Felhívás!

Öt nap kreativitás

Öt nap kreativitás

Múlt héten hétfőtől péntekig a kreativitásé, filmezésé, kézműves alkotásoké és a mesterségeké volt a főszerep Csomakőrösön a Debreczi panzióban, ahol a fürdővárosi Lyukaskő egyesület megtartotta első KOVASZEM (Kovásznai Személyiségfejlesztő) táborát fiataloknak.

A majdnem egyhetes táborban tett látogatásunkkor a fiatalok épp az általuk megírt forgatókönyveket játszották le a kameráknak. Szabó Levente, az egyesület elnöke elmondta: a tábor, ami a pár hónapja alakult egyesület első megmozdulása, azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget adjon a fiataloknak a filmezés, fotózás vagy épp a kézműves szakmák megismerésére. A kovásznai önkormányzat által pályázat útján támogatott táborban 20 fiatal vett részt, többségük fürdővárosi, de voltak Hargita, illetve Maros megyei ifjak is. A résztvevők életkora is változó volt, hiszen 4. osztályostól egészen első éves egyetemistáig terjedt.

A filmezés oktatásáról Tasnádi Levente, Demes Hanna és Szabó Levente filmes, vagy filmes tapasztalattal rendelkező személyek gondoskodtak. A kézműves részen a gyöngyfűzést Gecse Ildikó és Tasnádi Kinga népszerűsítették, míg a népi mesterséget, vagyis a fafaragást Demes Mihály és Ferencz Botond oktatták a résztvevőknek.

Kérdésünkre Ferencz Botond fafaragó és egyben az egyesület egyik alapítója elmondta: a fiatalok körében bőven akadtak olyanok, akik akár késő estig is faragtak, hogy elkészüljön az alkotásuk. Ferencz szerint ez már több mint siker, hiszen a fiatal nemzedékben is ez által sikerült tudatosítani a népi mesterség megőrzésének fontosságát. A megkérdezett fiatalok is nagyon elégedett voltak.

– Egyformán tetszett a faragás és a filmezés. Most, az öt nap után úgy érzem, nekem nem a kamera mögött, hanem az előtt van a helyem, mert nagyon szerettem eljátszani a megírt forgatókönyvet – mondta Gáspár Anna, aki Homoródremetéről érkezett Csomakőrösre.

Deák Zsolt, Fazakas Csongor és Hotváth Sinka Csaba kovásznai fiatalok is tapasztalatokkal gazdagodva zárták a tábort. Elmondásuk szerint mindenképp felébresztette bennük a filmezés iránti szikrát a KOVASZEM, és odahaza akár filmezéssel, akár videószerkesztéssel, de kamatoztatni fogják az itt tanultakat. Az egyesület vezetőségétől megtudtuk, hogy a KOVASZEM jövőben is folytatódna, akkorra is valami érdekes, fiatalokat mozgósító témát választanának. Addig is legközelebb október elején lesz újabb megmozdulása a Lyukaskőnek, amikor tanulást segítő kurzust tartanak, aztán az októberi megemlékezést is megszervezik, utóbbit a Communitas Alapítvány támogatásával.

Hozzászólások