Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

75 évig pihentek Vargyas határában

75 évig pihentek Vargyas határában Kovászna megye

Vargyason járva jutott tudomásunkra, hogy a falu határában eltemetett kilenc (?) német katona maradványait nemrég kiásták, csontjaikat elszállították.

Hirdetés
Hirdetés

A helyszínt felkeresve valóban azt tapasztaltuk, hogy a sírok, melyeket néhány évvel ezelőtt, Ilkei Ferenc polgármester idejében keresztekkel megjelöltek és bekerítettek, meg vannak bolygatva, a kereszteket és a sírkereteket a közeli fának támasztották. Sajnos érdemben nem sikerült megtudnunk most semmit pontosan arról, hogy kik vitték el és mikor a katonák csontjait, ám Szőcs Dénes vargyasi alpolgármester megnyugtatott, az eljárás hivatalosan történt.

Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a helyszínen járt két, a Moldovai Köztársaságból érkezett férfi, akik azt állították akkor, hogy a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nevében és megbízatásából térképezik fel a sírokat, azért, hogy később exhumálhassák és elszállíthassák az itt nyugvó katonákat. A vargyasi alpolgármester azt mondta, az exhumálók is moldáviaiak voltak, így nem kizárt, hogy ugyanazokról van szó, akik a tavaly is jártak Vargyason. A katonák csontjait állítólag Szeben vagy Fogaras környékére, egy gyűjtőhelyre szállították, ahonnan továbbviszik őket Németországba. Az ügyre, amennyiben több részletet tudunk meg róla, visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük