Hirmondo

Színvonalas nemzetközi fogathajtó-bajnokság Oltszemen

Színvonalas nemzetközi fogathajtó-bajnokság Oltszemen

Viharosra sikerült az oltszemi nemzetközi fogathajtóverseny nyitása pénteken, ami még inkább arra ösztönözte a versenyzőket, hogy összeszedettebbek legyenek, és a legtöbbet hozzák ki a ló–ember párosból. A háromnapos megmérettetés, díj-, akadály- és maratonhajtás összesített eredménye alapján Bartha Eduárd, a kökösi Lipicai Lovas Klub versenyzője bizonyult a legjobbnak.

Hazatért a kisbéri félvér

Július 1-jén a fogatok ünnepi felvonulását követően mutatták be a közönségnek Szemafor Széltolót, azt a kisbéri félvért, amelynek világbajnok vérvonala Oltszemről származik.

Magyarország Agrárminisztériuma és az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad nagylelkű adománya kapcsán az eseményt megtisztelő dr. Nagy István tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lótenyésztés a magyar állattenyésztés koronaékszere, ezért tartották fontosnak, hogy egy újabb anyaországi ménnel segítsék az erdélyi, Kárpát-medencei lótenyésztés fejlődését. „Az a dolgunk, hogy egymást segítve tudjunk közösen együttműködni. A Széltoló névre keresztelt kisbéri félvérnek köszönhetően újraszerveződhet a történelmi oltszemi ménes” – fogalmazott dr. Nagy István. A falugazdászokkal való találkozón a tudatos gazdálkodásra, az új közös agrárpolitika lehetőségeire és a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

A Román Lovas Szövetség minden évben nagyban hozzájárul a nemzetközi fogathajtóverseny megszervezéséhez. Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter gratulálva a színvonalas eseményhez kiemelte, a lovassport egy más színt és értéket visz az ágazat világába. „Gratulálok mindazoknak, akik ennyi éven keresztül kitartottak, hittek ebben a sportban, és ilyen minőségi rendezvényt képesek lemenedzselni.”

Miniszteri látogatás Oltszemen

Közös eredmény az oltszemi verseny

A hétvégi rendezvény tovább öregbítette Oltszem és egész Székelyföld hírnevét. „Emelem kalapom nemcsak a fogatok és a hajtók előtt, hanem Fodor István polgármester úr előtt is, aki néhány évvel ezelőtt kitalálta, önerőből nekifogott és némi megyei tanácsi segítséggel ezt az egyébként gyönyörű, Romániában egyedi, nemzetközi mércével mérhető fogathajtópályát kialakította, élettel töltötte meg. A munka eredményét igazolja, hogy az egyre színvonalasabb versenyt elismeri a szakma, határon innen és túl egyaránt” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Bodok községi megmérettetés már 2018-ban bekerült a Nemzetközi Lovas Föderáció által összeállított nemzetközi versenynaptárba. Fodor István polgármester ez alkalommal nemcsak a szervezési folyamatból vette ki a részét, az akadályhajtásban is kipróbálta magát a község fogatával. „Csapatmunka eredménye a hétvégi rendezvény. Az érdem mindenkié, a helyieké, a sportág szakembereié, a fogatoké és hajtóké, valamint a háttérben dolgozóké. Köszönet mindenkinek, jövőre újra visszavárjuk a fogatokat az oltszemi pályára” – emelte ki Fodor.

Pontszerző, kétcsillagos nemzetközi bajnokság

A díj- és akadályhajtás mellett most is a maratonhajtás bizonyult a leglátványosabbnak. A hét épített akadályban ember és ló egyaránt vizsgázott állóképességből, összhangból, pontosságból és gyorsaságból. A versenyt szakmai zsűri felügyelte, Kelemen Melinda, Iavorovski Alexandru és Kelemen Attila, a zsűri elnöke. A tisztségviselők nagy része külföldről érkezett, a világhírű pályaépítő Finta Gábor, a technikai kiküldött Ladányi Kovács Zoltán, valamint Werner Bernadett versenybiztos. Dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke, nemzetközi versenybíró értékelésében elmondta, egy jól sikerült versenyt zártak. Romániában a legjobb fogathajtóbázis az oltszemi, amelyben nagy érdeme van a bodoki polgármesteri hivatalnak és a megyei önkormányzatnak. A Háromszéken megszervezett verseny a román fogathajtóbajnokság második fordulója és egyben kétcsillagos nemzetközi verseny is. Az első fordulót a Beszterce-Naszód megyei Betlehemben tartották, még egy lesz Fugyivásárhelyen, a döntőt pedig hagyomány szerint Marosvásárhelyen szervezik meg.

Dr. Szász István állatorvos, megyei tanácsos bemutatja Szemafor Széltolót

A díjátadáson jelen levő Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elismerően nyilatkozott az oltszemi versenyről. „Örülök, hogy Kovászna megyében a megyei tanács és a helyi önkormányzatok komoly támogatást nyújtanak az infrastruktúra építéshez, enélkül elképzelhetetlen a fejlődés, és lehetetlen lenne visszakerülni ezzel a lovassporttal a nemzetközi mezőnybe.” Mint mondta, közel áll a szívéhez a lovassport, hiszen már tizenéves korában részt vett fogathajtópálya-építésen, mikor Tánczos Imre nagybátyja volt az egyik versenyzője az országos mezőnynek, azóta szereti a lovas sportokat, a fogathajtást.

A romániai és magyarországi fogatokból álló mezőny rangsorolása a következőképpen alakult: – bemutató: I. hely Rákóczi Gergő, II. hely Bajkó Tibor, III. hely Pop Paul, IV. hely Váczi István, V. Nistor Nicolae, VI. hely Varga Roland István; díjhajtás: I. hely Rákóczi Gergő, II. hely Bartha Eduárd, III. hely Váczi István, IV. hely Pál Attila, V. hely Milin Milorad Mima, VI. hely Bartha Eduárd; maratonhajtás: I. hely Bartha Eduárd, II. hely Rákóczi Gergő, III. hely Varga Roland, IV. hely Bartha Eduárd, V. hely Pál Attila, VI. hely Babó Kálmán; akadályhajtás: I. hely Bartha Eduárd, II. hely Vargha Roland, III. hely Babó Kálmán, IV. hely Pál Attila, V. hely Váczi István, VI. hely Crișan Ioan. Az összesített eredmények alapján I. lett Bartha Eduárd, II. Rákóczi Gergő, a III. Pál Attila, IV. Babó Kálmán, V. Varga Roland István, VI. Crișan Ioan. Különdíjban részesült Saviour Constantin hucul fogatával.

Bartha Eduárd lett az összesített verseny első helyezettje

A 3. nemzetközi fogathajtóversenyt idén is a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Román Lovas Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vitte sikerre. Az eseményt kísérő programként a simoni Szent László Sport Egyesület lovas akrobatika bemutatója, kézműves vásár, vonatozás, a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított kalandsziget, valamint a Titán együttes koncertje színesítette.

Hozzászólások