Felhívás!

Évet értékelt a polgármester

Évet értékelt a polgármester

Kommandón eredményes évet tudhat maga mögött az önkormányzat, hiszen sikerült megoldani a község nagy gondját: elkészült a leégett iskola újraépítéséhez szükséges tervrajz, és idén már megkezdhetik a munkálatot. Továbbá egyéb olyan kisebb tevékenységek is zajlottak, amelyek a község fejlődését szolgálják – derült ki a Kocsis Béla polgármesterrel készített évértékelőből.

– Milyennek tartja a 2017-es évet?
– Sajnos, a tavalyi évet tragédiával kezdtük, hiszen leégett a Horn Dávid Általános Iskola egy része, és csak a helyiek bátorságának, a tűzoltók odaadó munkájának köszönhetjük, hogy nem veszett oda az egész épület. Szerencsére a létesítmény egy része épen maradt, ott jelenleg is oktatás zajlik, és még nagyobb szerencsénk, hogy rengetegen mellénk álltak, segítettek, adományokat adtak, hogy új épülete lehessen a településnek. De mielőtt kitérnék az iskola jelenlegi helyzetére, hadd említsem meg, hogy az önkormányzat számos apró munkát végzett a község karbantartása, fejlesztése érdekében: gondolok itt az utcák rendbetételére, a pályázatok lebonyolítására, valamint a tűzoltógarázs megépítésére. A decemberi hónapban pedig ajándékokat kaptunk a Kovászna Megyei Vöröskereszt, illetve a maassluisi (Hollandia) Vöröskereszt jóvoltából, fogadják érte köszönetünket.

Iskola, tábor, focipálya épül
– Térjünk vissza az iskolára. Jelenleg milyen fázisban jár annak a megépítése?
– Egyelőre még papíron zajlik, de nagyon jól állunk, mert elkészült a tervrajz, aminek értelmében emeletes iskolaépülete lesz Kommandónak. Egy olyan korszerű épületről beszélünk, ami teljes mértékben megfelel az uniós követelményeknek. A kivitelezést az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozzák, ennek összértéke közel 1 millió euró, amiből mintegy 87 ezer euró a helyi önkormányzat önrésze. Február végéig, reméljük, ki tudjuk írni közbeszerzésre a munkát, és majd akkor tudunk pontosabb képet adni, hogy mikor is kezdődik el az építkezés, de mindenképp az idén hozzákezdünk. Itt külön köszönetet mondanék mindazoknak, akik hozzájárultak az újjáépítéshez, hiszen labdákat, sportfelszerelést, súlyokat és egyéb kellékeket kapott az iskola. Adományoztak még 25.550 könyvet, ami már leltárba került, továbbá még 30 ezer kötetet, ami osztályozásra vár. Kaptunk informatikai felszerelést és bútorzatot, vagyis 30 számítógépet, 15 asztalt, 15 forgószéket, 6 intelligens táblát. Meg természetesen ott a pénzadomány, ami 100 ezer 843 lejt, 2650 eurót és 3 millió 656 ezer forintot jelent. Gyakorlatilag építőteleppé válik Kommandó, hiszen zajlani fog az iskola megépítése, és szintén annak udvarán épül fel a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola keretében működő tábor, valamint az általunk sikeresen megpályázott focipálya is. A 150 férőhelyes lelátóval ellátott focipálya megépítésére már a tavaly aláírtuk a finanszírozási szerződést, most csak a munkálat van hátra. Itt megjegyezném: mivel több évig is eltartó kivitelezésekről van szó, reméljük, a helyiek számára is akad munka, sőt javasolni fogjuk a kivitelezőknek, hogy kétkezi munkáso­kat Kommandón toborozzanak.

Géza története – aki tűzoltóautó is
– A polgármesteri hivatal udvarán új épület áll, illetve egy tűzoltóautó is látható benne Géza felirattal. Beszélne erről?
– Már régi tervünk volt, hogy fedett garázst építsünk a helyi önkéntes tűzoltók autójának, illetve a mikrobusznak, amit az önkormányzat működtet a Kovászna-Kommandó szakaszon. A Géza története pedig érdekes, és hálásak vagyunk érte, ugyanis történt, hogy a polyáni származású, de Magyarországon élő Jakab Géza közbenjárt az anyaországi belügyminisztériumnál, és így kaptunk ajándékba egy modern tűzoltóautót. Az autó mellé két szívó-nyomó pumpát, illetve korszerű védőöltözetet vásároltunk a hat önkéntes tűzoltónknak. Szerencsére amióta az autó megvan, nem volt olyan jelentős tüzeset, ahol be kellett volna vetni a járművet.
– Azelőtt mivel oltották a tüzet?
– Az anyaországi adományautó előtt Kovászna város tűzoltókocsiját használtuk, amit itt is megköszönök az ottani városvezetésnek, mert hozzájárultak ahhoz, hogy a magasan fekvő település hatékonyan közbe tudjon lépni tűz esetén. S nem győzőm hangsúlyozni, hogy Kommandónak fontos a felszereltség és a felkészültség, hiszen a legközelebbi lakott település, Kovászna 20 kilométerre van.

Tűzifa az embereknek
– Még milyen tevékenységek várhatóak az idei évben?
– Továbbra is odafigyelünk az utak karbantartására, a sportélet, az iskola támogatására, valamint – az állami erdészettel együttműködve – tűzifát tudunk biztosítani a lakosoknak. A másik fontos tervünk az idei évre, hogy megkezdjük az egészségügyi központ építését, ami a régi kantinban lelne otthonra. Ebben a központban lenne a háziorvosi rendelő, a Diakónia, valamint egy kisebb gyógyszerpont, hogy ne kelljen még egy szem orvosságért is kilométereket utaznia a kommandói lakosnak. Ha a hely engedi, akkor ugyanebbe az épületbe egy fogorvosi rendelőt is szeretnénk létesíteni.
– Lesz hozzá fogorvos is?
– Egészen biztosan, de ezzel a kérdéssel még elérünk foglalkozni. Megemlíteném, hogy nem konkrét, kézzel fogható, de mégis hasznos eredménye lesz az idei évnek, hogy befejezzük a kommandói területek telekkönyvezését, ami azt jelenti, hogy a területprobléma megoldódik, és a lakók megvásárolhatják a házuk alatt levő területet. Sőt, az ide látogató vendégek is érdeklődtek már területek iránt. A másik tervünk, hogy befejezzük az elkezdett az ivóvízhálózat kiépítését a községben, mert nagyon nyögvenyelősön haladt a munkálat: hol nem volt rá pénz a kormánynál, hol pedig a kivitelezővel volt baj, de lassan lejár a finanszírozási szerződés, tehát a munkálatnak be kell fejeződnie. A mi részünkről a szakvéleményezést elkészítettük, és továbbítjuk a Fejlesztési Minisztérium felé, hogy milyen fázisban tart a munkálat, milyen költségekkel jár. <<

Hozzászólások