Felhívás!

A környezetbarát közlekedés előtt (is) sok az akadály

A környezetbarát közlekedés előtt (is) sok az akadály Kovászna megye

Legalább tízéves történet, de a szentgyörgyi városvezetés folyamatosan keresi a megoldásokat a kerékpáros közlekedés feltételeinek jobbítására. Utoljára azon a terepen tartott sajtótájékoztatón esett szó erről, amelyet múlt héten Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester hívott össze. Rákérdeztünk, van-e valami előrelépés?

Kisebb probléma, de azt is jeleztük az elöljáróknak, hogy a Nicolae Iorga utcán a járdán meglévő biciklisávot újra kell festeni, és hogy a fák ágai úgy lenőttek, hogy a kerékpározók arcába lógnak – ez utóbbi ügyben máris intézkedett a városvezetés.

Elmondásuk szerint az a nagyobb gond, hogy hol találjanak helyet új sávok kialakítására. Mint Tóth-Birtan Csaba elmondta, sokat tárgyalnak ez ügyben a megyei rendőrségen az új főfelügyelő asszonnyal, de a meglévő közlekedési szabályzat erősen korlátozó, a külföldi jó minták nem átültethetők – nem lehet például a nagy útkereszteződésekben olyan helyet kijelölni az autósor előtt, ahol a kerékpárosok megállnának, jól láthatóan és biztonságosan indulhatnának. Az sem lehetséges – ahogy az Magyarországon már megengedett – hogy egyirányú utcákban a kerékpárosok a forgalommal szemben haladjanak, nálunk ezért jelenleg büntethetők, de persze azért sűrűn előfordul, többek között a Gábor Áron utcai hídon.

A Csíki utcán a Templom utcától a városból kifele vezető szakaszon is szeretnének egy új biciklisávot felfesteni az autósoron kívül, az autók ugyanis elfoglalták a már meglévőt, és több mint valószínű, hogy ezután is megtennék, de a rendőrség azt állítja, a jelenlegi szabványok szerint akkor már nem lenne elég a maradék szélesség a két autóssávnak. Most ezen szabványok felkutatása folyik a hatásosabb érvelés érdekében. És egy másik előírást is emleget a rendőrség: eszerint akkor kell biciklisávot létesíteni egy útvonalon, ha ott naponta legalább ezer kerékpáros elhalad. Tehát meg is kell számolni őket – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki egyelőre csak valószínűsíti, hogy a Csíki utcán teljesülne ez a feltétel, a Grigore Bălan úton viszont nem, mert ott a tömbházak közötti utcákon kerülgetnek a kerékpárosok.

– Nem vagyunk biciklibarát ország törvényi szinten sem – summázott Kiss Bence rádiós műsorvezető, aki a Fitness tribe sportegyesület képviseletében részt vett tavasszal azon a megbeszélésen, ahol a fenti elképzelések körvonalazódtak – de azt látom, a rendőrség ragaszkodik a szigorúan lepapírozott jelenlegi helyzethez, nem rizikóznak helyi megoldásokkal. Gyakorlatilag kormányszinten nincs is kivel tárgyalni. Helyi szinten azt tudjuk megtenni, amit egy írországi városkában tettek: hosszú éveken át tartó tudatosító kampányban hívták föl a polgárok figyelmét, mindnyájan ugyanazokon az utakon osztoznak, figyeljenek egymásra. Életképes jogszabályokat kellene alkotni, azokat szigorú kontrollal betartani, a gyerekeknek megengedni az utakon való közlekedést, mert gyakorlatilag biciklizni Romániában csak 18 éves kor fölött szabad – vélekedett a rádiós.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások