Felhívás!

Falunapokat tartottak Gelencén

Falunapokat tartottak Gelencén

A hétvégén falunapokat tartottak Gelencén, ahol a hagyományokhoz híven felavatták az újabb kiscserkészeket is. Vasárnap több más rendezvény mellett főzőversenyt is szerveztek.

 

Vasárnap délelőtt a gelenceiek a Bereczi István helybéli plébános által celebrált ünnepi szentmisén vettek részt, majd a Márton Áron püspök és Fekete János mártírpap egész alakos szobrai által közrezárt téren cserkészavatót tartottak. A mozgalomnak erős gyökerei vannak a kézdi-orbaiszéki településen, és a természetes lemorzsolódás ellenére sokan vannak, akik a modern technika vívmányai helyett a cserkészélet hasznosabb útját választják.

 

Fogadalomtétel

Illyés Botond, a gelencei Nagyboldogasszony cserkészcsapat parancsnoka köszöntőbeszédében kifejtette: egy hosszú és nehéz éven vannak túl. „Ez egy harc, amit meg kell vívnunk a technikával, a számítógéppel, a Facebookkal, és általában az elektronikus eszközökkel. Ti vagytok az idei év győztesei, az esztendőé, amit végigcsináltatok cserkészként. A szabadidőtökből vettetek el, hogy tanuljatok, jobb emberek, jobb magyarok és jobb keresztények legyetek. Az elmúlt hosszú év velejárója volt a természetszerű lemorzsolódás, de az évet végigcsináltátok” – mondta a cserkészparancsnok, majd azokhoz szólt, akik a kék nyakkendőt zöldre cserélve, kiscserkészekből naggyá váltak. „A mai nap fogadalmat tesztek, ami több mint egy ígéret. Egy fogadalom mindenkit kötelez, titeket arra, hogy ezután minden körülmények között cserkészek maradjatok” – hangzott el útravalóul. A cserkészek ezt követően Bereczi István helybéli plébános vezetésével imádkoztak, letették a cserkészesküt, majd az avatás utolsó mozzanataként megkapták a nyakkendőjüket.

 

Túrós puliszka és lángos

Ez után a résztvevők a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsorettcsoportja és fúvósai vezetésével a falu központjába vonultak, ahol a mazsik elkápráztatták a nagy meleg elől a sátrak árnyékába menekülő közönséget. Eközben a kultúrotthon kertjében javában zajlott a szokásos főzőverseny, amelynek résztvevői különféle bográcsban készült finomságoktól a feltűrt, nagyméretű túrós puliszkáig többféle ínycsiklandó étket készítettek. Kerekes Salamon Imre – aki Fejér Józseffel közösen készítette a tradicionális eledelt – érdeklődésünkre elmondta: húsz kiló puliszkalisztet és húsz kiló házi túrót használtak fel az étel elkészítéséhez. A helyi nőegylet úgy döntött, idén csak desszerttel szolgálnak a nézelődőknek, így főtt kukoricával és lángossal rukkoltak elő. Rajtuk kívül még a Cserkészek, az Erdészek, a Községháza és a napközi otthon közössége öltött szakácskötényt.

Cseh József polgármester a mazsik és a fúvósok előadása után köszöntötte a vendégeket (idén öt magyarországi testvértelepülés, így Balatongyörök, Dunaszentgyörgy, Encs, Nagybánhegyes és Várvölgy küldöttségei vettek részt a falunapon), beszédében az összefogás és az összetartozás fontosságát hangsúlyozva ma, amikor Európa nemzetei új kihívások elé vannak állítva. Az elöljáró emellett rövid beszámolót tartott mindarról, amit a tavalyi falunapok óta sikerült megvalósítania az önkormányzatnak. A népünnepély koncertekkel és a helyi tehetségek fellépésével zárult.

 

 

Akiket idén avattak cserkésszé: Pap Alíz, Tamás Lilla, Cseh Noémi, Horváth Renáta, Déva Barbara, Both Bíborka, Lázár Ilyés Tímea, Gáspár Noémi, Mocsel Szabrina, Akácos Kincső Noémi, Ferenc Deák Balázs, Ilyés Dávid, Gáspár Hunor, Szőcs Tamás, Kertész Gergő, Derzsi Krisztián, Erdély Szilárd, Csákány Szabolcs.

 

 

Bajuszkirály a szakácsok között

A főzőversenyen egy kirívó arcdísszel rendelkező szakácsra is felfigyeltünk, aki a Bácsok csapatát erősítette. Az 54 éves Lukács János több mint tíz éve növeli a bajuszát, esküszik arra, hogy az arcdíszre semmit sem szabad kenni, csak úgy kell hagyni, hogy nőjön. Neki némiképp könnyű dolga volt, hiszen a munkája az erdőhöz köti, és így ritkán látott még borotvapengét is. A férfi azt mondja, hogy amikor legutóbb versenyen volt (annak már van jó pár éve), akkor 37 centis szőrzetet mértek nála, így vélhetően azóta nőtt a bajsza!

Hozzászólások