Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki gazdák egyelőre nem készülnek tüntetni

A háromszéki gazdák egyelőre nem készülnek tüntetni Kovászna megye

Harmadik napja tiltakoznak a közúti fuvarozók és a gazdák Romániában, az ország több pontjáról indultak meg Bukarest felé a tüntetők, a főváros határában azonban feltartóztatják őket a rendvédelmi erők. Utánajártunk, a háromszéki gazdák készülnek-e csatlakozni a megmozduláshoz.

Hirdetés
Hirdetés

Megkeresésünkre Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja elmondta, tudomása szerint Háromszéken még nem merült fel annak a lehetősége, hogy a helyi gazdák bármilyen megmozdulásba kezdjenek, vagy csatlakozzanak az ország más részein elindult tiltakozó akciókhoz, viszont őket is ugyanazok a gondok érintik, mint az unió más országaiban tevékenykedő mezőgazdászokat.

„A háromszéki gazdák elsősorban az ukrán gabonabehozatal és a magas üzemanyagár miatt elégedetlenek, ami támogatott kellene legyen a mezőgazdasági minisztérium részéről, de nem volt még olyan gazdatalálkozó, ahol felmerült volna annak a lehetősége, hogy ők is tiltakozásukat fejezzék ki” – nyilatkozta lapunknak a parlamenti képviselő.

Véleménye szerint a problémák megoldása érdekében a tüntetőknek párbeszédet kellene folytatniuk a mezőgazdasági miniszterrel. „Egyelőre még nem is fogalmaztak meg konkrét elvárásokat a tiltakozó gazdák, így nem igazán tudja senki, hogy mit követelnek, melyek a problémáik” – húzta alá Könczei Csaba. Hozzátette, véleménye szerint a tiltakozásnak politikai háttere is lehet, mivel egyelőre nem ismert, hogy melyik gazdaszervezet vállalja magára a megmozdulásokat.

A tiltakozó megmozdulások szerdán indultak, elsőként a fuvarozók fejezték ki elégedetlenségüket a gépjármű-felelősségbiztosítások magas ára és több más probléma miatt, majd a spontán tiltakozáshoz több gazda is csatlakozott. A nagyobb gazdaszervezetek képviselői elhatárolódtak a megmozdulástól, hangsúlyozva, hogy spontán tüntetésről van szó. Csütörtök este a tiltakozók megkíséreltek bejutni Bukarestbe, hogy a kormánypalota előtt fejezzék ki elégedetlenségük, hatósági engedély hiányában azonban a főváros határában feltartóztatták őket a rendvédelmi erők.

A tiltakozó akció pénteken is folytatódik, az ország több pontjáról érkezett teherautók továbbra is Bukarest bejáratainál vesztegelnek. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter elmondása szerint a tüntető gazdák eddig semmilyen követeléssel nem keresték meg őt, de „a minisztérium ajtaja nyitva áll” előttük, ha tárgyalni akarnak. Péntek délután Marcel Ciolacu miniszterelnök is egyeztetésre hívta a fuvarozók és a gazdák képviselőit.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. január 12., 22:16
  ÉRTÉKELÉS: -4

  A szubvenyciokbol kiskiralykent elnek egyesek nalunk is ezelott a kolektivnek nem volt ennyi foldje es uj gepe hat mire legyenek elegedetlenek?

 • User
  Dátum: 2024. január 12., 22:30
  ÉRTÉKELÉS: 6

  „…így nem igazán tudja senki, hogy mit követelnek, melyek a problémáik” – húzta alá Könczei Csaba. – szégyellném magam a helyedben, de a szégyenérzet, mint olyannak, nincs helye szótáradban.

 • User
  Dátum: 2024. január 12., 23:34
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ne menjetek ,majd várjátok,hogy mások kaparják ki a gesztenyét,a báróitok járnak jól
  ,ti kisgazdák maradjatok a régi UTB traktorokkal meg a szekeres napszámosokkal.

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 9:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Isten őriz,egy gazda tüntetés től szép hazánkba!Gondoljunk arra ha nálunk ki vonulnak a fő utakra, autó pálya híján itt kessz katasztrófa lessz, ezért jobban jár a sok idióta politikus ha együtt működik a szervezetekkel és nem a brüsszeli parancsnak tesz eleget!Hanem meg oldja a gondokat itt helyben

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 18

  A haromszeki gazdak azert nem csatlakoznak a tunteteshez- pedig ugyanaz a gondjuk van, amint a cikkben is elismerik- mert nincs batorsaguk. A haromszekiek soha semmilyen tunteteshez es tiltakozashoz nem csatlakoznak es nem is csatlakoztak soha, mert ok mindig varjak, hogy a sultgalamb keszen a szajukba repuljon. Haromszeket Romania leggyavabb nepe lakja ! A ’89-es forradalomkor is a haromszekiek csak akkor vonultak utcara, miutan a tv bemondta, hogy a Ceausescu hazaspar helikopteren elmenekult !

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Mar ideje lenne a haromszekieknek is megmozdulni mert amit az orszagos politikum elmuvel a gazdakkal az mar reg meghaladta a turelem ingerkuszobet, egyeb nincs csak SLAVA UCRAINA es az itthoni termelok meg csak adoznak ,adoznak es meg adoznak, MEG MEDDIG URAIM, MEDDIG?

