Felhívás!

A hepatitis közöttünk

Július 28-a a hepatitis elleni világnap, amikor a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet. Becslések szerint a világon mint-egy ötszázmillióan szenvednek a betegség valamelyik fajtájában, és minden tizenkettedik ember vírushordozó.

A Kovászna Megyei Közegészségügy tájékoztatása szerint sokan nincsenek tisztában a betegséggel, nincsenek tudatában annak, hogy vírushordozók, így veszélyt jelentenek a környezetre.
A hepatitis vírusok a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszerrel, vízzel), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). A hepatitis tünetei 2–3 héttel a fertőzött étel fogyasztása után jelentkeznek, általánosan rossz közérzet, gyengeség, hasi panasz, hányinger kíséretében. Ezek után alakul ki a bőrön és a szemfehérjén látható sárgaság, a széklet világos, a vizelet sötét színűvé válik, a gyógyulás 2–3 hétig is eltarthat. Ha idejében felismerik, gyógyítható.

Évente egymillió ember hal meg világszerte a kór súlyosabb fajtájában, a hepatitis B okozta májrákban és májzsugorban. Ennek fő oka, hogy becslések szerint csak minden tizedik fertőzött kap gyógyszeres kezelést. A világon több mint kétmilliárd olyan ember él, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során, évente egymillió ember fertőződik meg Európában. A legtöbbjük fertőzött nem is tud betegségéről, mert a kórokozó a máj sejtjeit alattomosan pusztítja, az első tünetek olykor csak 20–30 év múlva jelentkeznek. A világon jelenleg 180–200 millióra tehető a krónikus hepatitis C vírus által fertőzöttek száma. Mivel a betegséget már egy laboratóriumi rutinvizsgálat is kimutathatja, bármely ismeretlen eredetű tünet észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

A hepatitis legelterjedtebb formája az A típusú, sárgaság néven is ismert betegség, amely minden évben megjelenik, olykor járványszerűen. Háromszéken legutóbb tavaly nyáron észleltek több sárgaságos beteget, több mint ötvenen kerültek kórházba a fertőzéssel. A sárgaságot gyakori kézmosással, fertőtlenítéssel lehet elkerülni – hangsúlyozzák az orvosok. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.