Felhívás!

Eredményes időszakot zártak

Eredményes időszakot zártak

Az Angustia Egyesület esztelneki székhelyű kistérségi irodája eredményes időszakot tudhat maga mögött, a fiatalokból álló csapat munkájának eredményeként több mint 2 millió euró értékben sikerült különféle befektetéseket megvalósítani a környéken. Salamon Balázs, az iroda vezetője számolt be lapunknak a részletekről.

Számos helyi, esztelneki érdekeltségű munkálatot is sikerült már az előzőekben kivitelezni az iroda közbenjárásával: Leader-pályázatból újult meg a polgármesteri hivatal és a Leader-iroda közötti közösségi épület, kultúrotthon, a ferences zárda előtti park, ahogyan a tömbház előtti tér is. Jó hír, hogy az Angustia fejlesztési stratégiája a mezőgazdasági minisztériumtól pozitív elbírálást kapott, a támogatási szerződést is megkötötték tavaly december 7-én, a kiírásokat elsőként a mezőgazdászoknak, vállalkozóknak és önkormányzatoknak hirdetik meg.
Kilenc intézkedés van 2017-re vonatkozóan, ezek a következő célcsoportokat és területeket támogatják: önkormányzatok, egyesületek, mezőgazdasági vállalkozások, vállalkozások, termelői csoportosulások, megújuló energiát hasznosító pályázatok, továbbá képzések, szociális tevékenységek, roma integráció. Némileg kevesebb ezúttal a rendelkezésre álló keret: az elmúlt négy évben teljesen kipályáztatták a 2,3 millió eurós alapot, most pedig 2,1 millió euró fordítható a kistérségre.
Míg az ország élen jár a „visszaküldött”, azaz le nem hívott eurómilliók terén (a vidékfejlesztési programok, a Leader ugyanakkor az ellenkező pólust képviseli), az Angustia 94 százalékos lehívási arányt mutathat fel, a maradék 6 százalék pedig utolsó percben elvesztett pályázat, amelyet idő szűke miatt nem sikerült korrigálni, mondta Salamon Balázs. A vidékfejlesztési programot jól megtervezettnek, átgondoltnak találja, nem véletlenül népszerű és sikeres. A Leader ráadásul „emberközelibb”, kézenfekvőbb, hiszen azáltal is megkönnyíti a pályázók helyzetét, hogy a megyeszékhelyre tett utakat is megspórolhatják.
Az irodavezető azt is leszögezte: mindenképp az önkormányzatoknak, mezőgazdászoknak és vállalkozóknak szóló pályázatokat hirdetik meg elsőként, mivel a fejlesztési stratégia egyik alapvető célkitűzése a munkahelyteremtés, továbbá a környezetvédelem és innováció.
Elbíráláskor a kidolgozott stratégia minőségét is pontozták, itt maximális értékelést értek el, ami jutalomszorzóval is járt, plusz „egységekkel”, (egy egység értéke 226.516 euró). A maximálisan kapható 3-at ítélte meg a bizottság, ahogyan a másik két háromszéki akciócsoport esetében is. Így összesen az Angustia Egyesület a lefödött terület- és lakosságarányára kapott 1.919.128 eurót, a 3 plusz egységre 679.548 eurót, ami összesen 2.598.676 euró. Ebből 2,1 millió megy a 9 intézkedésre, a többi az iroda működésére 2023-ig. Lényeges tudni, hogy az intézkedésekre szánt pénzt legkésőbb 2019 decemberéig el kell költeni, utána az egyesület tájékoztatja a térséget a támogatott pályázatokról, majd monitorizálja a pályázatokat egészen 2023-ig. <<

Hozzászólások