Hirmondo

Egységként kezelik a községet

Egységként kezelik a községet

Az 1150 lelket számláló Esztelnek község azzal írta be magát a köztudatba, hogy a községközpont és Kurtapatak lakosai a legnagyobb – országos csúcsnak számító – számban mentek el szavazni a szeptemberi helyhatósági, majd a december eleji parlamenti választásokon. Ez tudatos, a változást sürgető közösségre utal. Salamon Balázs polgármester számára éppen ezért nagyon fontos a transzparencia, a helyiek pontos tájékoztatása – ezúttal az iktatása óta elmúlt mintegy két hónap eredményeiről, a további tervekről számol be, az előző önkormányzat érdemeit sem kisebbítve.

Hirdetés
Hirdetés

Semmilyen fajta átszervezés nem történt a polgármesteri hivatal konkrét szerkezetében, ugyanazokkal az irodai alkalmazottakkal (11 személy) zajlik tovább a munka, akik eddig is ott dolgoztak – emelte ki elöljáróban Salamon, ezt első perctől fogva nem tervezték másképp. Azonban (a közösség irányából megfogalmazott igényt figyelembe véve) emberközpontúbb hozzáállást kértek mindenkitől, a polgárok felé nyitottságot várnak az önkormányzati hivatalnokoktól, hiszen ők a lakosságot szolgálják mindenekelőtt. Bartok Botond, a Hamuvirág néptáncegyüttes vezetője kapott több adminisztratív feladatot, a hétköznapjait megtöltötték tartalommal, hiszen az együttes tevékenységét is ellehetetlenítette a világjárvány, sem próbákra, sem fellépésekre nincs lehetőség.

Az alpolgármesteri feladatkört Babos László látja el, akit novemberben neveztek ki. Őt gyakorlatias gondolkodásmódja, lelkes hozzáállása, tenni akarása és ambíciója teszi alkalmassá a feladatra, a készruhagyárban szerzett szakmai tapasztalata (mesterként dolgozott) is segíti az emberekkel való munkában.

Egységként kezelik a községet

– Fokozottan figyelünk arra, hogy Esztelnek (ahol mintegy 700-750 lakos van) és Kurtapatak között ne tegyünk különbséget, tartsuk meg az egyensúlyt, egyenlőképpen fejlesszük mindkét települést – szögezte le a polgármester. – A községet egységként kezeljük, arra törekszünk, hogy annak minden lakosa jogosan elégedett legyen a munkánkkal. A téli ünnepek során hangsúlyosan figyeltünk arra, hogy mindkét településen állítsunk adventi koszorút, díszítsünk karácsonyfát. Anyagi lehetőségünk nincs, hogy a községet teljes karácsonyi díszbe borítsuk (nem is környezetbarát eljárás), de jelzésértékűen a falvaink fő bejáratainál, a középületeinken és központi helyeinken elhelyezett fényfüzérek barátságos, különleges hangulatot kölcsönöztek. Elnyerte a gyerekek tetszését, sokan felkeresték, fotókat készítettek, ezzel is a szülőfalujukhoz való kötődés erősödött bennük – nyugtázta Salamon Balázs.

Megélték az adventet

A jelen helyzet miatt nem volt lehetőség arra, hogy a vasárnapi adventi gyertyagyújtáskor személyesen gyülekezzenek a koszorúk körül, ám az ünnepre való lelki-szellemi készülésről nem mondtak le. Minden vasárnapi alkalomra egy videóval készültek, amit a község Facebook-oldalán tettek közzé, és ki-ki saját otthonában nézhette végig. Ezért Bartok Botondot és Jánó Zoltán kántort illeti köszönet, akiknek segítséget nyújtott Illés Krisztina, Babos Karola, Csavar Henrietta, Jánó Andrea, valamint Székely Henrietta.

A kicsikről nem feledkezett meg idén az angyalka, az óvodások és I-VIII. osztályosok mindegyikét ajándékcsomaggal lepték meg 23-án, összesen 130 gyerek ünnepét tették szebbé. Természetesen az érvényes járványügyi szabályok mellett zajlott a csomagok kiosztása, a tanulók kis csoportokra osztva, előzetesen közölt időpontban mentek a kultúrotthonba a sapkát, kesztyűt, édességet, gyümölcsöt tartalmazó gazdag meglepetésért.

A felnőttek számára is hozott valamit az angyal: 23-án minden esztelneki és kurtapataki lakos a postaládájában találta az Esztelneki Kisújság nevet viselő kiadványt, amely közérdekű információkat, tanácshatározatokat, képes tevékenységi beszámolókat, egyházi híreket, a mezőgazdasági és a szociális iroda híreit, adókra és illetékekre vonatkozó újdonságokat stb. közöl, a hírlevél célja éppen a transzparencia biztosítása, az, hogy közelebb hozzák az önkormányzat munkáját a közösséghez. A mintegy 330 példányban kiadott hírlevelet évente háromszor tervezik megjelentetni, hiszen ragaszkodnak a hagyományos kommunikációs csatornákhoz is a hivatal és a lakosság között – szögezte le az elöljáró.

Jövő évtől rendeződik a háziorvosi ellátás

Az önkormányzat tulajdonában van egy épület a készruhagyár mellett, amely több létesítménynek – háziorvosi rendelő, gyógyszertár, fogorvosi rendelő, posta, fodrászat – ad otthont. Az ingatlan vízellátása a gyártól származott, annak bezárása után a polgármesteri hivatalnak kellett kialakítania az új rendszert, ezt sikerült megvalósítani.

Jó hírként könyvelhető el az is, hogy jövő év elején, úgy tűnik, rendeződik Esztelnek és Kurtapatak háziorvos-gondja is, és a betegeknek nem kell minden problémával Kézdivásárhelyre utazniuk.

Van remény a gyár valamikori újraindítására

– Községünk eddig jól átvészelte a koronavírus-járványt, ezért köszönet illeti a lakosságot is a fegyelmezettségéért, azonban kétségtelenül az elmúlt év nagy érvágása volt, hogy sok más termelőegységhez hasonlóan az esztelneki készruhagyár is bezárni kényszerült. Felvettük a kapcsolatot a gyár képviselőivel, személyesen dr. Hans-Peter úrral, arról tudakozódva, hogy melyek a rövid, közép és hosszú távú terveik. A válasz bizakodásra ad okot: a létesítményt olyan állapotban hagyták, hogy a termelést bármely időpontban újra lehet indítani, amit a vírus- és gazdasági helyzet függvényében tesznek meg. Erre vonatkozó időpontot senki nem mer megbecsülni jelen helyzetben, ám maga a tény, hogy nem szerelték szét a gyártási vonalakat, arra enged következtetni, hogy nem mondtak le a létesítményről. Mi a magunk részéről mint önkormányzat azt szorgalmazzuk majd, hogy elsősorban a helyi, képzett munkaerőt részesítsék előnyben az alkalmazások során. Észérvek szólnak emellett: az emberek birtokában van a szakmai tudás, továbbá nem kell külön kiadást fordítania a gyárnak arra sem, hogy más településekről szállítsa ide a dolgozóit. Az utóbbi időben a mintegy 265 alkalmazottból 65-70 volt csupán esztelneki, ezt az arányt szeretnénk növelni a helyiek javára, de volt olyan időszak a gyár működésében, amikor 800 személyt is foglalkoztattak, nyilván több váltásban – idézte fel a községvezető.

Útkarbantartás, aszfaltozás

– Megkezdtük Kurtapatakon és Esztelneken azoknak a kisebb utcáknak a lekövezését bányakővel, ahol nincs aszfalt, és jelenleg nem fut pályázat aszfaltozásra. Elsőként ilyen Felső-Esztelneken a borvízkúttól elágazó szakasz a Közbérc hídjáig, Kurtapatakon a kultúrotthon melletti utca. (Mindkét településen folytatódik ez a munkálat, lekövezünk minden olyan szakaszt, amely nincs vagy nem lesz aszfaltozva.) Az előző községvezetéstől örököltünk egy PNDL-s pályázatot, amelynek keretében folytatódtak az aszfaltozás előtti alapozási munkálatok, sáncok kialakítása Kurtapatakon, és az útüggyel zajlott beszélgetések alapján arra számítunk, hogy áprilisban kerül majd aszfaltszőnyeg az említett szakaszra. Ugyanezen pályázat tette lehetővé a felső-esztelneki aszfaltozást, a sáncok kialakítása várat még magára – részletezte Salamon.

Esztelneken az alsó iskola és Búzaszer közötti utca sajátos helyzete külön említést érdemel: jelenleg eléggé rossz állapotban van, járhatóvá teszik, a gödröket elsimítják. Ám most, amikor más utcákat leköveznek, ide nem hordanak belőle jelentős mennyiséget. Erre ésszerű magyarázat van: márciusban látnak neki az alap felszedésének, a nagyobb volumenű javításhoz, ezért nem indokolt költeni rá. A lakosság megértésére, belátására számítanak.

A tavasszal induló PNDL-s munkálatokhoz a dokumentáció, az eddigiek elszámolása is készen van, elvarrták a szükséges szálakat az elmaradt adminisztrációs munka terén az összes többi pályázat esetében is.

Megújult a kultúrotthon

Lezárult egy szintén az előző községvezetés által elindított pályázat, amelynek révén a helyi kultúrotthonokat sikerült felújítani. Ehhez a költségek felét a megyei tanács biztosította, amiért ezúton is köszönetet mond a helyi önkormányzat. Esztelneken felújították a színpadot, 200 széket, 4 asztalt, valamint fénytechnikát vásároltak, korábban már beszereztek 20 asztalt és a népviseletek tárolására alkalmas szekrényt is. Kurtapatakon az épület bal szárnyán végeztek felújítási munkálatokat, gerendákat és nyílászárókat cseréltek, előzőleg 15 asztalt vásároltak a létesítmény számára.

Tejcsarnokot hoznak létre

– 2021 elején a Kerekbikk Állattartó Egyesülettel, Csavar Attila elnökkel együttműködésben tejcsarnokot tervezünk létrehozni, ehhez már konkrét lépéseket is tettünk. Újszerű, konténeres megoldásban gondolkodunk, az egészségügyi és állategészségügyi, higiéniai normák biztosításával. Ezt a konténert közvetlenül erre a tevékenységre tervezik, gyártatják: hűtőtankkal, elkülönített résszel a mennyiségek mérhetősége érdekében, minőségellenőrzéssel. Az építkezéssel kapcsolatos bürokrácia is elkerülhető ezzel az eljárással, a tejbegyűjtőt az önkormányzat területén helyeznénk majd el. Bár jelenleg megcsappant a haszonállatok száma a községben, ezzel is megélhetési lehetőséget kívánunk biztosítani, egy új jövedelemforrást, amely anyagi biztonságot jelenthet számos család számára. Hargita megyei, erdővidéki begyűjtőknél, mezőgazdasági szakembereknél tájékozódunk majd előzetesen, hogy valóban jól működő lehetőséget teremtsünk a lakosságnak – osztotta meg a következő időszakra vonatkozó tervek egyikét a polgármester. – Nagy feladat vár még ránk jövőre: az említett PNDL-pályázat, az utak javításának befejezése – ez munkálatban és pályázati elszámolásban is nagyobb volumenű lesz, tette hozzá.

– Szociális vállalkozásokat is tervezünk elindítani különféle pályázati lehetőségek révén, amelyek keretében hátrányos helyzetű személyeket, illetve nehezen foglalkoztatható kategóriába tartozókat foglalkoztatnák. Ezeket a szociális vállalkozásokat nem maga az önkormányzat működtetné, de vannak jelentkezők, érdeklődők, és számos jó ötlet, amelyeket még nem fednénk fel – avatott be Salamon Balázs.

Hozzászólások