Felhívás!

Van igény a strandra

Van igény a strandra Kovászna megye

A hétvégén sokak örömére ismét felpezsdült az élet a kézdivásárhelyi Fortyogófürdő strandján, ahol a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés (KIF) egyesület szervezésében első alkalommal szervezték meg az Empty Ifjúsági Fesztivált. A szervezők az alkalomra kicsinosították és feltöltötték az egykor jobb időket is megélt medencéket, mindezek mellett sportrendezvényekkel, előadásokkal és éjszakába nyúló bulikkal várták a szórakozni vágyókat.

Ottjártunkkor népes tömeget lehetett látni a helyszínen: mondhatni egyenlő arányban voltak jelen a fiatalok és a közép, valamint az idősebb korosztály képviselői is.

A legnagyobb érdeklődésnek egyértelműen a két medence örvendett, amelyek közül a kicsiben a gyerekek lubickoltak szüleik, nagyszüleik felügyelete mellett, míg a nagy medencében a fiatalok hűsöltek.

Erős Rudolf, a KIF elnöke úgy véli, Kézdivásárhely szíve lehetne a fortyogói strand
A medencék nyújtotta szórakozás mellett, többek között futball- és lábtenisz-bajnokság zajlott a Fortyogón, a Vöröskereszt munkatársai gyerekfoglalkozást biztosítottak, de akadt a gyerekeknek felfújható óriáscsúszda, a felnőtteknek a sörsátrak alatt pedig enni- és innivaló bőven. Ugyanakkor egy erre a célra kialakított sátorban egymást követték a különböző tematikájú előadások.

Érdekes előadások és tematikus bulik

Tőke Ervin, a MINTA egykori elnöke az itthonmaradás fontosságáról beszélt a fiataloknak, érveit a külföldön szerzett tapasztalataival támasztotta alá, azt a tanulságot vonva le, hogy bár odakint többet lehet keresni, de hosszú távon az sem jövedelmezőbb, mint idehaza megpróbálni érvényesülni.
Beke Ernő, a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Háza vezetője előadásában a céhes város történelmét ismertette az érdeklődőkkel.

A Pro Pectus Egyesület részéről Sütő Mária és Kászoni Attila Generációk és hidak címmel tartottak előadást a fiatal és felnőtt nemzedékek közötti távolságokról, illetve a kapcsolattartó hidak megépítésének fontosságáról.

Kolcza István, az EMNP alelnöke – ugyancsak tapasztalataira hivatkozva – a hazai vállalkozás beindításának fontosságáról beszélt, építkezési vállalkozásával példázódva, amit politikai tevékenysége mellett vezet.

Brassai Hunor, a MINTA elnöke a proaktív problémakezelésről, vagyis a problémák out of the box, tehát a több aspektusból történő megvizsgálásáról és az erre vezető megoldásáról beszélt.

Incze Csaba, Kovács Áron és Dezső Szabolcs székelyföldi vloggerek a közösségi média, a napjainkban meghatározó videomeg­osztó platform vagyis a YouTube és annak videobloggerként történő felhasználásáról tartottak interaktív előadást.

A strand mögötti aszfaltpályán is állandóan pattogott a labda (Fotó: Dezső Szabolcs)
A Zöld Nap Egyesület tagjai a külföldi és belföldi önkéntes lehetőségeket ismertették.

Mivel a rendezvény nem csak a fiatalokat kívánta megszólítani, ezért a két nap záróbulijának zenei műsorát úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálhassa benne a kedvencét. Szombaton Dj. Trevor és az anyaországi Drop the cheese inkább a kortárs, fiatalok körében is népszerűbb EDM-et és annak álműfajait pörgette, míg a program szerint vasárnap a magyarországi Dj. Turbo G. a 80’–90’-es évek retróslágereit szólaltatta meg.

Jó lenne, ha mindennap működne…

A fentihez hasonló véleménnyel voltak mindazok, akiket megkérdeztünk az ideiglenes strandolási lehetőségről.

Vloggerek beszéltek a youtuber szakmáról (Fotó: Dezső Szabolcs)
Lukács Alfréd helyi fiatal úgy vélte, nagyon jól sikerült a rendezvény, és végre az ő korosztályának is akadt lehetősége egy tartalmasabb kikapcsolódásra ebbe a strandolásra ideális környezetben.

A 15 éves, nyujtódi Farkas Brigitta már az első percektől ígéretesnek vélte a rendezvényt. Ő maga a szórakozás mellett az előadások végett is ellátogatott a helyszínre, elmondása szerint a proaktív problémaelemzéssel és a generációk közötti hidakkal foglalkozó előadások keltették fel az érdeklődését.

A 17 éves, kézdivásárhelyi Fábián Beáta már szinte a kapunyitás pillanatától jelen volt a húgával és annak barátnőjével.

A fiatalok között akadtak, akik a strand, mások a buli vagy épp az előadások miatt jöttek (Fotó: Dezső Szabolcs)
– Egyik nagy vágyam, hogy Kézdivásárhelyen végre legyen egy működő strand, és ez most részben beteljesült, még ha rövid időre is – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az lenne az ideális, ha mindennap lehetne használni a medencéket, mert ő maga a sepsiszentgyörgyi strandra szokott járni, de azt túl zsúfoltnak véli.

A kézdivásárhelyi Pál Levente feleségével és két gyerekével látogatott ki a rendezvényre, egyik kedvenc tevékenységük szintén a strandolás volt.

– A víz picit zavaros, de ettől eltekintve nagyon jók a körülmények – véleményezte Pál.

A kézdivásárhelyi Bertalan Katalin azt mondta, nagyon örült, hogy az unokáját is elhozhatta oda, ahová egykoron ő maga is járt.

– Annak idején, amikor a Fortyogó működött, még én is fiatal voltam, s rendszeresen jártam ide. Persze akkoriban sokkal jobbak voltak a körülmények: működött a vendéglő, este zene szólt, és sokkal többen voltunk. Nem értem, miért nem tudják megoldani, hogy újra működjön a strand? Annyi tehetős ember van a városban, valamelyikük felvállalhatná annak működtetését, vagy az önkormányzat léphetne ez ügyben, mert sokunk nem engedheti meg magának, hogy tengerre menjen, nagyon örülnénk egy strandnak a városban – mondta Bertalan.

A kétnapos strand története

A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés (KIF) egyesület 2015-ben alakult – Erős Rudolf elnök elmondása szerint – azzal a céllal, hogy színt vigyenek a céhes városi fiatalság életébe. Fennállásuk óta többek között megrendezték a 18 Fest-et Fortyogón, aztán Besenyőn a Rakpartot, de nevükhöz fűződik a 44-es Udvartérben található szerelemlakat-fal létrehozása is.


Erős elmondta: figyelemfelkeltés céljával választották az idei rendezvény helyszínéül a Fortyogót, hogy rávilágítsanak, a városnak nagy szüksége lenne egy strandra, és a tényleges igény a hétvégén megmutatkozott.

– Hogy a vitákat elkerüljük, mindhárom érintett féltől elkértük a helyiséget, mind az önkormányzattól, mind Kovács Attilától és Constantin Pătrutól is. Mindhárom fél örömmel fogadta a kezdeményezést – mondta Erős Rudolf.

A medencéket már a rendezvény előtt két héttel elkezdték takarítani a fiatalok. A 12 fős csapat (önkéntesek és szervezeti tagok) felváltva dolgozott, hogy az adott időpontra készen legyenek a medencék. Elmondásuk szerint sok munka volt vele, hiszen ki kellett szívatni a vizet, a Metabondtól kapott gőzborotvával tisztították az oldalát, majd megkezdődött a medence fenekének a kitakarítása, amit a mészfestés követett, végül, amikor a baktériumok elpusztultak, tengeri sót tettek a vízbe és klórt, ez utóbbitól lett sötétebb a színe. A fiataloknak nagy segítségére volt Kiss Levente, alias Béka, a Fortyogón megtartott motorostalálkozók főszervezője, aki rendezvényszervezői tapasztalata és helyszínismerete mellett a medence beüzemelésében nyújtott útmutatást.

A rendezvény megvalósításához szükséges anyagiakat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázta meg a KIF, a költségek többi részét pedig önerőből fedezték a szervezők.

