YouTube videomegosztónak, üzenetünk eljutott a nagyvilágban élő összmagyarsághoz. A helytörténeti kulturális értékek mellett a népi gyermekjátékokat, népviseletet, szokásokat is népszerűsítettük. Mindhárom részben visszatérő motívum a meseolvasás, az idős és a jövő nemzedékre való odafigyelés, a velük való törődés, ami iskolánk profilját is tükrözi, valamint a faültetés, amit szimbolikusan a három tájegység jövőjének megalapozására plántáltunk. Továbbá olyan néphagyományokból kölcsönzött motívumokat keltettünk életre, mint: az ajándékozás, a reggeli kútrajárás, a hazatérés, a tisztálkodás, a ládafiás örökség, az útravaló tarisznya, a májusfa megidézése és még sok mást. Minden forgatás befejeztével elkezdődtek az utómunkálatok, amit időigényes előválogatás, montírozás, azaz vágói, zenei és feliratozói utómunka követett. Az operatőri és vágói munkát Pászka Zoltán végezte. A számok is beszédesek: három forgatás alatt több mint 2000 kis videoklip készült, ezekből valósult meg a végtermék, amit közel 550 órai munkával sikerült véglegesíteni. A bekapcsolódó 24 intézményből hozzávetőleg 1500 tanuló és óvodás, 500 felnőtt segítette munkánkat, köszönet mindannyiuknak! <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások