Hirmondo

Mi készül az idei büdzséből?

Mi készül az idei büdzséből?

Indul az online-hibabejelentő, nagyszabású útfelújítás kezdődik, befejezik az utcák korszerűsítését, és nagy az esély, hogy a régi kaszárnya épülete is megújul. Mai körképünkben azt mutatjuk be, hogy az idei költségvetéssel milyen tervei vannak a városvezetésnek.

Legtöbb településen teljesen hiányzik az, amivel hamarosan Kézdivásárhely önkormányzata előrukkol: egy internetes hibabejelentő felületet üzemelnek be, ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a problémák azonnal eljussanak az illetékesekig, és a felületen azt is nyomon tudják követni, hogy sikerült-e a hibát orvosolni.

– Szintén újdonság, hogy egy olyan online felület is indul, ami úgynevezett részvételi költségvetéssel tud segíteni a lakosságnak vagy a civil szervezeteknek. Gyakorlatilag arról van szó, hogy valaki benyújt egy szakmailag elfogadható módon alátámasztott elképzelést – például egy játszótér létesítésének tervét – a hivatalhoz, azt az önkormányzat közzéteszi a platformon, a lakosság pedig szavazhat, hogy a versenyben levő projektek közül melyik „érdemli meg” a városháza támogatását. Amennyiben sikeres a projekt, akkor az önkormányzat azt 12 hónapon belül gyakorlatba ülteti – vázolta az elképzelést Szilveszter Szabolcs tanácsos, aki szerint ily módon a lakosság is beleszólhat, magáénak érezheti a költségvetést. – Ez azért is fontos, mert helyenként vannak olyan sajátos gondok, amelyek kisebb számú embert érintenek, és amelyek így megoldhatók – mondta Szilveszter.

Pénz utakra, vízhálózatra

A város idén 56,2 millió lejes kiadással számol, ebből a fenntartási költségek 6,8 millió lejt tesznek ki, 200 ezer lejt fizetnek kamatok törlesztésére, 700 ezret a lakosság-nyilvántartó üzemelésére, egymillió lejt emészt fel a közbiztonság, a tanügyre 8,7 milliót, az egészségügyre 6,4 millió lejt fordítanak. Kultúrára, vallásra, a kertészet üzemeltetésére és más, ehhez a fejezethez tartozó kiadásokra 9,5 millió lej megy el, szociális jellegű költségekre 3,7 milliót költenek, különböző fejlesztésekre 5,7 milliót, környezetvédelemre hárommillió lejt különítettek el, közel 9,7 millió jut az utak karbantartására és korszerűsítésére. Ez utóbbi tétel jóval nagyobb lesz, hiszen több, a vidékfejlesztési alaptól kapott pénzzel egészül ki, ugyanis a városban több nagy munkálat kezdődik, amint megfelelő lesz az időjárás.

– A költségvetés jelentős részét fejlesztésre használjuk fel, az összbüdzséből 20,3 millió lej megy erre a célra – hangsúlyozta Bokor Tibor polgármester.

A Molnár Józsiás utcát a Vasút utcától a Stadionig idén korszerűsítik, erre hárommillió lej van előre látva. Folytatják a Vágóhíd utca elmaradt szakaszának a felújítását a volt Domo-raktár mögött, a korszerűsítés 550 ezer lejbe kerül.

A Vágóhíd utcából még ez a zsákutca szorul felújításra

További jó hír, hogy megkötötték a kivitelezési szerződést a Bem József utca teljes felújítására, a református temetőtől kezdődő, a város végéig tartó korszerűsítés idén kétmillió lejbe fog kerülni, ugyanis biztos, hogy nem tudják egy év alatt a teljes közművesítéssel, új járdák és útalap készítésével járó munkálatot befejezni.

– Minden vezetéket ki kell cserélni egészen a város végéig, jelen pillanatban esővíz-lefolyó sincs is azon a szakaszon. Bicikliutat építünk, zöldövezetek lesznek, így nagy munkálatról van szó – hangsúlyozta az elöljáró.

Idén sor kerül az Achim András és a Benedek Elek utcák korszerűsítésére, ez is jelentős tételt képvisel a büdzsében: 700 ezer lejről van szó. A város Csernáton irányából kikerülő terelőútjának dokumentációját is meg szeretnék rendelni (78 ezer lej van erre előrelátva), ezt a munkálatot a megyei önkormányzat segítségével viteleznék ki, hosszabb folyamatról van szó.

