Felhívás!

75 évig pihentek Vargyas határában

75 évig pihentek Vargyas határában Kovászna megye

Vargyason járva jutott tudomásunkra, hogy a falu határában eltemetett kilenc (?) német katona maradványait nemrég kiásták, csontjaikat elszállították.

A helyszínt felkeresve valóban azt tapasztaltuk, hogy a sírok, melyeket néhány évvel ezelőtt, Ilkei Ferenc polgármester idejében keresztekkel megjelöltek és bekerítettek, meg vannak bolygatva, a kereszteket és a sírkereteket a közeli fának támasztották. Sajnos érdemben nem sikerült megtudnunk most semmit pontosan arról, hogy kik vitték el és mikor a katonák csontjait, ám Szőcs Dénes vargyasi alpolgármester megnyugtatott, az eljárás hivatalosan történt.

Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a helyszínen járt két, a Moldovai Köztársaságból érkezett férfi, akik azt állították akkor, hogy a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nevében és megbízatásából térképezik fel a sírokat, azért, hogy később exhumálhassák és elszállíthassák az itt nyugvó katonákat. A vargyasi alpolgármester azt mondta, az exhumálók is moldáviaiak voltak, így nem kizárt, hogy ugyanazokról van szó, akik a tavaly is jártak Vargyason. A katonák csontjait állítólag Szeben vagy Fogaras környékére, egy gyűjtőhelyre szállították, ahonnan továbbviszik őket Németországba. Az ügyre, amennyiben több részletet tudunk meg róla, visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.