Felhívás!

Terveket szövögető diákok

Terveket szövögető diákok

Amint arról röviden beszámoltunk, szombaton a Vigadó Művelődési Ház nagytermében zajlott az első alkalommal megszervezett Üzleti tervek versenye. A vetélkedőn 15 négytagú, középiskolás diákcsoport vett részt, érdekesebbnél érdekesebb elképzeléseket mutatva be a zsűrinek.

A versenyt a Bod Péter Tanítóképző égisze alatt működő Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület, illetve a Nagy Mózes Elméleti Líceum társadalomtudomány katedrája szervezte, támogatói a Nexxon Kft., a Rotary Klub és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány voltak. A szervezők lehetőséget szerettek volna biztosítani a diákok számára, hogy ne csak elméleti síkon bizonyíthassák a tudásukat, hanem gyakorlatban is, szakemberek előtt. De milyen elképzelések is születtek?

Az Apor Péter Szaklíceum X. A osztályos diákjai (Mezősi Zalán, Mátis Krisztina, Szekeres Katinka és Kis Barna Levente) a PudingoZOO Kft. létrehozására készítettek üzleti tervet. Az állategészségügyi technikus szakon lévő diákok úgy ítélték, hogy egyre nagyobb a kereslet a kézműves termékek iránt, így kézműves puding és török-kávé árusításába „vágtak” volna bele, kínálatukban szerepelne ünnepi specialitás készítése, rendezvényeket tartanának, de olyan terápiás helyet is létrehoznának, ahol cicák lennének jelen.

A Re-Sport Kft. létrehozásának tervével szintén az Apor Péter diákjai, a X. R osztályba járó Burlui Ioana Camelia, Dimian Emilia, Fekete Roberto-Norbert és Spătariu Florin-Alessio rukkoltak elő. Ők egy sporteszközöket forgalmazó, ugyanakkor gyártó vállalkozás beindításában látnának fantáziát, üzleti tervük kitért arra is, hogy a cég különféle stimulánsok nyújtásával népszerűsítené a sportolást.

Az Apor Péter XII. R osztályosai (Derzsi Petra, Susarenco Anamaria, Nemes Adrian Sorin és Tănase Daniel) a Tradi Sec cégre építették üzleti tervüket. A vállalkozás Székelyföld potenciáljának a kibontakozására fektetné a hangsúlyt, ezt kiállításokon, kongresszusokon és vásárokon való részvétellel érnék el. Olyan, hagyományosan székely édességekre specializálódott műhelyt indítanának, ami kimondottan ezekre a termékekre fektetné a hangsúlyt, állandó üzleti pontot is kialakítanának.

A BACS Pólónyomda című üzleti tervet a Nagy Mózes Líceum diákjai (Farkas Balázs és Tóth Csongor XI. A, illetve Gábor Szabolcs és Kovács Alpár, XI. C osztályos diákok) készítették. Amint a nevükben is szerepel, személyre szabott pólók nyomtatásába vágnának bele, szem előtt tartva az itthon maradás lehetőségét és a környezetvédelmet is.

A Domo historia csapata a Bod Péter Tanítóképző IX. A osztályos diákjaiból (Csáki Kristóf Norbert, Barthos Barbara, Bartók Anett, Peligán Kitti) állt. Üzleti tervük szerint „vállalkozásunknak a Domo historia nevet adjuk, ami tulajdonképpen egy kisebb szálloda lenne, de a lehető legkreatívabb módon próbálunk visszatekintést nyerni egyes történelmi korokba. Egy szálloda, ahol 30 hálószoba 6 különböző korba vetít vissza. A XVI. századtól a XX. századig, minden század 5 szobával rendelkezik. A szálloda éttermében az említett századok zamatos fogásait kóstolhatják majd meg kedves vendégeink.”

A Takarobot nevet viselő elképzeléssel szintén a Bod Péter Tanítóképző IX. A osztályosai (Ráduly Róbert, Babos Boglárka, Szabó Szilvia, Incze Gyopár) rukkoltak elő. Ők a modern technika által kínált lehetőségeket akarnák gyakorlatba ültetni, Ázsiából importált, személyes igényeikre megtervezett és előkészített robotokat forgalmaznának. A robotok arra lennének programozva, hogy köztereken szemetet szedjenek, a gépeket a megvásárlás mellett bérbe is lehetne venni. „Vállalkozásunk fő küldetése, hogy minél tisztábbá és szebbé varázsoljuk környezetünket” – fogalmaztak tervükben.

A tanítóképző XI. A osztályosai (Kádár Hanna, Kiss Boglárka, Petruț Lilla-Cornelia és Sipos Johanna) a Duo-electric – elektromos töltőállomás és gyorsétkezde tervüket ismertették a Barta Vilmos (a Nexxon Kft. vezetője), Gáspár Csongor és Rancz Lajos vállalkozókból, Dobolyi Tünde jogászból, illetve dr. Kádár Beáta, a Sapientia Tudományegyetem csíkszeredai kara marketingoktatójából álló zsűrinek. Tervük szerint „vállalkozásunk lényege egy olyan elektromosautó-gyorstöltőállomás, amely Kovászna megye lakosainak és főként átutazóinak biztosít elengedhetetlen áramszolgáltatást. Az átutazók töltéseiből lenne az elsődleges és fő bevétel, hiszen ez, becsléseink szerint, meghaladná a helyi lakosok által hozott bevételt. Mindezek mellé társul egy gyorsétkezde is, amelyben különböző japán ételeket is lehet fogyasztani. Ez lehetővé teszi, hogy a vendégek kellemesen tölthessék el az időt, gyerekeik szabadon és biztonságban játszhassak, a számukra kialakított helyen, míg várnak a járművek feltöltésére.”

Ugyancsak a képző XI. A osztályosainak egy másik csapata (Erdély Betty, Gáll Bernadett, Konnáth Andrea, Pászka Anikó) mutatta be a SPÉK (Speciális Ételek Konyhája) című tervet. Ők egy „mindenmentes” üzletet indítanának, „üzletünk polcain glutén-, laktóz-, mindenmentes, valamint vegán és diétás termékek találhatóak meg. Kínálatunkban innivalók, nassolnivalók, alapélelmiszerek, és péktermékek is vannak” – magyarázták, úgy látva, hogy Kézdivásárhelyen hiány van ezekből az árucikkekből.

Az IQ room szabadulószoba terv készítése a képző XI. B osztályos diákjainak a munkáját dicséri, Kocsis Balázs, Szász Zalán, Bodó Emőke és Hunyadi Blanka Brigitta Bálványoson létesítene egy – a nagyvilágban sok helyen sikernek örvendő – ún. szabadulószobát.

A Cukorfalat – a játékkomplexummal egybekötött cukrászda tervét a Bod Péter XII. A osztályosai (Becze Adél, Bogyó Boróka, Kerekes Beáta és Lázár Éva) készítették. Klienseiknek hat ország tradicionális süteményeit kínálnák, emellett a vállalkozás játéktermet biztosítana a legkisebbek számára.

A Lábnyom tervet a Nagy Mózes diákjai (Bartos Réka, Györgyjakab Imelda, Rákossy Tímea, Voloncs Kitty) készítették, lényege egy zöld jövő eléréséért harcoló kisbolt. „A hulladékmentesség a legfőbb cél, amelyet minél több emberhez el szeretnénk juttatni” – fogalmaztak.

A Clean&Go Kft. terve a Református Kollégium XI. A osztályos diákjaihoz (Héjja Henrietta, Makó Zsanett-Andrea, Orbán Dorottya, Varga Bálint) kapcsolódik. Egy innovatív, környezetbarát takarítócéget álmodtak meg, amely az emberek kényelmét szolgálná.

A kantai líceum House of fantasy tervét Keserű Kincső, Dáni Kriszta, Kozma Eszter és Lázár Hanga X. A osztályos diákok készítették. Ők szintén egy szabadulószobában gondolkodtak Kézdivásárhely területén, ami reményeik szerint fellendíti a város turizmusát.

Az Ozsdolai kemencés tervet a Református Kollégium X. A osztályosai (Kacsó Réka, Kertész Dávid-Márk, Hadnagy Anita, Miklós Bernadette) készítették. Céljuk lenne visszavinni a tradicionális ízeket a 21-dik század emberének asztalára, amelyet saját stílusú főtt ételekkel, péksüteményekkel, sültekkel próbálnának elérni. „Felfedeztünk egy piaci rést a felsőháromszéki vendéglátóipar szolgáltatásai között, amely kis- és nagyvállalkozásaiból hiányoznak a kemencében készült házias, hagyományos termékek” – fogalmaztak. Szintén a Nagy Mózes diákjai (Bonda Botond, Fetés Dani, Fejér Gergő, Tóth Ármin-Tamás) a Kézdiairsoft tervvel álltak elő. „Mi airsoft hobby-sport pálya megvalósítását választottuk. Azért erre esett a döntésünk, mert Kézdivásárhely környékén hiány van az ilyen fajta pályákból, felmérésünk alapján van erre igény” – magyarázták.

A zsűri döntése értelmében első helyezett lett a Lábnyom csapata, másodikak lettek a Kemencések, bronzérmet kapott a House of fantasy terve. Különdíjat érdemelt a Duo Electric és a Tradi Sec elképzelés is. Az Airsoft ötlete a Sapientia különdíját érdemelte ki. A diákok felkészítésével Damó Csaba, Orosz Anna, Csavar Magdolna és dr. Lázár Kinga foglalkozott. A első 3 legjobb csapat pénzjutalomban részesült: I. hely 1600 lej, II. hely 1200 lej, III. hely 800 lej. Ezenkívül egy bukaresti kirándulás lesz szervezve számukra, céglátogatással egybekötve.

Az esemény főtámogatója a kézdivásárhelyi Rotary Klub 8000 lejjel, kiemelt támogatók a Nexxon Kft. (6000 lej) és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány (3000 lej). További támogatók: Vigadó Művelődési Ház, Süti Éden Cukrászda, Székely Vendéglő, Club For You, Jazz Bisztró, Vadrózsák vendéglő, Bujdosó vendéglő, Belly Food, Cornerstone, Fornetti, Iulius Meinl. Továbbá a felsorolt vállalkozók szendvicsekkel, süteménnyel, kávéval, teával és vendéglős felajánlásokkal támogatták és tették színvonalasabbá a rendezvényt.

Hozzászólások