Felhívás!

Négyfaluba vitték Karinthyt

Négyfaluba vitték Karinthyt

A hétvégén Négyfaluban vendégszerepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, ahol a helyi Négyfalusi Csángó Egyesület meghívásának eleget téve, bemutatták Karinthy Frigyes Humor a teljes igazság című összeállításukat.

 A négyfalusi kiszállásról lapunknak beszámoló Molnár János tanár, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad vezetője elmondta, a vendégszereplés Kovászna Megye Tanácsa megyék közti kulturális programjának köszönhetően jöhetett létre, és megérte, hiszen lelkes közönség előtt játszhattak. Az ifjú színészek (Fülöp Renáta, Szabó Tamás, Barti Lehel András, Deák Dániel, Papp Tas, Balogh Zoltán, Deák Gellért Gedeon, Gergely-Kovács Máté, Molnár Gergely, Kertész Hunor, Vatány Bíborka, Kiss Eszter) semmit nem bíztak a véletlenre, ugyanis a fürdővárosban és más helyszíneken is nagy sikert aratott Karinthy-összeállításukat adták elő.
– Örömmel nyugtáztuk, hogy már az előadás előtt fél órával teltház volt. Ugyanakkor elégedettséggel tölt el, hogy a fellépést követően a helyi fiatalok, tanárok és idősebbek egyaránt érdeklődni kezdtek a színjátszás csínja-bínjáról, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy színjátszó csoportot hozzanak létre – mondta Molnár János. Hozzátette, reméli, vendégszereplésük és az utána lezajlott beszélgetések, tanácsok hatására Négyfaluban is beindul a színjátszókör, legyen szó akár diák vagy felnőtt társulatról.
A tervekről Molnár elmondta, hozzáláttak a Babits Mihály által betegágyon papírra vetett Jónás könyve feldolgozásához. A négyrészes elbeszélő költemény színpadi változatából két jelenetet már betanultak az ifjak, és ezeket február 26-án, vasárnap 17 órától a helyi Ignácz Rózsa Irodalmi Klub által a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében rendezett Babits Mihály-emlékesten be is mutatják az érdeklődőknek. Az emlékest keretében emellett Boka László budapesti Babits-kutató tart előadást Fekete madarak – Babits Mihály lírája és habitusa címmel. A belépés ingyenes, a szervezők elfogadnak adományokat.
Molnár János megjegyezte, a Jónás könyvét, akárcsak az előző darabokat, a lehető legtöbb helyen be szeretnék mutatni. Az már biztos, hogy jelen lesznek vele a Szilágycsehen rendezendő Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon, ahonnan az elmúlt években többször első helyezésekkel tértek haza a kovásznai diákszínjátszók. <

Hozzászólások