Felhívás!

A helyzet változatlan

A helyzet változatlan Kovászna megye

Erdővidék szívében a helyzet változatlan, legalábbis ami a költségvetés tavalyhoz viszonyított szintjét illeti. Ez derült ki tegnap délután a baróti tanácsülésen, melyen a városatyák megszavazták a település 2017-es évi költségvetését, amely nagyjából a 2016-os évivel azonos.

Lázár-Kiss Barna András polgármester elmondta, idén a városban folytatódni fognak a tavaly elkezdett beruházások, éspedig a vízhálózat felújítása, a műfüves pálya építése (ezt egyébként hamarosan átadják), és elkezdődik a Kifli tömbháznegyedben az út és a járdák korszerűsítése. Utóbbira egyébként 564 ezer lej van elkülönítve, 100 ezer a város pénzéből, 464 ezer lej a város által felvett kölcsönből.

Ami az új beruházásokat illeti, tervezik megkezdeni az új tűzoltógarázs építését partnerségben a megyével és az erdővidéki községekkel, ez egyelőre 200 ezer lejébe áll a városnak, aztán pénzt – negyedmillió lejt – tettek félre a Bányász utca, valamint 200 ezer lejt az ún. francia blokk háta mögötti, ugyancsak tömbháznegyedi útszakasz feljavítására is.

A Petőfi utcai híd kormánypénzből újulna meg, négy előtanulmányt is készítenének, ezek Bibarcfalva közművesítését, a Petőfi utca felújítását, a zöldségpiac modernizálását, valamint több köz­épü­let hőszigetelését célozzák meg. Miklósváron elkezdenék a ravatalozó építését, erre egyelőre 150 ezer lejt különítettek el.

A megyei tanács pályázati lehetőségeit kihasználva a Baróthoz tartozó falvakon öt játszóteret építenének, egyenként 10 ezer lej értékben, a pénz felét kell, hogy a város adja.

Ami a kisebb költségvetési tételeket illeti, a kutyamenhelyhez altatópuskát vásárolnának, aztán az iskoláknak további két interaktív, multifunkcionális táblát, fűnyíró kistraktort, felmosógépet a sportcsarnokhoz, traktorra szerelhető szórógépet, légkalapácsot. A rendőrség kérésére fontolóra vették térmegfigyelő kamerák felszerelését is, erre 50 ezer lejt irányoztak elő.

140 ezer lejt pályázhatnak meg a polgármesteri hivataltól a baróti sportklubok, 200 ezer lejt a város területén működő civil egyesületek. 80 ezer lejt a volt Goscom-alkalmazottak kifizetésére szánnak. Jelenleg még nem tudni pontosan mi lesz a sorsa a megyei tanácstól útjavításra kapott 350 ezer lejnek: sürgős lenne a város főutcáját, a Kossuth utcát is javítani, a számítások szerint mintegy 100 ezer lejbe kerülne csak az aszfalton keletkezett lyukak betömése, de szóba került a felsőrákosi bekötőút is. Ez a pénz ennek az útnak a feljavítására ugyan messze nem elég, de ha az e célból a Fejlesztési Minisztériumhoz benyújtott pályázat nem nyerne, mégiscsak a rendelkezésre álló keretből kellene gazdálkodnia a városnak. „Elkezdenénk a bekötőút korszerűsítését, aztán valahogy csak a végére érnénk” – hangzott el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.