Felhívás!

Infrastrukturális újdonságok

Infrastrukturális újdonságok

Elkezdődhet a céhes város közvilágításának korszerűsítése, teljesen le fogják zárni a Bem József utcát és Kézdivásárhely mellett két irányban is csatlakozások épülnek a Bákó és Brassó között tervezett autópályához. Jelentős munkálatoknak néz elébe a város.

A város közvilágítási rendszerének mintegy felét – valamivel több, mint 600 lámpatestet – cserélnek ki a közeljövőben. Bokor Tibor polgármester kifejtette: egy târgoviștei vállalkozás nyerte meg a versenytárgyalást, első fázisban a forgalmasabb részeken kerülnek energiatakarékos égők az oszlopokra. „A tervezésről és a kivitelezésről van szó, jelenleg a tervezési fázisnál tartunk, amikor a cég kérdéseket fogalmazhat meg irányunkba, vagy javaslatokat tehet. Amint az idő kedvezőre fordul, kezdődhet is a munkálat” – mondotta a polgármester. Hozzátette: az Országos Befektetési Társasághoz benyújtottak még egy pályázatot, ami révén a fennmaradó kézdivásárhelyi, illetve a városhoz tartozó települések lámpatesteit is kicserélnék.

Az udvarterekben dolgozó cég nem várt nehézségekbe ütközött – válaszolta kérdésünkre az elöljáró, ugyanis a múzeum felőli részen levő három udvartérben vaskori leleteket találtak, így míg a műemlékvédelem nem végez a „leltározásukkal”, a vállalkozás az Iskola utcába nyíló utcákba helyezte át a munkapontot.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi történik a Bem József utcában, hiszen közeledik a tavasz, amikor folytatni lehet a munkát. Mint kiderült, az építővel több egyeztetés zajlott az elmúlt napokban, az elképzelés az, hogy március közepétől vagy április elejétől – ahogy a fagy eltűnik – folytatják az esővíz- és szennyvízcsatorna kialakítását ott, ahol még nem történt meg. Ugyanakkor a kivitelező jelezte, hogy május másodikától kezdődően három hónapra teljesen lezárják a szakaszt, mivel mélyalapozást akarnak végezni. „Várjuk az országúti hatóságok, illetve a megyei rendőrség véleményezését, annak függvényében lesz döntés. A forgalom ebben az esetben a Lemhény–Kézdiszentlélek vonalra terelődik, a szakemberek szerint az az út megbírja a megnövekedett forgalmat. A döntés ebben az esetben nem a miénk” – magyarázta Bokor Tibor.

A városháza elképzelése szerint több bicikliút is épülne a metropolisz övezeten belül, de egyelőre a bürokráciával foglalkoznak, mivel nem tudni, hogy konkrétan a költségek kit terhelnének, illetve milyen arányban. „Több finanszírozási lehetőség van különböző ügynökségeknél, de konkrét pályázati kiírások nincsenek. Mi a megyemenedzserrel tárgyaltunk arról, hogy hosszútávon jó lenne a bicikliutakat összekapcsolni, például legyen egy a Kézdivásárhely–Perkő–Szent Mihály-hegy–Nyujtód–Kézdivásárhely szakaszon, vagyis körbe lehetne tekerni a megye különböző részein, megfordulás nélkül. Abban is gondolkodtunk, hogy a meglévő, összefüggő gátakon alakítsanak ki bicikliutakat, mivel azok több kilométeres szakaszokat ölelnek fel” – részletezte.

Az elöljárót a tervezett, Háromszéket érintő autópályáról is kérdeztük.

Kovászna megyét az autópálya Illyefalva, Sepsiszentgyörgy, Uzon, Réty, Gidófalva, Maksa, Nagyborosnyó, Dálnok, Szentkatolna, Kézdivásárhely, Torja, Kézdiszentlélek, Lemhény, Kézdialmás és Bereck közigazgatási egységek területén keresztül szeli át. A céhes város két helyen lesz érintett az autópálya kapcsán, a város adminisztratív és mezőgazdasági területei azonban csak részben „sínylik” meg a tervezett építkezést. „Azért lenne jó az autópálya, mert a forgalom jórészt elkerülné a várost, ugyanis a Bákóba tartók a sztrádán közlekednének, ugyanakkor lenne egy átkapcsolódási pont Torja irányába, vagyis a Bálványosra tartó forgalom is elkerülne minket.

Az elképzelés szerint a csomópont a burgonyakísérleti állomással szemben lenne, itt néhány hektáros mezőgazdasági terület érintett a csatlakoztató miatt, ez jórészt a SCPC tulajdonában van. Innen lenne egy út Torja irányába. Hosszú távon azon kell gondolkodjon a városvezetés, hogy ezt az utat kösse össze a Csíkszereda felé vezető, Kézdivásárhely végében kezdődő országúttal, hogy az a forgalom is a városon kívülre kerüljön. Így a tranzitforgalomtól teljesen mentesülne a város” – magyarázta a polgármester. Hozzátette: az eredeti elképzelés az volt, hogy a pálya Szentkatolna irányába haladjon, de ott rengeteg a Natura 2000 természetvédelmi terület, így oda nem bocsátottak volna ki építkezési engedélyt.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).