Hirdetés
Hirdetés

A költségek csak nőnek

A költségek csak nőnek Kovászna megye

Sok, szerteágazó tematikájú határozattervezettel a napirendjén május 27-én megtartotta rendes ülését Kovászna Megye Tanácsa. Rábólintottak az intézmény tavalyi működéséről szóló jelentésre, és elfogadtak több dokumentumot, amelyek a megyében elvégzendő fejlesztésekhez, újjáépítésekhez kapcsolódtak.

A megyetanács mint intézmény tavaly 107 alkalmazottal látta el feladatát, a személyzet 13%-a változott. 2020-ban összesen 21 alkalommal ülésezett, a járvány miatt nagyobbrészt (14-szer) online. Ezen üléseken 182 határozatot, 277 elnöki rendeletet fogadtak el az önkormányzati képviselők – foglalta össze röviden Tamás Sándor tanácselnök.

Hirdetés
Hirdetés

Három nagy területen tevékenykedik a megyei önkormányzat, jogi, gazdasági és fejlesztési osztályainak apparátusával. A jogi osztály az elmúlt évben 40 bírósági eljárásban vett részt, a munkatársak 400 szerződést hagytak jóvá, 14.400 levélre, beadványra válaszoltak. A gazdasági osztály közreműködésével többek között a megyei önkormányzat vagyonát gazdagították, átvettek Kézdivásárhelyen egy Szabadság utcai kazánházat, ugyanott az Achim András utcai óvodát, aminek a továbbiakban a speciális oktatásban szánnak szerepet, Szentgyörgyön egy 250 négyzetméteres felületet, amellyel a Székely Nemzeti Múzeum kertjét bővítik, továbbá a kommandói kisvasutat és siklót. Nyolc nagy uniós pályázatot indítottak és a háromszéki települések modernizációs programjára is nagy hangsúlyt helyeztek, ennek keretében kultúrotthonokat, háziorvosi rendelőket, oktatási intézményeket, könyvtárakat, sportbázisokat, iskolatáska-programot finanszíroztak.

A tanácsosok megszavazták többek között az oltszemi Mikó-kastélynál elvégzendő munkálatokra (a kerítés újjáépítése, műhelyek kialakítása, lóistálló újjáépítése) vonatkozó dokumentációt, jóváhagyták a járóbeteg-rendelő épületének neurológiai rendelővel és stroke-, valamint MRI vizsgálati központtal való bővítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki-gazdasági mutatókat. Ugyanígy jártak el a málnásfürdői volt szállodában létesítendő balneoturisztikai képzőközpont aktualizált költségvetésével, amelyet a következőkben az Országos Befektetési Ügynökségnek és a Fejlesztési Minisztériumnak is jóvá kell hagyni. Az erre vonatkozó határozattervezetnek a megszavazásától a román tanácsosok tartózkodtak, mert nem találták elég alaposan megindokoltnak a nagy összegeket. Az épületet átvevő és a felújítási folyamatot menedzselő Művészeti és Népiskola igazgatója, Gáj Nándor, aki maga is megyei tanácsos, elmondta, az összegek azért ilyen nagyok – a friss végösszeg 29.263.021 lej –, mert az eredetileg 2019-ben elvégzett tanulmány óta az árak igencsak megnőttek. Az épületet részben bontani kell, de teljes közművesítésre, a villanyhálózat teljes felújítására is sort kell keríteni, továbbá geotermális fűtést terveznek, ami igaz, drága, de plusz pontot ér a pályázatban környezetbarát mivolta miatt. 30 szoba kialakítását, nagy éttermet, konyhát terveznek a Málnásfürdő központjában több mint egy évtizede üresen álló épületben és egy konferenciaközpontot is mellé építenek.

A tegnapi ülésen ugyanakkor döntöttek Fazakas András Levente megyei tanácsosi mandátumának megszűnéséről is, az önkormányzati képviselő személyes okok miatt mondott le tisztségéről.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük