Felhívás!

A költségek csak nőnek

A költségek csak nőnek Kovászna megye

Sok, szerteágazó tematikájú határozattervezettel a napirendjén május 27-én megtartotta rendes ülését Kovászna Megye Tanácsa. Rábólintottak az intézmény tavalyi működéséről szóló jelentésre, és elfogadtak több dokumentumot, amelyek a megyében elvégzendő fejlesztésekhez, újjáépítésekhez kapcsolódtak.

A megyetanács mint intézmény tavaly 107 alkalmazottal látta el feladatát, a személyzet 13%-a változott. 2020-ban összesen 21 alkalommal ülésezett, a járvány miatt nagyobbrészt (14-szer) online. Ezen üléseken 182 határozatot, 277 elnöki rendeletet fogadtak el az önkormányzati képviselők – foglalta össze röviden Tamás Sándor tanácselnök.

Három nagy területen tevékenykedik a megyei önkormányzat, jogi, gazdasági és fejlesztési osztályainak apparátusával. A jogi osztály az elmúlt évben 40 bírósági eljárásban vett részt, a munkatársak 400 szerződést hagytak jóvá, 14.400 levélre, beadványra válaszoltak. A gazdasági osztály közreműködésével többek között a megyei önkormányzat vagyonát gazdagították, átvettek Kézdivásárhelyen egy Szabadság utcai kazánházat, ugyanott az Achim András utcai óvodát, aminek a továbbiakban a speciális oktatásban szánnak szerepet, Szentgyörgyön egy 250 négyzetméteres felületet, amellyel a Székely Nemzeti Múzeum kertjét bővítik, továbbá a kommandói kisvasutat és siklót. Nyolc nagy uniós pályázatot indítottak és a háromszéki települések modernizációs programjára is nagy hangsúlyt helyeztek, ennek keretében kultúrotthonokat, háziorvosi rendelőket, oktatási intézményeket, könyvtárakat, sportbázisokat, iskolatáska-programot finanszíroztak.

A tanácsosok megszavazták többek között az oltszemi Mikó-kastélynál elvégzendő munkálatokra (a kerítés újjáépítése, műhelyek kialakítása, lóistálló újjáépítése) vonatkozó dokumentációt, jóváhagyták a járóbeteg-rendelő épületének neurológiai rendelővel és stroke-, valamint MRI vizsgálati központtal való bővítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki-gazdasági mutatókat. Ugyanígy jártak el a málnásfürdői volt szállodában létesítendő balneoturisztikai képzőközpont aktualizált költségvetésével, amelyet a következőkben az Országos Befektetési Ügynökségnek és a Fejlesztési Minisztériumnak is jóvá kell hagyni. Az erre vonatkozó határozattervezetnek a megszavazásától a román tanácsosok tartózkodtak, mert nem találták elég alaposan megindokoltnak a nagy összegeket. Az épületet átvevő és a felújítási folyamatot menedzselő Művészeti és Népiskola igazgatója, Gáj Nándor, aki maga is megyei tanácsos, elmondta, az összegek azért ilyen nagyok – a friss végösszeg 29.263.021 lej –, mert az eredetileg 2019-ben elvégzett tanulmány óta az árak igencsak megnőttek. Az épületet részben bontani kell, de teljes közművesítésre, a villanyhálózat teljes felújítására is sort kell keríteni, továbbá geotermális fűtést terveznek, ami igaz, drága, de plusz pontot ér a pályázatban környezetbarát mivolta miatt. 30 szoba kialakítását, nagy éttermet, konyhát terveznek a Málnásfürdő központjában több mint egy évtizede üresen álló épületben és egy konferenciaközpontot is mellé építenek.

A tegnapi ülésen ugyanakkor döntöttek Fazakas András Levente megyei tanácsosi mandátumának megszűnéséről is, az önkormányzati képviselő személyes okok miatt mondott le tisztségéről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.