Felhívás!

Útjavítások faluszerte

Útjavítások faluszerte

Legutóbbi, Kézdialmásról írt körképünk óta látványos fejlődés tapasztalható a faluban, s ha az időjárás és a kivitelezők is az önkormányzattal tartanak, akkor még lesz, amiről beszámolni. A faluban aszfaltoztak, további korszerűsítésekre kerül sor, és úgy tűnik, hogy a sárgás csapvíz gondja is részben a múlté.

 A Kézdialmáshoz tartozó kis településen a 2A jelzésű községi utat sikerült példásan rendbe tenni. Az út terveztetését már a tavaly megkezdték, idén sikerült véglegesíteni és a szükséges építkezési engedélyeket beszerezni, s így két-három hete a munkálatokat is elvégezték.

Szerencsére ezeket az elektronikus közbeszerzési piacon nem kellett licitre feltenniük, mert 100 ezer euró alatti összegről volt szó, így közvetlen ki tudták választani a kivitelezőt, elkerülve így az olyanszerű fellebbezéssel járó, évekig tartó hercehurcát, mint amilyen például Kézdivásárhelyen a Vasút és Állomás utcák kapcsán zajlott, és még mindig nem zárult le. Az út leaszfaltozása 381 ezer lejbe került, 200 ezer lejjel járult hozzá a megyei tanács, a többit a helyi költségvetésből teremtették elő.

 A Vasút utcát is aszfaltozzák

 „Az önkormányzat az összegyűjtött pénzből – és bevallom, az anyagiak tekintetében némiképp túllőve a célon –, egy negyedik utca korszerűsítését is vállalta a tavaly és az idén elvégzettek mellett, s így a Vasút utca is felkerült az aszfaltozandó felületek listájára. A bürokrácia nagyon körülményes volt, rengeteg időt emésztett fel a tervek elkészítése, a fellebbezésekkel járó időtöltés, de végül a bukaresti Artemis Kft. nyerte el az 1,1 millió lejes munkálatot. A munkakezdési parancsot kiadtuk, s ígéretet kaptunk arra, hogy szeptember 25-ével a cég Almásban is dolgozni kezd” – mondta Molnár István polgármester. Az elöljáró úgy véli, ha a munkálatokkal meglesznek, akkor a hat kilométernyi fő utcákat, leszámítva a 2,5 kilométeres megyei utat, körülbelül 3,5 kilométeren leaszfaltozzák.

 Bürokrácia akadályoz Veresvíz felé

 A Vasút utcának még idén el kell készülnie. Mindezek mellett sikerült kijavítani a Veresvízre vezető, az esőzések miatt megrongálódott erdei utat is. Ide kapcsolódik, hogy a Veresvíz felé vezető műút és a Felsőlemhény közötti, 710 méteres szakaszon „senki földjének” számító út kapcsán is apró előrelépés történt. A községvezető szerint Bereck 150 ezer, Lemhény 50 ezer lejjel támogatja a kezdeményező kézdialmási önkormányzatot, hogy a két aszfaltozott rész közötti kövezett, de erősen rossz állapotban levő szakaszt is felújítsák.

„Elkészítettük a 710 méteres útra a terveket, szerepel benne négy áteresz kicserélése és egy híd pillérjeinek újraépítése, illetve a hegyoldaltartó, kővel töltött drótketrecek kihelyezése is. Ahhoz, hogy építkezési engedélyt kapjunk, tiszta telekkönyvet kell felmutassunk, viszont februárban változott a törvény, annak értelmében Lemhény adminisztratív területén Kézdialmás nem építhet utat. Bár a pénz is részben meglenne, és a tervek is elkészültek, a sajátos helyzet miatt nem kaptunk még építkezési engedélyt a senki földje státusz miatt. Arra gondoltunk, hogy az alapot elkészítjük mi – ehhez nem kell építkezési engedély –, és majd odaadjuk Lemhénynek a 710 méteres szakaszt, ők telekkönyveztethetik a területet, és akkor ők leaszfaltozhatják” – vázolta a meglehetősen zavaros helyzetet a polgármester, aki úgy ítélte meg, hogy a komplikációk tisztázásáig nem lesz útjavítás.

Tisztult a víz Almásban, ahol az aktív lakosság körülbelül 94 százaléka rá van csatlakozva a vízhálózatra. Úgy tűnik, a többszörös vastalanításnak és a rendszer kitisztulásának köszönhetően most már tiszta víz folyik a csapokon, gond csak akkor jelentkezik, ha egy-egy szakaszon meghibásodás történik.

Hozzászólások