Felhívás!

Munka akad bőven idén is

Munka akad bőven idén is

Sikeresen zárta a tavalyi évet a bodoki önkormányzat. A kitűzött terveket nagyrészt megvalósították, de nem dőlnek hátra, hiszen idén is sok a tennivaló.

A tavaly kijavították az óvoda tetőzetének északi részét, felújították a Henter Károly Általános Iskola épületét, az idén pedig ennek hőszigetelésére szeretnének pályázni a környezetvédelmi minisztériumhoz. Továbbá elkészítették a zaláni ravatalozót, és fajlovakkal gazdagodott az elmúlt évben az oltszemi Mikó-kastély lóállománya, amelyhez a napokban csatlakozott a szilvásváradi ménesből kapott négylábú is.

Az idén is lesznek nagyobb beruházásokat a községben: a magyar kormánynál megnyert Rómer Flóris-pályázat révén a tavasz folyamán nekilátnak és májusig befejezik a Mikó-kastélyban található freskók állagmegőrzését. Az önkormányzat szeretne pontot tenni a Vásár-patakának az Olt felőli részén található út kialakítását célzó munkálat végére, és hozzáfogna a zaláni Suta felé vezető patak átkelőjének elkészítéséhez is, amelyekre még 2014-ben elkészítették a kivitelezési terveket. Fodor István polgármester szerint letették a terveket a fejlesztési minisztériumhoz, és reméli, mindkét munkálatot sikerül még idén elvégezni.

Az elöljáró elégedetlenül nyugtázta, hogy Zalánban tavaly márciusban indították útjára a falu bejáratától a központon keresztül haladó, egy kilométer hosszú útszakasz leaszfaltozásához szükséges tervet, azonban több mint egy év elteltével sem sikerült lebonyolítani a munkálatok elkezdéséhez szükséges licitet. Az önkormányzat nyitottabbá és kihasználhatóbbá szeretné tenni a kultúrotthon előtti parkot, ezért eltávolítják az azt körülvevő kerítést, és parkolókat is kialakítanak mellette. Még ebben az évben rendeznék a templom melletti parkot, és elkésztenék a tervet az oltszemi ravatalozóházra is, amely a temető területén kapna helyet.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a környezetvédelmi minisztériumhoz pályázatot nyújtottak be napenergia-átalakító rendszer megvásárlására, amely a bodoki sportcsarnok és az oltszemi kezelőközpont melegvíz-ellátását és fűtését biztosítaná. Ez a beruházás egy lépéssel előbbre vinné azt a tervét is az önkormányzatnak, hogy a felesleges meleg vizet a kezelőközpont mellé megálmodott kinti fürdőmedencébe engedjék.

Sepsibodokon színes az évi programkínálat: április 22–23-án munkakutya-vizsgának, július 15-16-án pedig a második országos kutyakiállításnak ad helyet a helyi sportpálya. Március folyamán két kosarasbált is tartanak a kultúrotthonban, melyek jövedelmét a helyi sportegyesületnek és kórusnak ajánlják fel a résztvevők.

Februárban a Henter Károly Általános Iskola és Óvoda gyerekei és pedagógusai az elmúlt évek hagyományához híven megünnepelték a farsangot. Az idei falunapokat egy helyszínen, Oltszemen szervezi meg az önkormányzat július 7–9. között, amelynek központi programpontja az országos fogathajtó-verseny lesz. A megmérettetésen előreláthatóan körülbelül húsz fogat vesz részt. De addig is kiépítik a kezelőközpont melletti akadályhajtó-pályát, és kialakítanak egy lelátót a bíróknak. Az eseményen vendégül látják a tiszaladányi küldöttséget és gyerekeket, a nyár folyamán pedig a bodoki gyerekek töltenek el pár napot a magyarországi testvértelepülésen.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).