Felhívás!

Munka akad bőven idén is

Munka akad bőven idén is

Sikeresen zárta a tavalyi évet a bodoki önkormányzat. A kitűzött terveket nagyrészt megvalósították, de nem dőlnek hátra, hiszen idén is sok a tennivaló.

A tavaly kijavították az óvoda tetőzetének északi részét, felújították a Henter Károly Általános Iskola épületét, az idén pedig ennek hőszigetelésére szeretnének pályázni a környezetvédelmi minisztériumhoz. Továbbá elkészítették a zaláni ravatalozót, és fajlovakkal gazdagodott az elmúlt évben az oltszemi Mikó-kastély lóállománya, amelyhez a napokban csatlakozott a szilvásváradi ménesből kapott négylábú is.

Az idén is lesznek nagyobb beruházásokat a községben: a magyar kormánynál megnyert Rómer Flóris-pályázat révén a tavasz folyamán nekilátnak és májusig befejezik a Mikó-kastélyban található freskók állagmegőrzését. Az önkormányzat szeretne pontot tenni a Vásár-patakának az Olt felőli részén található út kialakítását célzó munkálat végére, és hozzáfogna a zaláni Suta felé vezető patak átkelőjének elkészítéséhez is, amelyekre még 2014-ben elkészítették a kivitelezési terveket. Fodor István polgármester szerint letették a terveket a fejlesztési minisztériumhoz, és reméli, mindkét munkálatot sikerül még idén elvégezni.

Az elöljáró elégedetlenül nyugtázta, hogy Zalánban tavaly márciusban indították útjára a falu bejáratától a központon keresztül haladó, egy kilométer hosszú útszakasz leaszfaltozásához szükséges tervet, azonban több mint egy év elteltével sem sikerült lebonyolítani a munkálatok elkezdéséhez szükséges licitet. Az önkormányzat nyitottabbá és kihasználhatóbbá szeretné tenni a kultúrotthon előtti parkot, ezért eltávolítják az azt körülvevő kerítést, és parkolókat is kialakítanak mellette. Még ebben az évben rendeznék a templom melletti parkot, és elkésztenék a tervet az oltszemi ravatalozóházra is, amely a temető területén kapna helyet.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a környezetvédelmi minisztériumhoz pályázatot nyújtottak be napenergia-átalakító rendszer megvásárlására, amely a bodoki sportcsarnok és az oltszemi kezelőközpont melegvíz-ellátását és fűtését biztosítaná. Ez a beruházás egy lépéssel előbbre vinné azt a tervét is az önkormányzatnak, hogy a felesleges meleg vizet a kezelőközpont mellé megálmodott kinti fürdőmedencébe engedjék.

Sepsibodokon színes az évi programkínálat: április 22–23-án munkakutya-vizsgának, július 15-16-án pedig a második országos kutyakiállításnak ad helyet a helyi sportpálya. Március folyamán két kosarasbált is tartanak a kultúrotthonban, melyek jövedelmét a helyi sportegyesületnek és kórusnak ajánlják fel a résztvevők.

Februárban a Henter Károly Általános Iskola és Óvoda gyerekei és pedagógusai az elmúlt évek hagyományához híven megünnepelték a farsangot. Az idei falunapokat egy helyszínen, Oltszemen szervezi meg az önkormányzat július 7–9. között, amelynek központi programpontja az országos fogathajtó-verseny lesz. A megmérettetésen előreláthatóan körülbelül húsz fogat vesz részt. De addig is kiépítik a kezelőközpont melletti akadályhajtó-pályát, és kialakítanak egy lelátót a bíróknak. Az eseményen vendégül látják a tiszaladányi küldöttséget és gyerekeket, a nyár folyamán pedig a bodoki gyerekek töltenek el pár napot a magyarországi testvértelepülésen.

Hozzászólások