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 13:58
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Konczei le van maradva me nalanelkul megszerveztek a gazdak ma nalunk is a tuntetest alig lehet az uton kozlekedni miattuk!!!!!😡😡😡😡😡

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Megnyomorítják őket, de olyan kemény gépekkel vonulnak fel a kisemmizett „szegények”, hogy én a 2 pár tököm árával sem tudnék soha olyat vásárolni!!!

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 14:58
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Balf.aszok. Ma szombat 13.-a van, 14 óra . Kézdi és Csernáton között több tíz traktor.
  Azt sem tudja Könczei milyen nap van . Kb. Ennyi köze van a vezetőségünknek a néphez.

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 16:30
  ÉRTÉKELÉS: 2

  az utobbi 200 evben nem volt annyira elgazdagodva a gazdatarsadalom mint ma akik utcara vonultak tuntetni. meg kell nezni egyse ment lovas szekerrel hanem a felmillio euros gepekkel vonulnak fel amelybol fejenkent kaptak az unyiotol 8 10et. ideje lenne rajuk lepni hogy adozzanak rendesen mer ugy elgazdagottak hogy maholnap ithon miattuk lesz egy kenyer 50 lej

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 17:43
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha nem éri meg földtet művelni akkor ne csináld ! Na balhézz hanem válts munkát ! Három műszak, minimálbér: szeretettel vár a gyár ! Ingyenes gép és föld vásárlás és most télidőben unatkoznak. A kutya is jó dolgában veszik meg, követelőznek még többet mert ők megtehetik. Ha megszámolod csak egy gazdaság 6 vadiúj traktorral vonul fel, otthon meg marad bőven. Csak a motorinya többe kerül a mai kiruccanásukra, mint mondjuk egy nem unijós támogatott kisgazda egész évben használ a földműveléshez !

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 17:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Én nem busulnám ha utcára vonulnának tüntetni mert úgy sem lennének többen mint ma ! Csak pár nagy gaz(da)ember van, aki a területek nagy részét megkaparintotta. A kisgazdák meg úgy sem tudnák megengedni az üzemanyag árát felvonulni a saját keresettükből mert őket nem pénzelte az unió !

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Na lássátok a mai felvonult nagygazdák matt van az hogy nálunk a háztáji kisgazdaságok fokozatosan eltünnek/már eltüntek mert nem lehet velük lépést tartani. Nagygazda amig reggel cigire gyújtva otthon minden gépesitett es megetet mondjuk 300 tehenet nagytraktoros etetökocsival 15 perc alatt olcsó import GMOs antibiotikumos szójával és géppel is fej. Ennyi idő alatt meg a kisgazda a ganét nem tudja kivinni hogy etetni kezdhessen majd fejni.

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 19:05
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A tiltakozó gazdák csak azt felejtették el hogy uniós támogatás nélkül most sehol nem lennének csak egy xaros vásott lapátjuk lenne meg egy csontrahízott gebecskéjük 🤣🤣🤣🤣 ők akarják átvenni a vezetést ideje lenne már rájuk lépni ne csak más adózzon a jövedelme után és fizesse a nagy illetékeket 😡😡😡😡😡😡

 • User
  Dátum: 2024. január 13., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Gazdatársakal ép most olvasunk és ara jutotunk hogy a két széppar toködel fényes jövö álna elöted ha mást csinálnál igaz ahoz akor a gagya szakad de a máj marad!! ! és megazdagszanál tudnál te is!

 • User
  Dátum: 2024. január 14., 0:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Azért meg nem háborogtak amikor Ukrajnából az unio területén 30 éve betiltott vegyszerkezeltgabonával tudták olcsón etetni az állataikat . Az itteni popor meg mit sem sejtve megvette az igy előálitott terékeit , hogy a helyi termelőt támogassa . Az általa termelt gabonát meg eladta jó pénzért külföldnek olyan országoknak akik csak minőségi termést voltak hajlandók elfogadni. A gond csak akkor kezdődött amikor a világpiacot eláraszto ukrán gabona miatt kezdtek a nekik fizetett megszokott árak lecsökkenni. .

 • User
  Dátum: 2024. január 14., 21:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  „Gazdatársakal ép” … nyet kultura🤣🤣🤣
  Látod Mukikám itt a gond!!! Aki nem tanult meg legalább írni, az a kisgazdaságával kéne foglalkozzon! Kapáljon, kaszáljon, disznót hizlaljon, ne a markát nyújtsa az unios támogatásokért!! Vegyszert egynek sem engedném meg, hogy vásároljon akinek nincs szakirányú végzettsége!
  Olyan modern parasztokat hallani, akik pár ezertől több millió lejes/euros támogatásokat kaptak csalással!!! Ilyen árak mellett hanem nem lehet feszíteni több százezret érő gépekkel, autókkal!!! Mit adtok vissza a társadalomnak?! Ti vagytok az import/export cégek után a legnagyobb adócsalók!!!!
  Ps. Többet nem írok, mert ha ezt a kommentet is elolvassátok lemaradtok a következő tüntetésről!!! Hajrá, lesz valami, dől majd az ingyenpénz!😎