Felhívás!

Évértékelő Kommandón

Évértékelő Kommandón

Megvalósítások terén jó évet zárt Kommandó község önkormányzata – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől, aki a továbbiakban részletezte az idén lezajlott munkálatokat, illetve a jövőre vonatkozó terveket is ismertette.

– Polgármesterként milyennek látja a 2016-os évet?
– Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, hiszen az elmúlt időszakban, mint azt már korábban is mondtam, az aszfaltozásnak köszönhetően régi álma valósult meg Kommandónak. Habár az egész településen még nincs aszfaltréteg, azért elmondhatjuk, hogy a forgalmasabb szakaszokra rákerült. Szintén az elmúlt év sikeréhez sorolnám, hogy kijavíttattuk a Kommandói Helytörténeti Múzeum tetőzetét, ugyanakkor nekikezdtünk egy fedett garázs megépítésének, ahol a tűzoltóautót, mikrobuszt tároljuk majd. Kisebb megvalósítások közé sorolnám a temetők acélhálóval való bekerítését, a forgalmas szakaszon a szemetesládák elhelyezését, az utcák kockakövezését. Úgy tartom, hogy akármilyen kis település is Kommandó, és legyen bármennyire elszigetelve, az élet nem állhat meg a községben.
– A költségvetés-módosításról beszélne bővebben?
– A decemberi költségvetés-módosítás pozitívan érintette községünket, ugyanis a 2500 lakoson aluli települések, azaz mi is megkaptuk a 100 ezer lejt, és ezt az összeget át tudtuk hozni 2017-re. A pénzt kizárólag fejlesztésre fordítjuk, többek közt ebből szeretnénk befejezni az előbb említett garázs megépítését is.
– Az erdők telekkönyvezését sikerült megoldani?
– Sikeresen lezajlott az erdők telekkönyvezése, így már hivatalosan is Kommandó tulajdonát képezi az 1288 hektár erdő. Ez gazdaságilag sokat jelent a községnek, ugyanis az erdőkitermelés egyben az önkormányzat saját jövedelme is. Természetesen csak az előírt üzemterv szerint zajlik majd a kitermelés.
– Hótalanításról tájékoztatna bennünket?
– Kovászna polgármesteri hivatala visszavette a Kovászna–Kommandó útszakasz ügykezelését, és szerződést kötöttek az érintett szakasz karbantartására. Kommandó önkormányzata a Răcăiaș céggel kötött szerződést a község fő útján történő hótalanításra, míg a mellékutcákban a helyi önkormányzat földgyalu-gépe végzi a karbantartást, hogy ne legyen fennakadás az esetleges erősebb havazások miatt sem.
– A tél beálltával mennyire nőtt meg a vendégforgalom Kommandón?
– Ilyenkor jelentős az érdeklődés a településünk iránt. A szánkózáshoz szükséges hóréteg már megvan, és a hétvégi házak tele vannak vendégekkel. Sokan közülük nem csak a közeli településekről érkeznek, vannak, akik Konstancáról jönnek fel hozzánk. Akad olyan vendég is, aki az itt töltött szilveszter után már előre lefoglalja a jövő év végére a házat. Számunkra pedig fontos, hogy minél távolabb eljusson Kommandó híre, hisz a település adottságai télen és nyáron is megfelelnek az üdülni vágyóknak. <<

Hozzászólások