Felhívás!

Pályázatokról tartottak ismertetőt

Pályázatokról tartottak ismertetőt

Hamarosan kiírásra kerülő, uniós és hazai forrásokból finanszírozott pályázatokról tartottak ismertetőt Zágon községben június 10-én, a Mikes–Szentkereszty-kastély Gabonás-termében. Több mint ötven gazda volt jelen a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett eseményen, a helybeliek mellett a környékbeli településekről, de távolabbról is érkeztek érdeklődők.

Az eseményen jelen volt Könczei Csaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja, házigazdaként Kiss Gusztáv polgármester, a falugazdász-hálózat részéről Szász Andrea előadó, továbbá Motica András és Motica Róbert pályázatírók is, akik hasznos információkkal látták el a jelenlévőket. A gazdák körében legnagyobb érdeklődésnek örvendő pályázatokat ismertették: szó volt a fiatal gazdák vidéken való megtelepedésének támogatását célzó (6.1-es,), a gazdaságok korszerűsítésére (6.4-es), a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatására vonatkozó (6.3) kiírásokról, ezekről Szász Andrea számolt be.

A felvetett kérdéskör igen érdekesnek bizonyult, a gazdák és szakemberek közötti kérdés-felelet sorozatra épült. A legtöbb kérdésre Motica Róbert adott választ, aki, mint elhangzott, az egyik legjobb pályázatíró megyénkben.

Könczei Csaba a parlamentben zajló munkáról számolt be, elmondva: a mezőgazdasági bizottságban jól haladnak, a döntéseket a gazdák érdeke szerint igyekeznek meghozni. Gazdabarát agrárpolitikát akarnak, amely az agrárium minden ágazatában, kis és közepes gazdák, nagy farmerek számára egyformán előnyös.

Motica Róbert kiemelte: a végleges kiírásokban nem lesz lényeges változás az ideiglenes pályázati eligazító füzetek tartalmához képest. Vannak még tisztázásra váró kérdések, amelyekkel Könczei Csabához fordultak a pályázatírók. Könczei megígérte, ha megkapja a tisztázásra váró kérdések listáját, közvetíti azokat a bukaresti illetékeseknek, a mezőgazdasági bizottságban is felveti a problémákat, hogy azokra minél előbb megoldást találjanak.

A találkozó után a gazdáknak lehetőségük volt SO-érték kiszámítására is (Standard Output, SO – ez egy euróban megadott érték, amely minden mezőgazdasági terület, állatfaj, valamit állatkategória esetében egyedi). Egy farm teljes SO-értékének kiszámításakor összeadják a különböző termesztett kultúrák SO-értékét, amelyhez a vegyes farmoknál hozzájön az állatok SO-értéke is. Ezáltal mérhető egy gazdaság nagysága és termelőképessége.

Hozzászólások