Erős elmondta: szeretnék, ha lenne folytatása a rendezvénynek, ha nem a Fortyogón, akkor máshol, de továbbra is olyan megmozdulásban gondolkodnak, ami egyaránt nyújt szórakozási lehetőséget a fiataloknak és időseknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 9., 12:07
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Mindenekelőtt az infrastruktúrát kell rendbetenni, hajmeresztő az, hogy gyalog haladva a “strand” fele 90-nel mennek el a fiatalok az autójukkal a poros úton mellettem és kell nyelni a port. Miért nem lehetett egy rendőrt odaállítani, ha mar nincs aszfaltos út, akkor legalább lassan mentek volna az autók.

 • User
  Dátum: 2019. július 9., 14:03
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A fesztivál a Fortyogon egy élmény volt számunkra a gyerekeimmel idezhettem fel az egykor működő fortyogoi strandot ahova gyermekkoromban én is sokat jártam. Nagyon örülnénk ha lenne ennek fojtatasa nagy szükség lenne egy strandra Kezdivasarhelyen sajnos. Úgy tűnik erre semmi esély mivel az önkormányzat. Nm azt lássa hogy fontos lenne. Kovács Attila idejében sok volt a külföldi vendég és volt reá igény azt nm értem miért kellett elvenni tőle én évek óta nm jártam arrafelé nagyon meglepodtem amit ott láttam mintha őserdő e lenne az egész

 • User
  Dátum: 2019. július 9., 14:04
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Jó lenne ha Bokor Tibor úr felvenni a seggét a székről és szetnezne az körül aminek szüksége van a városnak. Biztosra mondom megtomhetne a zsbet a fortyogoi fürdő által. Ha rendbe tenné azt amit hagyott szét esni elől a vendeglorol nm beszélve a bejáratig. Keserves szemekkel néztem ahogy tönkre ment minden ami egykoron gyermekkorom legszebb és legcsodalatosabb heje volt. Gratulálok a fiataloknak egy élmény volt. Remélem lessz meg fojtatasa.

  • User
   Dátum: 2019. július 9., 20:31
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Kedves hozzászoló! Fel hívnám a figyelmét hogy a medence takarítása festése ára ellátás a medence feltöltését abból a pénzből volt kifizetve amit a belépőből sikerült összeszedni, ezek a tételeket nem ingyen kapták a rendezvény szervezői hanem önerőből kellet meg oldják. Ha ezek után is úgy gondolja hogy a belépő nem kelletvolna mert drága volt pl. akkor kérem nézzen magába egy kicsit.

  • User
   Dátum: 2019. július 9., 23:54
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Hogy bele szóljak abban hogy nm kellett volna fizetni kérdem én hol nm kell fizetni??? A Szentgyörgyi strandon 20 lej a felnőtt belépő. A retyi tónál is kell belépőt fizetni a furdozoknek is a besenyon is kell fizetni hol nm kell fizetni??A kaszon patakban ott nm kell fizetni lehet oda menni tiszta ingyen persze ha van még patak. Hogy miket nm látok. Meg hogy ne keljen fizetni biztosan jobb lett volna a sok koldulo között otthagyni a dolgaidot vagy vele együtt fürödni. Hogy mik nincsenek. 20 lej 2 napra az erossen sok én mondom irigy népség. Tisztelet a kivétel.

  • User
   Dátum: 2019. július 9., 23:00
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Mindig vannak emberek akiknek semmi nm tetszett. De remélem többen vagyunk azok akiknek igen is tetszett a fortyogon a hétvégén. És elmenenk meg. És az sem baj ha fizetni kell. Mert ha sehol nm kéne fizetni minden jött ment csoves boldog boldogtalan ott lenne és biztos vagyok benne senkinek nm lenne úgy jó. Ha 30 lejt kéne fizetni én akkor is mennek pedig nm vagyok milliomos. Csak egy egyszerű ember.

 • User
  Dátum: 2019. július 10., 9:08
  ÉRTÉKELÉS: 5

  1 kérdésem lenne! Ha nincs tisztázva a jógi helyzet, hogy lehet oda bemenni pénzt fektetni bele stb?!
  2.Mikor adják el vkinek aki reális árat ad érte és garancia pénzt is felvillant+ határidőt, h kb 2 éven belül színvonalas fürdő központot varázsol?!