A vízhálózat bővítésére és fejlesztésére 1,5 millió lejt fordítanak, többek között a Molnár Józsiás utcában teljes egészében kicserélik a vízvezetéket, a főtérre és a belső udvartér-gyűrűre negyedszer is meghirdették a kivitelezést, mert eddig nem akadt vállalkozó. „Próbáljuk megemelni a munkálatok árát, hátha nagyobb összegért kerül majd kivitelező” – vázolta a gondokat a polgármester. A Bem utcában a víz- és csatornázás 1,7 millióba kerül, folytatják az Orbán Balázs utcában az elmaradt munkálatot, amint az megvan, következik az Ady Endre, Kert utca, majd a város végétől kezdődően a Kanta utcában is teljes hálózat-felújítás lesz. Ugyanúgy az Eminescu utcában, a Gyárak utcájában és ha az idő engedi, akkor a Szőcs József utcában is hasonló munkálatok esedékesek. Vízhálózat-bővítés van előrelátva a Földi István és Csiga utcákban, a Luther Márton, Béke, Dózsa György, Tudor Vladimirescu, Új, Csernátoni, Jakabos Ödön, Matkó István, Tavasz, Kert, Apafi Mihály, Bod Péter, Apor Péter, Petőfi Sándor, Wesselényi Miklós, Függetlenség és Nagy Mózes utcákban pedig pályázat révén cseréli ki a vezetékeket a szolgáltató.

Az egyik legnagyobb munkálat a Molnár Józsiás mellett a Bem József utcában kezdődik

Iskolák, kertészet, felszerelések

Úgy néz ki, hogy az Apor Péter-iskola felújítását uniós pénzekből valósítják meg, az önkormányzat a jóváhagyások, engedélyek elkészítésére 30 ezer lejt különített el. A Csipkerózsika-óvoda felújítása 543 ezer lejt emészt fel, a Turóczi Mózes- és a nyujtódi iskola rehabilitálása pedig egy-egy millió lejbe kerül. A kézdivásárhelyi bölcsőde felújítása 802 ezer lejt kústál, a Bod Péter Tanítóképző udvarára elképzelt új óvoda építésére 650 ezer lejt fordítanak. A sebészeti osztály felújítására közel 1,7 milliót költenek, a járóbeteg-rendelő bővítésére, a körülötte levő tér rendezésére 3,2 milliót.

Új inkubátorházat is létesítenek, ez 710 ezer lejbe kerül, 222 ezer lejt emészt fel a Petőfi Sándor-iskolánál a tűzvédelmi előírásoknak a betartása, míg a Molnár Józsiás-iskolánál 150 ezer lejt fordítanak a tető javítására. Be szeretnék fejezni az új virágházat, ehhez 30 ezer lejre van szükség; vásárolnak a kórháznak egy új EGK-gépet, 250 ezer lejből folytatják a Sinkovits Stadion korszerűsítését. Nem mondtak le az uszodaépítésről sem, a Fejlesztési Ügynökségnél vannak a kijavított tervek, a további bürokratikus kiadásokra 50 ezer lejt szántak.

Úgy néz ki, a városnak két nyertes pályázata is a várólistáról a finanszírozási vonalra került, így a DAC-tónál régebb elképzelt szabadidőközpont építése a szerződés aláírása és a kivitelező megtalálása után megkezdődhet, akárcsak a város egyik szégyenfoltjának számító, egykori Székely Katonanevelde felújítása is, ami szintén befutó pályázatnak számít. A Vigadó Művelődési Ház tűzbiztonsági munkálatainak az elindításához 160 ezer lejt különített el idén a város, a piac korszerűsítésére 850 ezer lejt szánnak. A négy településen Nyujtódig vezetendő földgázra összesen 100 ezer lej van előrelátva, a városvezetés keresi a finanszírozási forrást.

Újabb, fiatal házasoknak szánt tömbház építése körvonalazódik a Penny üzlet mellett, 180 ezer lejbe kerültek a tervek, a munkálatok a remények szerint idén elkezdődhetnek. A játszótér és az áruház által behatárolt füves területen 15 kétszobás lakást befogadó tömbház építése van előre látva.

Mivel a kertészet a Molnár Józsiás park végéből az Orbán Balázs utcába költözött, Bokor Tibor polgármester szeretné azt a területet, valamint a rajta található szép épületet is hasznosítani. Az ingatlant még idén felújítják 450 ezer lejből. Amint a Molnár Józsiás utca korszerűsítése megkezdődik, akkor ezt a teret megnyitják a park felé, tehát a CAR önsegélyző pénztártól is megközelíthető lesz a város legrégebbi zöldövezete.

Barátságos hölgyek fogadtak az új üvegházban, ahol már zajlik a tavaszi kiültetésre való készülődés

Hozzászólások