Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A közösségért végzett munkámra büszke vagyok”

„A közösségért végzett munkámra büszke vagyok” Kovászna megye

Oltean Csongor 32 éves, közgazdász, Medgyesen született, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végezte az egyetemet, jelenleg Sepsiszentgyörgyön él, két kislány édesapja. Az RMDSZ jelöltje a decemberi parlamenti választásokon, több mint évtizedes múlttal rendelkezik az ifjúsági szférában, a szövetség partnerszervezeteiben.

– Mikor, mennyi idősen merült fel önben, hogy közösségi munkát is végezne, hogyan került az ifjúsági szervezetek, a MIÉRT kötelékébe?

– A létra alsó fokán kezdtem, voltam jegyszedő ifjúsági rendezvényen, plakátragasztó kampányban. Később helyi ifjúsági szervezetekben segítettem a közösség mindennapjait Sepsiszentgyörgyön és Háromszéken. Minden, a közösségért végzett munkámra büszke vagyok, úgy érzem, mindenik hozzám tett valamit. Ez egy 12 éves történet. A MIÉRT elnökének 3 éve választottak, ez már országos tisztség volt, több felelősséggel és több feladattal járt.

– Ezen időszak alatt mit tart legjelentősebb eredménynek gyakorlati szempontból, illetve a személyiségfejlődése tekintetében?

– Ha egyetlen szóban kellene mondanom, akkor a közösségformálást. Ez az, ami túlmutat rendezvények, fesztiválok, táborok, képzések megszervezésén. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy miközben egy közösség részévé váltam, vagy akár közösséget szerveztem, sokkal nyitottabb és elfogadóbb lettem, megtanultam felállítani prioritásokat, hosszú távon gondolkodni. Én szerencsés vagyok, mert a szórványban születtem, majd Sepsiszentgyörgyön telepedtem le, azaz ismerem mind a tömbmagyarságban, mind a szórványban élő fiatalok problémáit, igényeit. Elnökként is fontos feladatomnak tartottam összehangolni ezeket. Továbbmenve, eredménynek tartom azt is, hogy 300 fiatal önkormányzati képviselője van a magyar fiataloknak. A mostani járványhelyzet alatt, ha már eredményekről beszélünk, kiemelem, hogy a fiatalok kivették keményen a részüket az önkéntes munkából, az időseknek segítettek a szükségletüknek megfelelően. Ez folytatódik, és egy újabb mozgalommal egészült ki, ami az önkéntes véradásról szól, ez a „Magam adom” kampány, aminek keretében számos településen adtak már vért a fiatalok.

–  Melyek azok a szempontok, amelyek alapján ajánlaná (vagy nem) az ilyen jellegű tevékenységeket a fiatalok számára?

– Az iskolai vagy főiskolai tanulmányok során sok mindent nem tanulunk meg, nincs ahogy. Amint említettem, ilyen a közösségszervezés, de ez alapszinten kezdődik. A tevékenységek során a legfontosabbnak a csapatmunkát tartom, a kezdeményezést, az elképzelések megfogalmazását és megvalósítását. A fiataloknak alkalmuk van az önkéntes munkára, továbbá olyan képzéseket szervezünk, amelyek felkészítik őket a közéleti szerepvállalásra. Itt két példát említenék: az évente megrendezendő edzőtábort, ami az idén sajnos elmaradt és a Politikai Iskolát. Azt tapasztalom, hogy a fiatalokat nagyon is érdekli a közösségi élet, a szerepvállalás és a politika. A MIÉRT egy keretet ad ennek.

(Comandat de UDMR – Realizat de Profiton SRL – cod AEP 13200002)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük