Felhívás!

Negatív hatása van a turizmusra

Negatív hatása van a turizmusra

Egyre súlyosabb gondot okoznak a medvék Székelyföldön, ez alól nem kivétel Torja és Bálványosfürdő sem. Az önkormányzat tehetetlen, a nagyvad egyre merészebb, és az is elképzelhető, hogy valakik a medvéket egyik helyről a másikra szállítják.

„1986-tól vagyok Bálványoson. Medve akkor is volt, sőt ősszel, a télre készülve agresszívebbek is lettek. Sajnos, ahogy teltek az évek, melegebb lett, most a kukorica beérik Torján is, ez az egyik oka annak, hogy levonulnak a mezőre. Ősszel a mező már veszélyesebb kezd lenni, mint az erdőʺ – vezette fel a medvék problémáját Daragus Attila, Torja polgármestere.

Mint elmondta, tavaly volt komolyabb tapasztalatuk, de idén súlyosbodott a helyzet annak kapcsán, hogy a medvék nem tartanak az emberektől. „Megállnak az út szélén, jön két-három autó, dudálhatnak, csinálhatnak bármit, a medve nyugodtan nézi őket, nem megy arrább két métert. Soha nem voltak ennyire bátrak. Pár napja bement a Transilvania motelbe, a mosodába, a mosónők nagy ijedtségére” – magyarázza a polgármester.

Hozzátette: van egy egybocsos anyamedve, az a kölkét beviszi az étterem teraszára. „Ilyen nem volt soha. Az anyamedve mindig védi a bocsokat, tart a zajtól, az emberektől. Régebb éjjel jártak, volt példa arra, hogy kukáztak, hiszen vonzotta az eldobott édesség, dinnyehéj. Most nem érdekli őket sem a fény, sem a zaj, folyamatosan járkálnak” – mondja Daragus.

A polgármesteri hivatalhoz egyébként egy fényképet is eljuttattak, amelyen Kézdivásárhelyen lefényképezett medveszállító, Kovászna megyében bejegyzett jármű látható. A fotón kivehető, hogy a tartályszerű alkalmatosságban medve van, ugyanis a rácsos részen látszik a mancsa. Ez eddig nem is lenne zavaró, viszont a jármű a torjai úthoz közel volt lencsevégre kapva, és nem Bálványos irányából érkezett. Természetesen csak feltételezzük: valakiknek lehet, hogy üzletet jelenthet a medvéket egyik helyről a másikra szállítani. „Sajnos, ahogy a 18-as borvízhez sem a krajovaiak, temesváriak viszik szekérszám a szemetet, úgy elképzelhető, hogy a medvéket is megyén belüliek szállítgatják” – vélekedett a polgármester.

Néhány torjai úgy ítéli meg, a medvelesek elszaporodása is közrejátszhat abban, hogy a medvék egyre közelebb merészkednek, hiszen a lesek környékén állandó jelleggel van ennivaló. Az önkormányzat tehetetlen a törvény által erősen védett nagyvaddal szemben: Daragus szerint levelet levél után írnak a minisztériumokba, de különösebb eredmény nélkül. Annyit tudnak tenni, hogy a kukákat magas kerítéssel veszik körbe, hogy legalább a kukázásra berendezkedett medvéket távol tartsák. Annyi biztos, hogy növekvő számuk most már negatívan befolyásolja a turizmust is, egyes visszatérő vendégeik már félnek a vidéken kirándulni – summázott az Országos Faluturizmus Szövetség alelnöki tisztségét is betöltő Daragus Attila.

A bálványosi villatulajdonosok Facebook-csoportjában Váncsa Levente Jenő tájékoztatott, hogy vasárnap délelőttig 32 bálványosi ingatlanba tört be a medve.

Hozzászólások