Hirmondo

Hidat újítanak fel

Hidat újítanak fel

Fábián Sándor megbízott polgármester a községben tervezett felújításokról, fejlesztésekről számolt be lapunknak.

– Aláírtuk a szerződést a Kovászna Út és Híd Rt.-vel a Kandia-híd felújítására, és a munkához mielőbb hozzálátnánk. A 800 ezer lejre rúgó költségeket fele-fele arányban állja a helyi önkormányzat, illetve a megyei tanács. Emellett fejleményről számolhatok be a Dúlók utcája és a Felsőcsernátont Torjával összekötő út aszfaltozása ügyében is. Jelenleg elbírálás alatt állnak a közbeszerzésre jelentkezett cégek, és az időjárás függvényében a munkához még idén hozzálátnánk. A Végh Antal-iskola felújításához viszont már csak tavasszal tudunk hozzákezdeni. Az építőipari minimálbér-emelés következtében a pályázati pénz kevésnek bizonyult, így azt önerőből egészítjük ki. A munkálatok idejére az óvodát a megújult Farkas–Konnáth-kúriába költöztetjük – sorolta az elöljáró.

Hozzátette, a községben folyamatban van a közvilágításban a hagyományos égők energiatakarékosra cserélése, és a télre is felkészültek, ugyanis a LEADER-program keretében sikeresen pályáztak egy homokszóró autóra.

Hirdetés
Hirdetés

– Továbbá a sportcsarnokba egy a játékfelület védését szolgáló szőnyeget vásárolunk, hiszen néhány éve nem tudtunk nagykorúsító bált tartani helyhiány miatt, és idén mindenképp szeretnénk. Régóta megvan a terv a művelődési ház felújítására, az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL2) keretében három pályázatunk van benyújtva, ezek közül egyik ezt célozza, jelenleg várjuk az elbírálást.

Hozzátette, készítik az albisi vízhálózat tervét, majd az Ikafalváét, hogy amennyiben vonatkozó pályázatot hirdetnek, álljanak készen. A beszélgetés során az örökzöld téma, a medve is szóba került.

– Átiratot küldünk a prefektúrára, hogy tegyenek lépéseket az ügyben, hiszen eddig is bejárt a faluba a medve, de mostanra tarthatatlanná vált az állapot, Albisból és Ikafalváról is folyamatosan érkeznek a panaszok. Idén mintegy ötven iratcsomót állítottunk össze vadkárokról, ezeket jóváhagyták, most várjuk a károk megtérítését – közölte a polgármester.

Hozzászólások